Εναλλακτικές λύσεις για να μην φωνάζετε στο παιδί

Αυτές είναι οι πιο αποτελεσματικές τρεις εναλλακτικές για να μην φωνάξετε στο παιδί, ακόμα και όταν δοκιμάζει τα όρια και την υπομονή σας.

Τα παιδιά με ισχυρή συναισθηματική σύνδεση με τους γονείς τους είναι πιο πιθανό να ακούσουν τις συμβουλές και τις προτροπές σας χωρίς να προκαλέσουν εντάσεις. Επειδή όμως, τεστάρουν την αυτονομία τους μεγαλώνοντας, σίγουρα κάποια στιγμή θα δοκιμάσουν και την υπομονή σας.

Αντί να φωνάξετε…
Τότε είναι κομβικής σημασίας να μην του φωνάξετε, καθώς δεν θέλετε να διαταράξετε την οικογενειακή γαλήνη αλλά να βοηθήσετε το παιδί να μάθει από τα λάθη του και να εξελιχθεί. Όταν το παιδί σας νιώθει ασφαλές και αγαπητό άνευ όρων, θα είναι πιο δεκτικό να μιλάει και να ακούει προτού μια σύγκρουση επιδεινωθεί σε ένα επεισόδιο θυμού και υψηλών ντεσιμπέλ.

Πάρτε λίγο χρόνο
Όταν νευριάσετε, συγκρατήστε τον εαυτό σας όσο είναι δυνατόν και κάντε ένα διάλειμμα, μακριά από το παιδί. Απομακρυνθείτε από τη ζώνη σύγκρουσης για μερικές στιγμές για να δώσετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να αναπνεύσει και να επανεκτιμήσει την κατάσταση.

Αυτό διδάσκει επίσης στο παιδί την σημασία των ορίων αλλά και τι μπορούν να κάνουν για να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους με υγιή τρόπο.

Μιλήστε για τα συναισθήματα
Αναγνωρίστε όλα τα συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένης της χαράς, του ενθουσιασμού, του θυμού, της λύπης, της απογοήτευσης και της ζήλιας. Μάθετε στο παιδί ότι όλα αυτά τα συναισθήματα είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης μας.

Μιλήστε για το πώς αισθάνεστε και ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο, βοηθώντας τα να αναπτύξουν σεβασμό προς τον εαυτό τους και τους άλλους και να δημιουργήσουν υγιείς σχέσεις.

Να είστε ήρεμοι αλλά συνεπείς
Να είστε ήρεμοι αλλά σταθεροί όταν αντιμετωπίζετε την μη επιθυμητή συμπεριφορά του παιδιού. Τα παιδιά περιστασιακά θα συμπεριφέρονται άσχημα. Είναι μέρος της εξέλιξής τους, καθώς έτσι μαθαίνουν να ξεχωρίζουν το σωστό από το λάθος.

Μιλήστε τους με σταθερό τρόπο, διευκρινίζοντας ότι ορισμένες συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές, ενώ αφήνετε ανέπαφη την αξιοπρέπειά τους. Σταθείτε στο επίπεδο των ματιών τους και μιλήστε τους, αντί να τους μιλάτε από μακριά ή ψηλά.

vita/ photo pexels

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.