• Αρχική
  • Άρθρα
  • Εύκολοι τρόποι να «γυρίσει» ένα παιδί στο διάβασμα και να αφήσει την τηλεόραση

Εύκολοι τρόποι να «γυρίσει» ένα παιδί στο διάβασμα και να αφήσει την τηλεόραση

Είναι μία γενική παραδοχή και ίσως σημείο των καιρών η προσκόλληση όχι μόνο των παιδιών, αλλά και των ενηλίκων στις οθόνες (τηλεόραση, κινητό, τάμπλετ) και η συνεπακόλουθη απομάκρυνση από το διάβασμα βιβλίων.

Η είσοδος ενός παιδιού στην αναγνωστική κουλτούρα κατά γενική ομολογία είναι μία οφέλιμη δραστηριότητα.

Από την άλλη, και η πρόσβαση των παιδιών στον κόσμο της οθόνης είναι αναπόφευκτη.

Οι τηλεοράσεις, τα tablet και τα gadget φέρνουν μαζί τους έναν εντελώς νέο πολύχρωμο και πιο «ζωντανό» κόσμο που μαγνητίζει τα παιδιά αμέσως.

Αποτέλεσμα αυτού μπορεί να είναι ένα παιδί που ενώ είχε αναπτύξει ένα τελετουργικό ανάγνωσης μπορεί ξαφνικά να χάσει το ενδιαφέρον του για ανάγνωση.

Εύκολοι τρόποι να «φέρετε» το παιδί στο βιβλίο

  1. Ξεκινήστε με ένα βιβλίο μικρό και διασκεδαστικό.
  2. Η πρώτη και ίσως η βασικότερη συμβουλή για την ανάγνωση βιβλίων με ένα μικρό παιδί είναι να διασκεδάσετε μαζί.

Εάν τα παιδιά συμμετέχουν στην διασκέδαση μαθαίνουν.

  1. Είναι εντάξει αν δεν τελειώσετε την ιστορία. Μην ξεχνάμε ότι τα μικρά παιδιά μπορούν να καθίσουν μόνο για μερικά λεπτά για να ακούσουν μία ιστορία. Επιπλέον, το εύρος της προσοχής τους είναι πιθανώς μικρότερο λόγω της συνήθειας στην οθόνη.
  2. Δεν χρειάζεται να διαβάσετε κάθε σελίδα. Το παιδί σας πιθανότατα έχει την αγαπημένη του σελίδα ή εικόνα και θέλει να μείνει εκεί για λίγο και μετά να μεταβεί σε άλλο βιβλίο ή δραστηριότητα. Συνιστάται να αφήσετε το παιδί σας να εξερευνήσει το βιβλίο με τους τρόπους που ενδιαφέρουν το ίδιο το παιδί.

Έτσι η δραστηριότητα του διαβάσματος γίνεται πάνω από όλα εμπειρία και εν συνεχεία διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα για τα παιδιά.

  1. Δεν θα πρέπει ο χρόνος που περνάνε τα παιδιά μπροστά στην όθονη να λειτουργεί ως επιβράβευση και ούτε τιμωρητικά.

Ίσως θα ήταν χρήσιμο πρώτα από όλα να αντιληφθεί ο κάθε γονέας ότι η παρουσία και των δύο δραστηριοτήτων, διαβάσματος και χρόνος στην οθόνη, στην σωστή ισορροπία θα επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα ενασχόλησης με αυτά.

Η απαραίτητη υπενθύμιση
Οι γονείς μπορεί να έχουν υπόψιν τους ότι σε μέρες με φορτωμένο πρόγραμμα, ίσως η λίγη παραπάνω ώρα στην οθόνη δεν τους καθιστά «κακούς» γονείς και να μην ενοχοποιούνται περαιτέρω.

Επιπλέον δεν θα πρέπει να αγνοούμε ποτέ τα οφέλη του διαβάσματος στην πνευνατική ανάπτυξη ενός παιδιού και να μην ξεχνάμε ότι το καλύτερο παράδειγμα προς μίμηση για ένα παιδί δεν είναι αυτό που του λέμε να κάνει άλλα αυτό που βλέπει πρώτα εμείς να κάνουμε.

in/ photo pexels

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.