Δώστε κίνητρα στους έφηβους γιούς σας

Όταν το άγχος ων εξετάσεων τελειώνει, ανοίγει η πόρτα για διαφορετικές προκλήσεις στους εφήβους.

Υπάρχει πάντα ένας καλός λόγος που ενισχύει τη στερεότυπη άποψη πολλών γονιών, απλά γιατί βιώνουν την καθημερινότητα των εφήβων παιδιών τους. Η τεμπελιά, ο ύπνος, τα παιχνίδια στον υπολογιστή, η περιήγηση στο διαδίκτυο και οι παρέες τους έχουν τον κύριο λόγο ύπαρξης στη ζωής τους το καλοκαίρι.


Η εικόνα της τεμπελιάς έχει γίνει τόσο συνηθισμένη που αρκετοί απλά υποθέτουν ότι ίσως είναι ένα κίνημα, ή μια φυσική συνέπεια της εφηβείας. Αυτή η σκέψη, -αν και κατανοητή, είναι ουσιαστικά λάθος.
Κάποτε, οι έφηβοι ήταν από τα πιο εργατικά μέλη της κοινωνίας. Ήταν αναμενόμενο να εργάζονται μαζί με τους γονείς τους, ή σε κάποια άλλη εποχιακή εργασία βγάζοντας χρήματα για να καλύψουν κάποιες ανάγκες τους. Αυτό κατά κύριο λόγο ήταν το κίνητρο που ενίσχυε τις εμπειρίες της ενήλικης ζωής τους..
Η νοοτροπία της ακινησίας είναι φυσικό να μη δίνει κίνητρα.
Αρκετοί έφηβοι σήμερα έχουν ένα σημείο αναφοράς σαν αρχή εργασίας, αλλά οι επιδιώξεις τους δεν συγκλίνουν με τα σημεία των επιθυμιών τους παρόλο που δεν απέχουν πολύ χρονικά, στο να είναι και να αντιμετωπίζονται σαν ενήλικες. Η αξία των εμπειριών περιορίζεται, καθώς ρίχνουν το βάρος στη μελέτη και την επιτυχία τους σε κάποιο πανεπιστήμιο.
Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι οι έφηβοι μπορούν να τα καταφέρουν μονοδιάστατα σε ένα μόνο τομέα, αν σκεφτούμε τον ενθουσιασμό, την δύναμη και υπερκινητικότητα που τους διακρίνει. Οι έφηβοι που μπαίνουν νωρίς στην αγορά εργασίας μπορούν να ανακαλύψουν τις προτιμήσεις τους, να ενισχύσουν τις δεξιότητές τους, να αποκτήσουν καλύτερες συστάσεις και να μάθουν πώς να «κυνηγούν» μια θέση εργασίας με καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Συνήθως δεν έχουν τη σωστή ενθάρρυνση και παρότρυνση να κάνουν αυτό που θέλουν σαν ασχολία, όπως επίσης σκέφτονται άμεσους τρόπους που θα τους δώσουν την ανεξαρτησία και την οικονομική ευχέρεια.
Δεν είναι λίγοι οι γονείς που παροτρύνουν το παιδί τους να μην ασχολείται με οτιδήποτε τους αποσπά από το διάβασμα, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να φτάνουν στην ενηλικίωση και να προσπαθούν ακόμη να καταλάβουν ποια θα μπορούσαν να είναι τα επιτυχημένα κίνητρα έτσι ώστε να κατακτήσουν τον κόσμο τους.
Σίγουρα γνωρίζετε καλά, πόσο τους αρέσει να συζητούν και να αμφισβητούν τα πράγματα. Η περιέργεια είναι μια φυσική τάση σε όλα τα παιδιά που δεν σταματούν να δοκιμάζουν και να αξιολογούν αρκετά άγνωστα πράγματα. Μεγαλώνοντας μαθαίνουν ότι όλα περιστρέφεται γύρω από βαθμούς, χρήματα, επαίνους, στόχους, αγώνες και νίκες, τα οποία δίνουν κάποια αξία ή νόημα σε αυτό που προσπαθούν να δημιουργήσουν.
Τα παιδιά πάντα απαιτούν να μαθαίνουν το λόγο και την αιτία για οτιδήποτε κάνουν. Η δική σας απάντηση όμως δεν μπορεί να περιέχει τόνο απαίτησης ούτε να είναι μονολεκτική. ” Επειδή σου το είπα ” ή “Επειδή πρέπει”. Ο λόγος πρέπει να είναι σημαντικός για το παιδί σας και όχι για εσάς. Ο προσωπικός λόγος του παιδιού παίζει το σημαντικότερο ρόλο στην αίσθηση της επιτυχίας και ολοκλήρωσης. Για εσάς, η αξία βρίσκεται περισσότερο στην προσπάθεια που έκανε για να βιώσει την εμπειρία, και λιγότερο στην επίτευξη του στόχου.

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι γονείς είναι να προβλέπουν μια αποτυχία και να απογοητεύονται, πριν τοποθετηθούν απέναντι στο παιδί. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε πρώτα από όλα ότι αυτό που επείγει, είναι η καλή επικοινωνία με το παιδί σας που θα δώσει την ανάλογη έμπνευση κινητοποίησης. Μην περιμένετε να αναγνωρίσει εν μία νυκτί, τον αντίκτυπο της ακινησίας απέναντι στον εαυτό του και σε άλλους ανθρώπους.
*) Μπορείτε να του μάθετε τον τρόπο να ονειρεύεται το μέλλον του.
Το κίνητρο εμφανίζεται επίσης όταν οι άλλοι πραγματικά εξαρτώνται από αυτούς. Η ανάληψη ευθυνών, τους ενθαρρύνει να σηκωθούν από το κρεβάτι και όταν νιώσουν ότι η αδράνεια δεν τους προσφέρει κάτι θα νιώθουν πολύ καλύτερα με τον εαυτό τους.
Η φιλοδοξία ενός μέσου εφήβου συνήθως δεν περιλαμβάνει την αποφοίτηση από το πανεπιστήμιο με καλούς βαθμούς, αλλά ένα πιο άμεσο τρόπο απόκτησης χρημάτων και μια ελεύθερη ζωή σύμφωνα με αυτά που του αρέσουν. Λείπει δηλαδή το μέσον απόκτησης αυτών που αναζητούν και η έννοια μιας θυσίας από το προβλεπόμενο πρόγραμμά τους ίσως να μην υπάρχει στα σχέδιά τους καθώς δεν βρίσκουν συνδεσιμότητα. Τα παιδιά έχουν την τάση να αξιολογούν τις συνέπειες μιας εργασίας και να κινητοποιούνται από ανταμοιβές, αλλά καθώς προχωρούν από την παιδική ηλικία, στην εφηβεία και στην ενηλικίωση, επιθυμούν πιο συγκεκριμένα πράγματα ψάχνοντας σκοπό και νόημα σε κάθε τους κίνηση.

Σαν γονείς δεν μπορείτε να πιέσετε τους έφηβους να κάνουν κάτι που δεν θέλουν. Μπορείτε όμως να τους εμπνεύσετε την ανάπτυξη στόχων για να βρουν μόνοι τους τα κίνητρα επιτυχίας.

*) Πρέπει να εμπιστεύεστε τη διαδικασία ανάπτυξης και να τους επιτρέψετε να εξερευνήσουν μόνοι τα συμφέροντα τους. Το λάθος είναι ότι οι δικές σας προσδοκίες, έχουν την τάση να γίνονται πιο ορατές κατά τη διάρκεια των εφηβικών χρόνων του παιδιού και σε αυτή τη χρονική στιγμή υπάρχει αντίδραση. Δώστε τους την ευκαιρία να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους μέσω πραγμάτων που τους αρέσουν. Εάν τους αρέσει η μουσική, ή η ενασχόληση με την τεχνολογία καλλιεργήστε το ενδιαφέρον του το συντομότερο δυνατό, αφήνοντας να δημιουργήσουν ελεύθερα με αίσθηση αυτονομίας. Μόνο έτσι μπορούν να συνεχίσουν να ασχολούνται και να στηρίζουν τα ενδιαφέροντά τους χωρίς να παραιτηθούν.

*) Είναι σημαντικό για τους εφήβους να αναπτύσσουν μια ρεαλιστική απεικόνιση του πως κινείται η καθημερινή ζωή ενός ενηλίκου στην πράξη.
Τονίστε στο παιδί σας ότι όλα όσα του αρέσουν θα πρέπει να τα κερδίσει. Πείτε του πόσο περήφανοι είστε σαν γονείς για το χαρακτήρα, την επιμονή, τις δυνατότητές του, και τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη σκληρή δουλειά. Η ενθάρρυνση μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο κίνητρο γιατί δεν θα θελήσει να σας απογοητεύσει παρ’ όλο που δεν είναι ακόμα σε θέση να γνωρίζει την εξέλιξη.

*) Σαν γονείς θέλετε να αναπτύξετε τα κίνητρα του παιδιού αλλά μην αγνοείτε τον αντίκτυπο του στρες και τον τρόπο αντίδρασης. Αναρωτηθείτε εάν η έλλειψη κινήτρων οφείλεται σε κατάθλιψη ή εάν υπάρχει κάτι που βασανίζει το παιδί σας και βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση. Μην φοβάστε να ρωτήσετε άμεσα τι συμβαίνει έτσι ώστε να βρείτε τον τρόπο να βοηθήσετε. Αρκετά παιδιά έχουν πρόβλημα αυτοεκτίμησης και περιμένουν παρακίνηση από τους γονείς τους. Πείτε τους ότι κάθε μέρα μπορεί να προσπαθεί για το καλύτερο, ή να δοκιμάζει τα φτερά του σε άγνωστες δυνατότητες.
Μπορείτε να τους δώσετε παραδείγματα από άλλους ανθρώπους του φιλικού ή συγγενικού σας περιβάλλοντος. Εάν το παιδί σας ενδιαφέρεται και ασχολείται με υπολογιστές , ίσως γνωρίζετε στο περιβάλλον σας κάποιον προγραμματιστή ηλεκτρονικών υπολογιστών ο οποίος θα μιλήσει με το παιδί σας, και θα του δείξει τον τρόπο εργασίας.
Μην απογοητεύεστε αν δεν τα καταφέρει, ή βαρεθεί γρήγορα και θέλει να φύγει από τη δουλειά. Ο πειραματισμός είναι θεμιτός αλλά όχι η τεμπελιά. Ίσως έχει σκεφθεί κάτι άλλο και το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να δείξετε υπομονή και εμπιστοσύνη στις επόμενες κινήσεις του. Θα διαπιστώσει σύντομα ότι κάθε λάθος είναι ένα μάθημα ζωής και ότι ο πειραματισμός σε διαφορετικές εργασίες θα γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο εμπειριών που θα του δώσουν ευστροφία, ευελιξία και την αίσθηση ανεξαρτησίας.

*) Συνειδητοποιήστε ότι δεν είναι υπεράνθρωποι. Τα εμπόδια θα υπάρχουν πάντα για να διαλύουν την ομίχλη, να πεισμώνουν περισσότερο την αποφασιστικότητά του και να του δίνουν καλύτερες προοπτικές να συνεχίσει τον αγώνα σε αυτό που θέλει πραγματικά να πετύχει. Μερικές φορές το κλειδί κινητοποίησης, είναι απλά να γνωρίζουν ότι κάποιος άλλος πέτυχε αυτό που θέλουν οι ίδιοι, μετά από πολλές δυσκολίες. Το πρότυπο πολλές φορές λειτουργεί σαν το καλύτερο κίνητρο, ειδικά όταν υπάρχουν έτοιμα τα πρώτα βήματα.
Επίσης πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζετε τις διαθέσεις και τις ασχολίες των παιδιών σας. Κάποιοι στόχοι των παιδιών σας μπορεί να είναι πραγματικά καλοί και ρεαλιστικοί, ενώ άλλοι όχι. Μπορεί αυτό που σκέφτεται να είναι πραγματικά παράξενο σε εσάς αλλά εάν το ερευνήσετε ίσως δείτε προοπτικές που δεν γνωρίζατε. Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, μην επικρίνετε τα παιδιά σας επειδή ονειρεύονται κάτι που δεν κατανοείτε.

*) Όταν συμβουλεύετε τους έφηβους, είναι καλό να τους υπενθυμίζετε πράγματα που έχουν πει ή υποσχεθεί κατά καιρούς ότι θα πραγματοποιήσουν. Να θυμάστε ότι όλα τα παιδιά έχουν κάποιο ειδικό ταλέντο και την ικανότητα να αφοσιωθούν σε αυτό που τους ενθουσιάζει -με κάποιο τρόπο . Εάν συνεργαστείτε μαζί τους θα βρείτε τα κατάλληλα κίνητρα που θα αναδείξουν την δημιουργικότητα των παιδιών σας με εκπληκτικές αποδόσεις.

Δέσπω

photo pexels

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •