Έτσι θα διατηρήσετε τα νύχια σας άψογα στην θάλασσα

Για πολλές γυναίκες, το καλοκαίρι ταυτίζεται με τον ήλιο, το θαλασσινό νερό και ενίοτε, τα παιχνίδια στην άμμο ή τα βότσαλα.

Κάτι άλλο όμως πάνω μας, δεν απολαμβάνει τόσο πολύ την αλμύρα της θάλασσας. Και αυτό, δεν είναι άλλο από το…. μανικιούρ μας!

Τα απολαυστικά κατά τα άλλα μακροβούτια στη θάλασσα ή την πισίνα, καθώς και η διαρκής επαφή με την άμμο και τα βότσαλα, σε συνδυασμό με την ηλιακή ακτινοβολία, μπορούν να τα καταστρέψουν στο πι και φι. Κι αν νομίζετε ότι το πρόβλημα έχει να κάνει μόνο με την αισθητική όψη τους, κάνετε λάθος. Πρόκειται κυρίως, για ζήτημα υγείας.

Εμείς σας δίνουμε τις λύσεις στο μεγάλο αυτό πρόβλημα.

Αν τα νύχια σας έχουν την τάση να σπάνε ή να ξεφλουδίζουν εύκολα, δεν φταίει μόνο η ελλιπής περιποίηση ή οι καλοκαιρινές δραστηριότητες. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι αναιμία, οστεοπόρωση ή έλλειψη βιταμινών, κυρίως της Α, Β6 και C.

Σαν θεραπεία, είναι καλό να ξεκινήσετε συμπληρώματα διατροφής σιδήρου και αμινοξέων (θειονίνη και κυστίνη) καθώς και να  χρησιμοποιείτε συστηματικά κάποια προστατευτικά προϊόντα, που ενισχύουν την κερατίνη και ενδυναμώνουν τη σύσταση των νυχιών.

Αν το χρώμα των νυχιών έχει ακανόνιστο χρώμα και παρατηρείτε συχνές αποκολλήσεις, πιθανόν να έχετε δεχθεί επίθεση μυκήτων, που αναπτύσσονται ραγδαία λόγω του υγρού και κλειστού περιβάλλοντος στο οποίο ζείτε και εργάζεστε, ή και εξαιτίας της συχνής επαφής σας με το υγρό στοιχείο –ιδίως σε πισίνες.

Φυσικά, μια σωστή διάγνωση γίνεται μόνο από το γιατρό σας, ενώ κάποιες φορές απαιτείται μικροβιολογική εξέταση για να προσδιοριστεί το είδος των μυκήτων. Η θεραπεία είναι αποτελεσματική αλλά μακροχρόνια, αλλά χωρίς θεραπεία, το νύχι μπορεί να καταστραφεί εντελώς (σε πιο βαριές περιπτώσεις, ο γιατρός θα σας συστήσει χάπια και αντιμυκητιακά διαλύματα, ενώ σε ακόμη πιο σοβαρές παθήσεις όπως ψωρίαση ή λειχήνα, χρειάζεται να απευθυνθείτε σε ειδικό δερματολόγο). Έχετε στο νου σας ότι το 40% του συνόλου των δερματικών παθήσεων αφορά σε παθήσεις των νυχιών.

Από την άλλη, νύχια με παράλληλους κυματισμούς στην επιφάνεια των νυχιών είναι ενδεχομένως κληρονομικοί, αλλά υποδηλώνουν και την κακή μεταχείρισή τους κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Σε αυτή την περίπτωση, διατηρείστε τα νύχια σας κοντά και λιμάρετε ελαφρώς την επιφάνεια τους χρησιμοποιώντας μόνο με χάρτινες λίμες. Καλό είναι επίσης να χρησιμοποιείστε πάντα πριν το βερνίκι τις ειδικές βάσεις που καμουφλάρουν τις ανωμαλίες και κάνουν τα νύχια να δείχνουν πιο λεία.


photo unsplash