Αποκαταστήστε το ελεύθερο παιχνίδι των παιδιών

Η φύση κάθε παιδιού είναι να αποζητάει αυθόρμητα το παιχνίδι με άλλα παιδιά, χωρίς περιορισμούς, παρεμβολές και οδηγίες ενηλίκων.


Μόνο έτσι μπορεί να παίρνει πρωτοβουλίες, να εκφράζει τη δημιουργικότητά του, να εκτονώνει την απεριόριστη ενέργειά του, να δοκιμάζει και να ελέγχει τα όρια της επιθετικότητας, να κρίνει, να αναπτύσσει την γλωσσική του ικανότητα με την επικοινωνία και πάνω απ’ όλα να το ευχαριστηθεί. Ο καθαρός αέρας στη φύση και ο απεριόριστος χώρος είναι το καλύτερο μέρος για να παίξουν, να ασκηθούν, να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν την ανεξαρτησία τους.
Παραδοσιακά αυτό είναι το καλύτερο για τα παιδιά, αλλά και ο φόβος των γονιών. Η φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών, απαιτεί να ξεφεύγουν από τους ενήλικες για να μάθουν πώς να δημιουργούν τις δικές τους δραστηριότητες, να συναντηθούν με συνομηλίκους και να λύσουν τα δικά τους προβλήματα χωρίς τη μεσολάβηση των μεγαλυτέρων.
Κάθε εποχή θα λέγαμε ότι έχει τα δικά της προβλήματα που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν αλλά, όταν αναφερόμαστε στο παιχνίδι των παιδιών έγιναν πολλές δραστικές αλλαγές λόγω ασφάλειας και περιορισμένου χρόνου. Κάποτε τα παιδιά γυρνούσαν σε ομάδες ελεύθερα, κάθε δρομάκι ηχούσε από τις φωνές τους, έπαιζαν στην πλατεία και η επίβλεψη γινόταν από όλους τους κατοίκους οι οποίοι είχαν άλλους επικοινωνιακούς “κώδικες” μεταξύ τους. Αυτή η εποχή πέρασε ανεπιστρεπτί, τις τελευταίες δεκαετίες. Η αλλαγή σκηνικού συνωμοτεί όλο και περισσότερο στον περιορισμό των παιδιών στο σπίτι. Τα παιδιά δεν έχουν την απαραίτητη ασφάλεια να εκτονωθούν σε εξωτερικό χώρο και η ελεύθερη μορφή του παιχνιδιού σταδιακά μεταμορφώθηκε καθώς μοιράζουν τις ώρες της ημέρας στην εκπαίδευση και το σπίτι.
Η ελεγχόμενη προγραμματισμένη ζωή τους περιλαμβάνει περισσότερο, τη μάθηση ενός περιορισμένου και ελεγχόμενου θεωρητικού τρόπου ζωής με κανόνες για μια ικανοποιητική ζωή το μέλλον. Τα περισσότερα παιδιά σήμερα περνούν πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση, ή παρέα με την μοναξιά της οθόνης του υπολογιστή με ολέθριες επιπτώσεις στην κοινωνικοποίηση και την υγεία τους.
Το παιχνίδι ελευθερώνει το σώμα και το μυαλό των παιδιών και κρίνεται απαραίτητο για την κανονική συναισθηματική ανάπτυξη. Είναι μια διαδικασία συνεχούς μάθησης της πραγματικής ζωής και τα βοηθά να προετοιμαστούν για την καθημερινή εμπειρία της επικοινωνίας και της σχέσης με τους άλλους ανθρώπους. Η αυλή του σπιτιού ή, η παιδική χαρά της γειτονιάς είναι ιδανικές για φυσική δραστηριότητα.
Το τρέξιμο δίπλα στο παιδί σας που μόλις μαθαίνει να κάνει ποδήλατο με βοηθητικές ρόδες ή πατίνια είναι πολύ καλή άσκηση και για τους δυο σας. Άλλωστε το παιχνίδι δεν έχει όριο ηλικίας αλλά είναι ένα μέσο για να μάθει κάποιος να ζει, και όχι ένας τρόπος για να περνά κάποιος την ώρα του.
Η ανάγκη των παιδιών για ελεύθερο παιχνίδι έχει υποτιμηθεί και δυστυχώς βλέπουμε τις συνέπειες της στέρησης του παιχνιδιού σε μεγάλα ποσοστά παιδικής κατάθλιψης, άγχους μείωσης ελέγχου, δημιουργικής σκέψης και ψυχικής ανθεκτικότητας.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποκαταστήσουμε την ελευθερία και ανεξαρτησία των παιδιών θεραπεύοντας συγχρόνως την ψυχική και σωματική τους υγεία;
Ίσως έχετε ήδη προβληματιστεί με τα δικά σας παιδιά, ή γνωρίζετε κάποια παρόμοια περίπτωση με άλλους γονείς. Ποια νομίζετε ότι είναι τα κύρια εμπόδια και πώς μπορούν να αφαιρεθούν ή τουλάχιστον να μειωθούν;
Δεν πρέπει απλά να βρεθεί ελεύθερος χρόνος για παιχνίδι, αλλά να τους παραχωρήσετε αρκετό χρόνο, ώστε να μπορέσουν τα παιδιά να στήσουν το σενάριο του παιχνιδιού, να αναλάβουν τους ρόλους τους, να ετοιμάσουν το σκηνικό, τα ρούχα που θα φορέσουν και να αποφασίσουν μεταξύ τους πώς θα αναπτύξουν την ταυτότητά τους. Τους αρέσει να παίζουν παιχνίδια προσποίησης, να ντύνονται πριγκίπισσες ή πυροσβέστες και να κάνουν φανταστικές συζητήσεις με τα βελούδινα ζωάκια τους.
Η φαντασία, η συγκέντρωση, η αυτοπεποίθηση, οι γνωστικές, γλωσσικές φυσικές όπως επίσης και οι κοινωνικές τους δεξιότητες αναπτύσσονται μέσω των βιωμάτων του παιχνιδιού. Προσθέστε στο πρόγραμμα των παιδιών σας αρκετό χρόνο για παιχνίδι και εξασφαλίστε τους την εμπειρία να είναι παιδιά.

Δέσπω

photo pexels