Διεθνής «συμμαχία» για τη μείωση των καισαρικών

Διαστάσεις «επιδημίας» λαμβάνουν οι τοκετοί με καισαρική.

Ειδικοί και αξιωματούχοι από 19 χώρες της Ευρώπης συναντήθηκαν πρόσφατα στη Γεωργία, για να χαράξουν κοινή στρατηγική μείωσης των άσκοπων καισαρικών τομών.

«Η καισαρική τομή είναι απαραίτητη και σωτήρια όταν υπάρχουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και στον τοκετό. Όταν όμως τα ποσοστά καισαρικών τομών υπερβαίνουν το 15%, δεν δικαιολογούνται από τα επιστημονικά δεδομένα. Δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις για μείωση της περιγεννητικής θνησιμότητας μέσω της καισαρικής. Αντίθετα, η επέμβαση αυτή μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές», δήλωσε η δρ Nino Berdzuli, υπεύθυνη του Προγράμματος Αναπαραγωγικής Υγείας στο Ευρωπαϊκό Παράρτημα τουΠαγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Παγκοσμίως, οι καισαρικές τομές αυξάνονται σταθερά την τελευταία 20ετία, ενώ παρατηρούνται σημαντικές διακυμάνσεις από χώρα σε χώρα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από 150 χώρες, κατά μέσο όρο σε όλο τον κόσμο, 18,6% των παιδιών γεννιούνται με καισαρική. Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική έχουν τα υψηλότερα ποσοστά (40.5%), και ακολουθούν η βόρεια Αμερική (32.3%), η Ωκεανία (31.1%), η Ευρώπη (25%), η Ασία (19.2%) και η Αφρική με μόλις 7.3%.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που είχαν παρουσιαστεί το 2018 στη Βουλή, είναι από τις … «πρωταθλήτριες» χώρες, με σχεδόν 6 στα δέκα παιδιά να γεννιούνται με καισαρική.

Οι ειδικοί του ΠΟΥ αναφέρουν πως οι άσκοπες καισαρικές τομές μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις.

Για τη μητέρα, μια αδικαιολόγητη καισαρική μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα πρόωρου τοκετού στις μελλοντικές κυήσεις, μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία και ρήξη μήτρας.

Για τα νεογνά, οι κίνδυνοι της καισαρικής περιλαμβάνουν επιπλοκές από την αναισθησία που χορηγείται στη μητέρα, αναπνευστικά προβλήματα και στο μέλλον άσθμα ή παχυσαρκία.

Στη διεθνή συνάντηση, οι ειδικοί τόνισαν ότι εκτός των ιατρικών κινδύνων, οι πολλές και άσκοπες καισαρικές προκαλούν και οικονομικές απώλειες για τα συστήματα υγείας.

Έλλειψη ενημέρωσης και «βόλεμα» οι κύριοι λόγοι άσκοπης καισαρικής

Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, πολλές γυναίκες επιλέγουν την καισαρική επειδή έχουν ελλιπή ή λανθασμένη ενημέρωση για τον φυσιολογικό τοκετό και τα οφέλη του τόσο για τις ίδιες όσο και για τα παιδιά τους. Έτσι, καταλήγουν να φοβούνται τον πόνο αλλά και να πιστεύουν πως η καισαρική είναι πιο ασφαλής για το μωρό.

Την ίδια ώρα, οι γιατροί εξακολουθούν να «σπρώχνουν» τις γυναίκες προς την καισαρική, η οποία «βολεύει» αφού μπορεί να προγραμματιστεί!

Ο ΠΟΥ εξέδωσε πρόσφατα νέες οδηγίες για τη μείωση των καισαρικών τομών, καλώντας όλες τις χώρες να τις υιοθετήσουν.

onmed.gr