Αντιμετωπίστε τα ψέματα του παιδιού

Λένε ψέματα για όλα. Μικρά μεγάλα, εάν έκανε τα μαθήματά του, το χρώμα του πουκαμίσου που φοράει, λέει ψέματα στους γονείς, τους δασκάλους και τους φίλους.

Όταν τους πιάσετε να λένε ψέμα, θα πουν άλλο ένα ψέμα για να αποφύγουν την αποδοχή του πρώτου. Τι συμβαίνει με αυτά τα παιδιά;
Ηρεμήστε, ίσως δεν είναι αναγκαστικά λάθος. Η τάση του να λέει ψέματα συνέχεια, μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία, – άλλωστε πολλοί λίγοι άνθρωποι μπορούν ειλικρινά να πουν με ειλικρίνεια ότι δεν λένε ψέματα.
Είτε θέλουμε να προστατέψουμε κάποιον από μια σκληρή αλήθεια ή απλά να αποφύγουμε τον διαπληκτισμό, σχεδόν όλοι πρέπει να παραδεχθούμε ότι κάποιες φορές φερθήκαμε ανέντιμα. Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στα παιδιά.

 • Γιατί λένε τόσα ψέματα;
  Διαπιστώνουμε ότι κανείς δεν έχει ανοσία σε μια τέτοια συμπεριφορά και μάλιστα δεν είναι ασυνήθιστη η υπερβολή. Οι λόγοι για τους οποίους λένε ψέματα ποικίλουν.
 • Η εικόνα που θέλουν να δείξουν προς τα έξω.
  Στη αναπτυξιακή φάση της ζωής τους, παρουσιάζουν μοναδικές προκλήσεις και για να διαχειριστούν την ευαισθησία και τα τρωτά σημεία τους πολλά παιδιά ψεύδονται.
  Μεγαλώνοντας ωριμάζουν σωματικά και συναισθηματικά αλλά σε διαφορετικές χρονικές στιγμές αισθάνονται αμήχανα -χωρίς αυτοπεποίθηση, καθώς όλα δείχνουν ανώφελα, άχρηστα και αινιγματικά. Συνειδητοποιούν ότι το σώμα τους γίνεται αντιληπτό από άλλους περισσότερο και σε μια προσπάθεια να αισθανθούν καλύτερα για τον εαυτό τους, δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην υπερβολή ή λένε ψέματα για τις ικανότητές τους. Ψεύδονται για να φαίνονται άτομα με αυτοπεποίθηση, ταλαντούχοι, ιδιαίτεροι και ξεχωριστοί. Με αυτό τον τρόπο προστατεύουν την εύθραυστη προσωπικότητά τους.
 • Η αποφυγή του ψέματος
  Είναι πράγματι απογοητευτικό όταν συνειδητοποιείτε ότι το παιδί σας λέει ψέματα. Το πρόβλημα γίνεται μυστήριο όταν καταλάβουμε πόσο εύκολα μπορεί να πει το ψέμα και να μην ενδιαφέρεται να το καλύψει όταν η αλήθεια βγαίνει μπροστά του. Για παράδειγμα, μπορεί να ισχυριστεί ότι έκανε τις εργασίες του, ή άργησε να γυρίσει στο σπίτι γιατί έμεινε στο σχολείο για επιπλέον βοήθεια. Αυτές οι δικαιολογίες επιβεβαιώνουν περισσότερο το ψέμα του αφού είναι σε θέση να αναγνωρίζει πότε μια εργασία έχει ή δεν έχει ολοκληρωθεί. Αυτά τα ψέματα λέγονται περισσότερο για να αποφευχθούν οι άμεσες συνέπειες. Σε αυτές τις στιγμές, έχετε τη εντύπωση ότι το παιδί σας χτυπάει στον τοίχο κερδίζοντας λίγο χρόνο ή το κάνει για να το αφήσετε ήσυχο γιατί γνωρίζει ότι έχετε διαφορετικές απόψεις και προτεραιότητες.
  Για παράδειγμα, λέει ψέμματα για την επίδοσή του στο σχολείο και δεν ζητά βοήθεια. Θέλει να αποτύχει; Όχι απαραίτητα. Μπορεί να μην συνδέει τη βοήθεια που του δίνουν οι γονείς και αναζητά δικές του λύσεις που θα το απαλλάξουν από το άγχος όπως επίσης, θα καλύψουν την ανεπάρκεια και αδυναμία, ή είναι κάτι που δεν μπορεί να διαχειριστεί άμεσα.
 • Τα ψέματα λέγονται συχνά λόγω αντίδρασης στην κοινωνική πίεση. Εκείνη την ώρα σας αψηφά γιατί θέλει να ταιριάζει περισσότερο με τους φίλους τους παρά με εσάς. Η τάση παρορμητικότητας συχνά οδηγεί σε αδυναμία διορατικότητας και τυφλώνεται από την επιθυμία να κάνει ότι θέλει. Οι τύποι ψεμάτων δεν έχουν πάντα σκοπό να δείχνουν ασέβεια, αλλά έτσι δείχνουν. Στην πραγματικότητα, η απόφαση παίρνεται όχι για να σας αψηφήσει, ούτε γιατί έχει πραγματικά κάτι προσωπικό μαζί σας. Απλά ορισμένες στιγμές υπάρχουν άλλες πιέσεις ή επιθυμίες οι οποίες βαραίνουν περισσότερο το πρόγραμμά τους και μέσα στην σύγχυση παραβιάζουν τους κανόνες. Στην προεφηβική φάση ανάπτυξης, αρχίζει να παίρνει μορφή η δική τους άποψη για τα πράγματα. Ο εγωκεντρισμός όμως τα οδηγεί σε μια ψευδή πεποίθηση ότι, στην πραγματικότητα γνωρίζουν τα πράγματα καλύτερα κι όταν διαφωνούν με το σκεπτικό σας, τότε εναντιώνονται.
 • Το ψέμα γίνεται μια συνήθεια και μερικές φορές τα παιδιά που μπαίνουν στην εφηβεία λένε ψέματα ακριβώς επειδή μπορούν. Σε αυτή την ηλικία τραβάνε το σκοινί, χωρίς να έχουν αίσθηση πότε θα κοπεί και αρχίζουν να απομακρύνονται από εσάς. Έχουν ανάγκη μέσα από δικές τους απόψεις και στάσεις, να διεκδικήσουν εξουσία. Στην προσπάθεια τους προσαρμόζουν τα θέλω τους με ένα ψέμα. Συχνά καταφεύγουν σε αυτή την τακτική για να δοκιμάσουν τα όριά τους ή να ξεφύγουν από τις συνέπειες. Είναι βέβαιο ότι θα χάσουν την εμπιστοσύνη σας αλλά πιστεύουν ότι θα έχουν την δυνατότητα μεγαλύτερης αυτονομίας. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη ωριμότητας και καθώς περνούν στην εφηβεία, συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν πιο παραγωγικοί δρόμοι ανεξαρτησίας. Στην πορεία θα μάθουν ότι όταν θέλουν κάτι θα πρέπει να το κερδίζουν και όχι απλά να το παίρνουν.
  -Συμβουλές για μάθηση ειλικρίνειας
  Για να είμαστε σαφείς, όλα αυτά που έχουμε πει πιο πάνω, είναι μια εξήγηση του φαινομένου και όχι δικαιολογίες. Μπορείτε σαν γονείς να δώσετε έμφαση στην ειλικρίνεια και να ενισχύσετε τις αρχές και αξίες του παιδιού σας από πολύ μικρή ηλικία, έτσι ώστε να μη καταφεύγει στα ψέματα.
  Ποια πολιτική μπορείτε να ακολουθήσετε:
 1. Η ενθάρρυνση και ενίσχυση των καλών στοιχείων του παιδιού είναι μια καλή τακτική για να ξεκινήσετε. Κάθε φορά που σας μιλά με ειλικρίνεια, εκτιμήστε το ιδιαίτερα. Για παράδειγμα, εάν σας πει κάτι που δεν αποδέχεστε, μην το αποπαίρνετε αλλά διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Στη συνέχεια, επικεντρωθείτε στην βοήθεια που μπορείτε να προσφέρετε και τη δημιουργία λύσεων.
 2. Δώστε με παραδείγματα αυτό που περιμένετε να κάνει. Τα παιδιά είναι σαν τα σφουγγάρια και τα περισσότερα αξιόλογα και σημαντικά πράγματα που μαθαίνουν για τη μετέπειτα ζωή τους τα εξασφαλίζουν από τους γονείς τους. Αυτό σημαίνει επίσης ότι πρέπει να είστε ειλικρινείς ακόμη και όταν δεν μπορούν να εκφραστούν.
 3. Δεν παίζει ρόλο τόσο, το τι λέτε αλλά πως το λέτε. Πολλές φορές είναι δύσκολο να δώσετε ένα μήνυμα στο παιδί και να το ακούσει. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι έχει μάθει και πως διαχειρίζεται το μήνυμα.
 4. Σε γενικές γραμμές, μια δύσκολη αλήθεια αντιμετωπίζεται ευκολότερα από ένα ψέμα. Μπορείτε να διδάξετε το παιδί σας ότι η ζωή περικλείει πολύπλοκες καταστάσεις. Όσο φοβερή μπορεί να φαίνεται η αλήθεια μπορεί να αντιμετωπιστεί, και η εξαπάτηση προσθέτει πάντοτε περιττά βάρη που είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν χωρίς απώλειες.
 5. Η ειλικρίνεια μπορεί να οδηγήσει σε αυτοπεποίθηση και βεβαιότητα. Τα παιδιά λένε ψέματα γιατί θέλουν να είναι αρκετά καλοί για να ταιριάξουν με το περιβάλλον τους. Η ειλικρίνεια στην εποχή της εφηβικής αμηχανίας θα τους μάθει πως να αναβαθμίζουν και να διορθώνουν κάθε δύσκολη κατάσταση μέσω των αξιών τους. Αυτό με τη σειρά του θα τους ενθαρρύνει να έχουν εμπιστοσύνη στις επιλογές τους, να κερδίζουν τον σεβασμό από τους άλλους και να έχουν αυτοεκτίμηση.
  Η πίεση και ο μιμητισμός των συνομηλίκων τα τελευταία χρόνια είναι μεγάλος , αλλά όταν γνωρίζει τις δυνατότητες και τις αρχές του μπορεί να βρει τη δύναμη να φέρεται αυθεντικά όπως επίσης θα μάθει να αρνείται τις κακοτοπιές και να λέει όχι . Τα παιδιά που μπορούν να αρνούνται και δεν υποχωρούν στις πιέσεις των άλλων, έχουν άποψη και συνήθως αποκτούν ηγετικές ικανότητες.
 6. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχουν πάντοτε οι εξαιρέσεις στον κανόνα. Για παράδειγμα, κάποιες φορές είναι καλύτερα να μην πεις την αλήθεια για ένα σοβαρότατο θέμα που γνωρίζεις ότι θα πονέσει τον άλλο. Σε αυτή την περίπτωση πολλές φορές η απόκρυψη μπορεί να είναι η καλύτερη πορεία δράσης. Είναι καλό σε αυτές τις περιπτώσεις, να μαθαίνετε στο παιδί ορισμένες πρακτικές μεθόδους αποκρυπτογράφησης κάποιων μηνυμάτων μέσα από τον διάλογο. Η συζήτηση και η υποστηρικτική διάθεση, θα βοηθήσει το παιδί να καταλάβει ότι είστε ανοιχτοί στην επικοινωνία και μπορείτε να χειριστείτε πολύ καλύτερα οποιοδήποτε πρόβλημα το απασχολεί.Να θυμάστε ότι όταν τα παιδιά είναι ευαίσθητα και ευάλωτα στα εξωτερικά ερεθίσματα το μυαλό τους είναι επίσης πιο ευέλικτο.
  Η προεφηβική ηλικία πραγματικά παρουσιάζει αρκετές προκλήσεις για τα παιδιά και τους γονείς τους. Κατά τη διάρκεια των επόμενων χρόνων μπορεί να αποδοθεί στην δύσκολη εποχή του αναπτυξιακού σταδίου.
  Μέσω καθοδήγησης, υποστήριξης και κατανόησης, οι γονείς μπορούν να ενθαρρύνουν την ειλικρίνεια και την τιμή. Η ειλικρίνεια προάγει την αυθεντικότητα, και την ελευθερία πνεύματος. Αυτή η αξία δεν θα προδώσει το μυαλό και την ψυχή του. Στην ενήλικη ζωή θα αποδειχθεί ότι είναι πραγματικά μια καλή και ευέλικτη στάση ζωής.

Δέσπω

photo pexels