Φούρνος: 5 απλά κόλπα για εξοικονόμηση ρεύματος

Όλα τα κόλπα για να κάνετε οικονομία στο ρεύμα όταν μαγειρεύετε στο φούρνο.

Με τους λογαριασμούς του ρεύματος να έχουν σημειώσει εκρηκτική αύξηση, οι καταναλωτές αναζητούν μανιωδώς τρόπους για εξοικονόμηση ενέργειας και tips χαμηλότερης κατανάλωσης.

Έχοντας ήδη μιλήσει για τους όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να εξοικονομήσετε ρεύμα στο ψυγείο, καθώς και για το κουμπί στο πλυντήριο για οικονομία έως και 30%, η επόμενη ενεργοβόρα συσκευή που θα καλύψουμε είναι ο φούρνος.

Σύμφωνα με τον οργανισμό εξοικονόμησης ενέργειας «Energy Saving Trust», ο φούρνος συγκαταλέγεται στη λίστα με τις 5 πιο ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές ενός νοικοκυριού. Παρακάτω θα δείτε όλους τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσετε να εξοικονομήσετε ρεύμα και ενέργεια, χωρίς να επηρεαστεί η ποιότητα του φαγητού σας.

Φούρνος – Εξοικονόμηση ρεύματος: Σωστή προετοιμασία
Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, ο συμβατικός φούρνος δεν είναι αποδοτικός ενεργειακά, καθώς σε αντίθεση με το φούρνο μικροκυμάτων, δε ζεσταίνει μόνο το φαγητό, αλλά ολόκληρο το εσωτερικό της συσκευής. Μάλιστα, εφόσον ο όγκος ενός συμβατικού φούρνου είναι πολύ μεγάλος, η κατανάλωση είναι σημαντικά μεγαλύτερη, σε σχέση με μία φριτέζα αέρος ή ακόμα και το μάτι της κουζίνας μας.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο πολυεθνικός ενεργειακός πάροχος «Endesa» προτείνει στους καταναλωτές να βράζουν ή να ατμίζουν τα λαχανικά ή το κρέας τους προτού τα ψήσουν, έτσι ώστε να μειώσουν το χρόνο ψησίματος στο φούρνο.

Φούρνος – Εξοικονόμηση ρεύματος: Προσοχή στις ποσότητες
Μολονότι, όπως αναφέραμε προηγουμένως, ο συμβατικός φούρνος δε θεωρείται αρκετά αποδοτικός, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου το μεγάλο του μέγεθος μετατρέπεται σε πλεονέκτημα και επομένως η χρήση του συμφέρει.

Για παράδειγμα, μία φριτέζα αέρος μπορεί να είναι ό,τι πρέπει για ένα ζευγάρι, όμως εάν έχετε να ετοιμάσετε φαγητό για μία πολυμελή οικογένεια, τότε ίσως χρειαστεί να ψήσετε σε δόσεις και άρα να καταναλώσετε περισσότερο ρεύμα.

Ακόμα και να είστε ένα μικρό νοικοκυριό, λοιπόν, φροντίστε όταν μαγειρεύετε στο φούρνο να ετοιμάζετε επιπλέον μερίδες, τις οποίες μπορείτε να φυλάξετε για τις επόμενες ημέρες, ή προσπαθήστε να ψήσετε πολλά διαφορετικά γεύματα ταυτόχρονα.

Φούρνος – Εξοικονόμηση ρεύματος: Χρόνος μαγειρέματος
Σύμφωνα με την ενεργειακή ιστοσελίδα της αμερικανικής κυβέρνησης, «Energy.Gov», εάν ο φούρνος μας είναι ηλεκτρικός, τότε συνήθως μπορούμε να τον κλείσουμε 5-10 λεπτά νωρίτερα από το χρόνο που αναφέρει η συνταγή καθώς, εάν κρατήσουμε την πόρτα του φούρνου κλειστή, η υψηλή θερμοκρασία θα διατηρηθεί για ένα χρονικό διάστημα.

Αντίστοιχα, όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα, για συνταγές που απαιτείται ψήσιμο για μία ώρα ή και περισσότερο, η προθέρμανση του φούρνου δεν είναι απαραίτητη.

Φούρνος – Εξοικονόμηση ρεύματος: Αφαιρέστε τη σχάρα
Μία ιδέα που ίσως δεν έχετε ακούσει στο παρελθόν, είναι το να αφαιρούμε τις σχάρες του φούρνου μας όταν δεν τις χρησιμοποιούμε, καθώς μπορούν να «μπλοκάρουν» τη ροή του θερμού αέρα, με αποτέλεσμα η συσκευή να χρειάζεται να δουλέψει πιο σκληρά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα «Liverpool Echo», ο παγιδευμένος αυτός αέρας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το φαγητό να μη μαγειρευτεί ομοιόμορφα.

Φούρνος – Εξοικονόμηση ρεύματος: «Μπουκίτσες» λαχανικών
Μία προφανής ιδέα που όμως συχνά δε μας περνάει από το μυαλό, είναι να κόβουμε τα λαχανικά μας σε μικρότερα κομμάτια, έτσι ώστε αυτά να ψηθούν πιο γρήγορα και να κάνουμε χρήση του φούρνου μας για μικρότερο χρονικό διάστημα, εξοικονομώντας με αυτό τον τρόπο ρεύμα.

ieidiseis / pexels

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί