Διάσημες και ισχυρές βασίλισσες στην ιστορία

Οι δυναμικές γυναίκες και βασίλισσες της ιστορίας, δεν σταμάτησαν ποτέ να εξάπτουν την περιέργεια και να συναρπάζουν με τη ζωή τους μέχρι σήμερα.

Στον αρχαίο κόσμο οι περισσότεροι κυβερνήτες ήταν άνδρες, αλλά υπήρχαν πολλές γυναίκες που εξουσίαζαν ασκώντας έμμεση ή άμεση επιρροή ως σύζυγοι βασιλέων. Συναντάμε πολλές διάσημες ισχυρές ηγετικές παρουσίες του αρχαίου κόσμου στην Κίνα, την Αίγυπτο την Ελλάδα και αλλού, οι οποίες όχι μόνο κρατούσαν την κοινωνία σταθερή σε περιόδους αναταραχής, αλλά κυβέρνησαν και άφησαν ανεξίτηλα το σημάδι τους στην ιστορία.

** Boudica , Boadicea
“Η κόλαση δεν μπορεί να συγκριθεί μπροστά σε μια αδικημένη, περιφρονημένη γυναίκα”. Η βασίλισσα γεννήθηκε από ευγενική κέλτικη οικογένεια στις αρχές του 1ου αιώνα γύρω στο 30 μ.Χ. – αλλά ιστορία της, είναι θρύλος ακόμα και σήμερα. Ήταν ψηλή, με μακριά κοκκινωπά μαλλιά που έφταναν κάτω από τη μέση της, έξυπνη, με δυνατή φωνή και οξύθυμο χαρακτήρα. Συχνά φορούσε ένα χρυσό περιδέραιο όπως εκείνα που κατασκεύαζαν οι Κέλτες τεχνίτες της εποχής με τεχνοτροπία που δεν υπήρχε πουθενά αλλού και πολύχρωμο μανδύα.
Η Boudicca (Μπουντίκα) -ή Boadicea (Μποντισέα) ήταν βασίλισσα της φυλής Iceni, που οδήγησε σε εξέγερση το λαό της εναντίον των κατοχικών δυνάμεων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Το 60 μ.Χ. ο σύζυγος της Μπουτίκα βασιλιάς Πρασουτάγος πέθανε και, οι Ρωμαίοι δεν αναγνώρισαν ως κληρονόμους τη Boudicca και τις κόρες της γιατί σύμφωνα με το ρωμαϊκό δίκαιο, δικαίωμα κληρονομιάς είχαν μόνο οι αρσενικοί απόγονοι. Έτσι επιτέθηκαν με σκληρότητα στη φυλή και μέσα την αποτρόπαιη επίθεση η Boudicca μαστιγώθηκε και οι κόρες της βιάστηκαν από τους Ρωμαίους στρατιώτες.H Boudicca ορκίστηκε εκδίκηση, ένωσε σε έναν μεγάλο στρατό τις γειτονικές φυλές ενάντια στους κατακτητές Ρωμαίους και τους προκάλεσε τεράστια καταστροφή. Η επανάσταση δεν άργησε να φτάσει έξω από το Λοντίνιουμ (σημερινό Λονδίνο), και όταν η πόλη δέχτηκε επίθεση τα θύματα έφτασαν τις 10.000. Η Boudicca και ο στρατός της προκάλεσε τέτοια καταστροφή που ακόμα και σήμερα λένε ότι στο υπέδαφος του Λονδίνου υπάρχει ένα στρώμα στάχτης που οι γεωλόγοι αποκαλούν “διαταραχή της Boudicca”. Η ρωμαϊκή πολεμική μηχανή ήταν πολύ πιο ισχυρή για τους Κέλτες και η ήττα αναπόφευκτη. Οι ελάχιστοι επιζώντες, ακόμα και τα γυναικόπαιδα που δεν μπορούσαν να πολεμήσουν σφαγιάσθηκαν.Η Boudicca δεν έζησε για πολύ μετά από αυτό. Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς απέγινε, αλλά ξέρουμε ότι δεν αιχμαλωτίσθηκε ποτέ. Όποια κι αν ήταν η τύχη της όμως, η δράση της Boudicca υπήρξε αποφασιστική παρά την τελική της ήττα. Η ισχυρή ηγετική φυσιογνωμία που ένωσε τις κέλτικες φυλές στο νησί της Βρετανίας και έφερε σε δύσκολη θέση τον Ρωμαίο κατακτητή, σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής και την έναρξη μιας άλλης.

** Κλεοπάτρα – H Κυρίαρχος της Αιγύπτου
Η Κλεοπάτρα VII Φιλοπάτορ, γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου του 30 π.Χ. και ήταν η τελευταία δραστήρια ηγεμόνας του Αιγυπτιακού Βασιλείου των Πτολεμαίων. Ήταν απόγονος του ιδρυτή του Πτολεμαίου Α του Σωτήρος, ο οποίος ήταν Έλληνας Μακεδόνας στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μετά τον θάνατο της Κλεοπάτρας, η Αίγυπτος έγινε επαρχία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, σηματοδοτώντας το τέλος της ελληνιστικής περιόδου που είχε διαρκέσει από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου (336-323 π.Χ.). H πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο το 48 π.Χ. Γέννησε τον γιο του Καίσαρα, τον Καισαρίωνα
Θεωρητικά ήταν Φαραώ από τον γιο της Καισαρίων. Ήταν καλλιεργημένη, πλούσια και γοητευτική. Ο Πλούταρχος περιγράφει τη βασίλισσα της Αιγύπτου: «η ομορφιά της δεν ήταν ασύγκριτη με άλλες, ούτε θα καθήλωνε όποιον την κοίταζε, αλλά η παρουσία της ήταν ακαταμάχητη. Η γοητεία και ο χαρισματικός της λόγος ήταν μαγευτικός. Παρά το υψηλό αξίωμά του, ο Μάρκος Αντώνιος εντυπωσιάστηκε από τα πλούτη και τη μεγαλοπρέπεια της βασίλισσας Κλεοπάτρας. Τον Δεκέμβριο του 40 π.Χ., η Κλεοπάτρα γέννησε δίδυμα, τον Αλέξανδρο-Ήλιο και την Κλεοπάτρα- Σελήνη. Όταν ο Μάρκος Αντώνιος εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αλεξάνδρεια παντρεύτηκε τη βασίλισσα και απέκτησαν άλλο ένα παιδί, τον Πτολεμαίο Φιλάδελφο.Ο Πλούταρχος περιγράφει τις τελευταίες στιγμές του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας. Όταν τον εγκατέλειψε ο στρατός, ο Μάρκος Αντώνιος νόμισε ότι τον είχε προδώσει η Κλεοπάτρα. Εκείνη φοβήθηκε τόσο την οργή του, που κλείστηκε σε ένα δωμάτιο και διέταξε τους υπηρέτες να πουν στον Μάρκο Αντώνιο ότι ήταν νεκρή. Όταν άκουσε την είδηση του θανάτου της, έβγαλε το σπαθί του και αυτοκτόνησε. Λίγο πριν ξεψυχήσει, ένας υπηρέτης του αποκάλυψε ότι η Κλεοπάτρα ήταν ακόμα ζωντανή. Τον βοήθησε να πάει κοντά της και ο Μάρκος Αντώνιος άφησε την τελευταία του πνοή στην αγκαλιά της βασίλισσας. Ο Οκταβιανός βρήκε την Κλεοπάτρα πάνω απ’ το πτώμα του αγαπημένου της και ήθελε να την παρουσιάσει σαν το μεγαλύτερο έπαθλο στον θρίαμβό του στη Ρώμη, αλλά η Κλεοπάτρα δεν του έκανε τη χάρη. Έβαλε ένα φίδι στο στήθος της, το οποίο τη δάγκωσε και πέθανε μέσα σε λίγα λεπτά. Ο Οκταβιανός διέταξε να σκοτώσουν τον Καισαρίωνα, τον γιο που απέκτησε με τον Καίσαρα και απειλούσε την εξουσία του. Τα παιδιά της με τον Μάρκο Αντώνιο έζησαν και μεταφέρθηκαν στη Ρώμη, όπου η Οκτάβια, η σύζυγος του Μάρκου Αντώνιου, ανέλαβε την κηδεμονία τους.

** Χατσεψούτ – Βασίλισσα της Αρχαίας Αιγύπτου
Η Χατσεψούτ ήταν η πέμπτη Φαραώ της Δέκατης Δέκατης Δυναστείας της Αιγύπτου και κυβέρνησε την Αίγυπτο όχι μόνο ως βασίλισσα και σύζυγος του Φαραώ. Ήταν κόρη του Τούθμωσι Α΄ και της πρώτης γυναίκας του Αχμές. Παντρεύτηκε τον ετεροθαλή αδελφό της Τούθμωσι Β΄ και μαζί απέκτησαν μια κόρη, τη Νεφερούρε. Κυβέρνησε η ίδια σαν Φαραώ για περίπου δύο δεκαετίες το πρώτο μισό του 15ου αιώνα π.Χ. Ήταν καινοτόμος, έξυπνη και κατά τη διάρκεια της βασιλείας της η Αίγυπτος έγινε ένα από τα ισχυρότερα βασίλεια του αρχαίου κόσμου. Ντυνόταν με ανδρικά ρούχα υιοθετώντας ανδρικά διακριτικά, που συμπεριελάμβανε και τη γενειάδα. Η βασιλεία της ήταν ειρηνική με την κατασκευή μεγάλων έργων, όπως ο ναός της στο Ντέιρ ελ Μπάχρι, ασχολήθηκε με την οικονομική ανάπτυξη της Αιγύπτου, και είναι γνωστή για την αιγυπτιακή αποστολή που οργάνωσε στην Γη του Πουντ στην κεντροανατολική Αφρική. Η Χατσεψούτ πέθανε περίπου το 1458 π.Χ. και τη διαδέχτηκε ο Τούθμωσις Γ΄, ο οποίος ξεκίνησε μια μεγάλη εκστρατεία να εξαφανίσει το όνομα της από την ιστορία, καταστρέφοντας τα αγάλματά της και σβήνοντας το όνομά της από τις επιγραφές των ναών. Ήταν άγνωστη στους αιγυπτιολόγους μέχρι το 1822, όταν αποκρυπτογραφήθηκαν τα ιερογλυφικά στο Ντέιρ ελ Μπάχρι. Η μούμια της είχε βρεθεί από το 1903, αλλά αναγνωρίστηκε το 2007 με εξέταση DNA και ένα δόντι που βρέθηκε σε ένα κουτί που της ανήκε. Είναι πιθανό να πέθανε από καρκίνο που οφειλόταν στο φάρμακο που έπαιρνε για να γιατρέψει δερματικές παθήσεις.

** Ολυμπιάδα- Κυρίαρχος της Μακεδονίας
Η Ολυμπιάς (373 π.Χ. – 316 π.Χ.) ήταν πριγκίπισσα των Μολοσσών της Ηπείρου, δευτερότοκη κόρη του Βασιλιά Νεοπτόλεμου B´, σύζυγος του Βασιλιά των Φιλίππου Β´ των Μακεδόνων, και μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Γεννήθηκε στη Πασσαρώνα (Νομός Ιωαννίνων), το έτος 373 π.Χ., και μεγάλωσε στο Αρχαίο Όρραον και έζησε ως σύζυγος του Φιλίππου Β´ στην Πέλλα και στις Αιγές (σημερινή Βεργίνα). Ήταν η πιο μορφωμένη από όλες όσες παντρεύτηκε ο Φίλιππος και ασκούσε απαράμιλλη γοητεία με την ομορφιά τη μόρφωση και τη σοβαρότητά της. Θυσίαζε επίσης πολλά για τη φήμη του γιου της, Αλέξανδρου, που αγαπούσε πολύ. Ήταν προικισμένη με χαρίσματα ηγεμονικά και ο Φίλιππος της εμπιστευόταν τη διακυβέρνηση του κράτους, όταν απουσίαζε στις συχνές και μακρόχρονες εκστρατείες του.
Μετέδωσε πολλές αρετές στο γιο της τον Αλέξανδρο Γ’, ο οποίος διακρινόταν για την αφοσίωση στη μητέρα του, παρά τον λεγόμενο αυταρχικό χαρακτήρα της. Όταν ο Αντίπατρος, ο οποίος είχε μείνει τοποτηρητής στη Μακεδονία, έγραψε στον Αλέξανδρο που βρισκόταν στην Ασία ένα εκτενές γράμμα, γεμάτο παράπονα για την Ολυμπιάδα, ο Μέγας Αλέξανδρος αφού το διάβασε, είπε: “Δεν ξέρει ο Αντίπατρος ότι ένα μόνο δάκρυ της μητέρας μου αρκεί για να σβήσει χίλιες τέτοιες επιστολές”
Απαντώντας ο Φίλιππος σε μια ερώτηση του γιου του Αλέξανδρου, εκθείασε αυτό το ανυποχώρητο πάθος, που χαρακτήριζε τη μητέρα του , λέγοντας ότι ήταν η γενναιότερη απ’ όλες τις Νηρηίδες. Του είπε μάλιστα γελώντας: «όχι μόνο γενναιότερη, αλλά και πολεμικότερη, γιατί δεν σταματάει να με καυγαδίζει»
Μετά το θάνατο του αδελφού της, Αλέξανδρου Α της Ηπείρου βασιλιά των Μολοσσών, εγκαταστάθηκε στην Ήπειρο και έγινε Αντιβασίλισσα και επίτροπος του ανήλικου εγγονού της Νεοπτόλεμου Γ’. Στην Ήπειρο, ανέπτυξε πολιτική δράση καθώς μεγάλωσε το «κοινό των Μολοσσών» με την είσοδο νέων Ηπειρωτικών φύλων τα οποία μετονόμασε «Οι Σύμμαχοι των Απειρωτάν», ζωντανεύοντας το γόητρο της δυναστείας των Αιακιδών. Η Συμμαχία αυτή διήρκεσε από το 336 π.Χ.-328 π.Χ. δηλαδή οκτώ χρόνια και στη συνέχεια κυβέρνησε μόνη της το Βασίλειο των Μολοσσών της Ηπείρου για άλλα έντεκα ή δεκατρία χρόνια έως το 317 π.Χ. οπότε επέστρεψε στη Μακεδονία. Η αγγελία του θανάτου του γιου της Αλέξανδρου Γ´, το 323 π.Χ. στη Βαβυλώνα, τη συνέτριψε. Θρηνούσε και η οργή της μεγάλωσε, όταν ο Μακεδονικός στρατός της Ασίας αναγόρευσε βασιλιά τον διανοητικά καθυστερημένο γιο του Φιλίππου – από τη Φίλινα – τον Φίλιππο Αριδαίο. Ο νεογέννητος γιος του Μεγάλου Αλέξανδρου και της Ρωξάνης, Αλέξανδρος Δ’, αναγορεύτηκε συμβασιλέας. Η Ολυμπιάδα που φοβόταν για τη ζωή του εγγονού της, έπεισε τη Ρωξάνη να καταφύγει στην Ήπειρο. Εκεί βρήκε προστασία και η κόρη του Φιλίππου Β´ και της Νικησίπολης, η Θεσσαλονίκη, την οποία η Ολυμπιάδα ανάθρεψε σαν δικό της παιδί, όταν έμεινε ορφανή είκοσι μόλις μέρες μετά τη γέννηση της. Ο Κάσσανδρος, υπ’ αριθμόν ένα εχθρός της Ολυμπιάδας έγινε κυρίαρχος στρατηγός στη Μακεδονία και ο Φίλιππος Αριδαίος με την Ευρυδίκη Ανταία συμμάχησαν μαζί του και τον ανακήρυξαν επιμελητή του Μακεδονικού θρόνου. Η Ολυμπιάδα βλέποντας να κινδυνεύουν τα συμφέροντα του εγγονού της, Αλεξάνδρου Δ’, φεύγει από την Ήπειρο και εκστρατεύει στη Μακεδονία. Σε σύγκρουση με τα στρατεύματα της Ευρυδίκης και του Αριδαίου, οι τελευταίοι αιχμαλωτίζονται και θανατώνονται. Ο Κάσσανδρος, κυνήγησε την Ολυμπιάδα η οποία κατέφυγε στην οχυρωμένη παραθαλάσσια πόλη του Θερμαϊκού κόλπου Πύδνα, έχοντας μαζί της το μικρό Αλέξανδρο Δ´, τη Ρωξάνη, τη Θεσσαλονίκη και πολλούς πιστούς της. Μετά από επτάμηνη στενή πολιορκία η Ολυμπιάδα συνθηκολόγησε για να σώσει τον εγγονό της, αλλά ο Κάσσανδρος, αθετώντας την υπόσχεσή του, έβαλε τους ανθρώπους του να τη σφάξουν ,- για άλλους ιστορικούς να τη λιθοβολήσουν, “αφήνοντας άταφο το σώμα της. Πιθανολογείται ότι ο τάφος της βρίσκεται στον τύμβο της “Τούμπας” στο μακρύγιαλο της Πύδνας όπου δεν έχουν γίνει ακόμα ανασκαφές.

Δέσπω

photo pexels.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...