Δημιουργώντας τις αξίες του παιδιού

"Το παιδί δεν είναι ένα μπουκάλι που πρέπει να το γεμίσουμε, αλλά φωτιά που οφείλουμε να ανάψουμε".

Υπάρχει κάτι αρκετά δυνατό για να εκφράσει το συναισθηματικό κόσμο του παιδιού;
Πολύ συχνά, οι γονείς δίνουν μια “γρήγορη λύση στο παιδί τους, έτσι για να μειώσει το άγχος, να βελτιώνει τη διάθεση ή να τροποποιήσει τη συμπεριφορά.
Τα παιδιά χρειάζονται συναισθηματική ισορροπία και αρμονία σε τακτική βάση αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει το μαγικό ραβδί.
Σίγουρα, μπορείτε να δείτε το σύμπτωμα και να βάλετε ένα πρόχειρο επίδεσμο σε κάθε πληγή, αλλά δεν αισθάνεστε ότι κάνετε το σωστό. Άλλωστε γνωρίζετε ότι ο συναισθηματικός κόσμος των παιδιών είναι απρόβλεπτος και εξηγείται καλύτερα στην λογική της δικής τους κοσμοθεωρίας. Για να εμπνεύσεις και να υποστηρίξεις ένα παιδί θα πρέπει να υπάρχει υπόβαθρο, ζήλος, ενθουσιασμός, ψυχική και συναισθηματική διέγερση.
Η πρόκληση γνωριμίας με ένα παιδί είναι να ξεκινήσεις από ένα σύμπαν που γνωρίζεις στη φαντασία σου, γιατί η φαντασία είναι όλος ο κόσμος του παιδιού.
Το πώς εξηγούν τα παιδιά τον κόσμο τους αποδεικνύεται με τις πράξεις τους που βασίζονται στις αξίες, τις πεποιθήσεις και το πως αντιμετωπίζουν την αλήθεια και το ψέμα.
Η άμετρη έμπρακτη εκδηλωμένη αγάπη προς το παιδί και η ύπαρξη ενός συστηματικού σχεδίου παρέμβασης για τη συνεχή εμψύχωση και τροφοδότηση του κόσμου και των ονείρων του, καλλιεργεί την προσωπικότητα του.
Οι βασικές πεποιθήσεις που δημιουργεί μέσω συνηθειών ένα παιδί, είναι απαραίτητες για όλες τις σημαντικές αλλαγές που θα αντιμετωπίσει αργότερα. Τα περισσότερα μικρά παιδιά κάνουν σύνδεση της αξία τους ή για πράγματα που θεωρούν πολύτιμα, σύμφωνα με την γονική έγκριση. Η συναισθηματική αποτυχία ή μια καλή συμπεριφορά, συχνά δημιουργεί σε ένα παιδί μια εξαρτημένη άποψη που περιορίζει την ανάπτυξή του.
Πολλοί γονείς δεν μπορούν να καταλάβουν ότι πρέπει να αναπτύξουν στα παιδιά άμεσες δεξιότητες συναισθηματικής ρύθμισης και όχι να έχουν τα τέλεια παιδιά σύμφωνα με τα κοινωνικά πρότυπα. Οι βασικές πεποιθήσεις των παιδιών καταλήγουν να έχουν τις προσδοκίες του τέλειου και δημιουργούν την εντύπωση ότι εάν όλα είναι τέλεια (δηλαδή σε έλεγχο), τότε οι άλλοι θα τους αποδεχθούν και η ζωή τους δεν θα έχει συνέπειες. Δημιουργούν μια πραγματικότητα που δεν μπορεί ποτέ να αποκτηθεί φτάνοντας στην σύγκρουση και τη συναισθηματική αναστάτωση.
Ο επηρεασμός του συστήματος πεποιθήσεων ενός παιδιού, αρχίζει στην παιδική ηλικία όταν τα περισσότερα παιδιά καταλαβαίνουν τη φύση της πραγματικότητας, τις εναλλαγές της καθημερινότητας, τους νόμους της αιτίας και του αποτελέσματος, τη συμπόνια, τις ρίζες της ευτυχίας και το πως μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα με τη θέλησή τους. Μόνο τότε είναι διατεθειμένα να σχηματίσουν μια κοσμοθεωρία βασισμένη σε πολύπλοκες έννοιες.
Η αλλαγή στον τρόπο σκέψης τους αρχίζει στο σχολείο καθώς εκεί ξεκινά η ανάπτυξη αυτών που πρέπει να μάθει σύμφωνα με τα πρότυπα. Πρέπει να προσπαθήσει να πάρει καλούς βαθμούς να κοινωνικοποιηθεί, να κάνει φίλους , να διακριθεί σε κάποιο ταλέντο μέσω της δικής του δύναμης βάση των αξιών της συμπόνιας,καλής κριτικής, καλοσύνης και δραστηριοποίησης.
Μια συνεχόμενη, καλή κατάσταση συναισθηματικής υγείας, ενισχύει τα παιδιά με επινοητικότητα και αίσθηση δικαιοσύνης, μαθαίνοντας στην πορεία ότι η ευτυχία, είναι μερικές ικανοποιητικές στιγμές, οι οποίες προέρχονται από τις δικές τους επιλογές και ενέργειες.
Τα συναισθήματα μεταδίδονται και αντανακλώνται από τον έναν στον άλλον. Στον σημερινό τεχνοκρατικό μας κόσμο, η κοινωνία έχει την τάση να εξοστρακίζει συστηματικά το «συναίσθημα» και να το θεωρεί αδυναμία ή μειονέκτημα. Η παρακμή του συναισθήματος πηγάζει από την παρακμή των προσωπικών σχέσεων, και την αποτυχία των διαπροσωπικών σχέσεων.
Η γνώση και η μάθηση αξιών στα παιδιά θα αποτελέσουν θεμέλιο στις κοινωνικές προσωπικές και επαγγελματικές του σχέσεις και θα λειτουργούν αυτόματα σαν οδηγοί ενός τρόπου ζωής με στοιχεία χαράς συναισθηματικής καλλιέργειας και πλήρωσης.

Δέσπω

photo pexels

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •