• Αρχική
  • Άρθρα
  • Φάκελος Bullying: Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί σας δέχεται σχολικό εκφοβισμό

Φάκελος Bullying: Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί σας δέχεται σχολικό εκφοβισμό

Ο εκφοβισμός μπορεί να είναι σωματικός, συναισθηματικός ή ακόμα και λεκτικός ενώ συχνά ενδέχεται να συμβεί στο σχολείο. Το παιδί μπορεί να αντιμετωπίσει ένα άλλο το οποίο το χτυπά ή το απειλεί σε κάθε ευκαιρία.

Άλλοι πάλι μπορεί να του παίρνουν τα προσωπικά του αντικείμενα ή ακόμα και το φαγητό του. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα παιδιά γίνονται στόχοι bullying λόγω της φυλής ή κάποιας αναπηρίας.

Δεδομένου ότι ο εκφοβισμός μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην ψυχολογία του παιδιού, ενδέχεται να σας πάρει λίγο χρόνο έως ότου συνειδητοποιήσετε ότι το παιδί σας έχει υπάρξει θύμα bullying. Ορισμένες ενδείξεις, ωστόσο, που μπορεί να παρατηρήσετε είναι οι εξής:

Ανεξήγητα σκισμένα ή κατεστραμμένα ρούχα

Εάν το παιδί σας γυρνά από το σχολείο με σκισμένα ρούχα, τότε πιθανόν να έχει προηγηθεί κάποιο φυσικό χτύπημα και να έχει υποστεί σωματικό εκφοβισμό. Σε αυτήν την περίπτωση το παιδί δεν θα είναι πρόθυμο να εξηγήσει τι έχει συμβεί αλλά ούτε θα θέλει να απαντήσει σε ερωτήσεις σας.

Ως γονέας, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να το ρωτήσετε γενικές ερωτήσεις, που θα ανοίξουν μια συζήτηση με το παιδί, ξεκινώντας με τον τρόπο που του συμπεριφέρονται οι συμμαθητές του στο σχολείο.

Οι φίλοι μειώνονται μέρα την μέρα

Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας λέει ότι τείνει να τρώει ή να παίζει μόνο του σε κάθε διάλλειμα και πως οι φίλοι του δεν του μιλάνε, τότε ενδέχεται να δέχεται bullying. Η απομόνωση είναι μια τακτική που χρησιμοποιείται από άλλα παιδιά που εκφοβίζουν ενώ οι απειλές μπορεί να κάνουν το παιδί να κλειστεί στον εαυτό του και να γίνει μοναχικό.

Φοβάται το σχολείο

Το σχολείο μπορεί να αποτελέσει τον κατεξοχήν χώρο εκφοβισμού. Όταν το παιδί υφίσταται συνεχή γελοιοποίηση, εκφοβισμό και απειλές, είναι λογικό να μην θέλει να πάει στο σχολείο.

«Κόκκινα» σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί φοβάται είναι να επιλέξει μια διαφορετική διαδρομή, από την συνηθισμένη, από και προς το σχολείο. Το παιδί μπορεί να αποφεύγει την άμεση επαφή με κάποιο άλλο, που πιθανότατα το εκφοβίζει, χωρίς να το καταλαβαίνετε.

Απρόβλεπτη διάθεση

Τα παιδιά τείνουν να αγαπούν το σχολείο, γιατί ακόμα και αν τα μαθήματα δεν είναι τα αγαπημένα τους, έχουν χρόνο να δουν τους φίλους τους. Αν το παιδί γυρνώντας στο σπίτι από το σχολείο, φαίνεται στεναχωρημένο ή λυπημένο, με την διάθεσή του να παραμένει «πεσμένη», τότε είναι πιθανό να συμβαίνει κάτι.


imommy/photo pexels

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.