Αυξήσετε τα διανοητικά χαρακτηριστικά των παιδιών σας

Είναι φυσικό να θέλετε να καθησυχάζεται τα παιδιά και να λέτε ότι όλα θα είναι ωραία,

Είναι φυσικό να θέλετε να καθησυχάζεται τα παιδιά και να λέτε ότι όλα θα είναι ωραία, ή θα καταλήξουν όπως επιθυμούν, αλλά τις περισσότερες φορές αυτό δεν συμβαίνει. 
Η ψυχική υγεία συχνά παρερμηνεύεται και μετατρέπεται σε ένα τοξικό μήνυμα για τα παιδιά.  Είναι λάθος όταν λέτε στα παιδιά να κρύβουν τα συναισθήματά τους -και αυτό ισχύει τόσο για τα θετικά όσο και για τα αρνητικά συναισθήματα. Δεν μπορείτε να λέτε στο οκτάχρονο παιδί που αντιμετωπίζει το θάνατο ενός αγαπημένου του προσώπου, πόσο περήφανοι είστε για τη δύναμη που είχε και δεν έκλαψε.  
Σε αυτό το παράδειγμα η νοητική δύναμη παρερμηνεύεται και μετατρέπεται σε ένα τοξικό μήνυμα για τα παιδιά. Παρά τις καλές προθέσεις είναι αρκετά επιβλαβής παρατήρηση.Όταν ένα παιδί δεν κλαίει δεν σημαίνει ότι έχει χαρακτηριστικά δύναμης. Στην πραγματικότητα, η εκδήλωση του κλάματος χρειάζεται περισσότερο θάρρος από ότι η συγκράτηση του. Η ψυχική δύναμη περιλαμβάνει έντονη συνείδηση των συναισθημάτων και την έκφρασή τους με υγιείς τρόπους – όπως το κλάμα όταν είστε λυπημένοι.Πρέπει να ενθαρρύνουμε και να βοηθάμε το παιδί ν’ αναπτύξει τη θέληση του κι όχι να του την αφαιρούμε. Μη συγχέεται τη διαπαιδαγώγηση με τον πειθαναγκασμό. Είτε το κάνετε με απειλές, είτε με καλοπιάσματα, μεταμορφώνει το παιδί σε ένα άβουλο πλάσμα που χάνει τις ικανότητές του πριν τις αποκτήσει μέσω εμπειριών. Όταν συμβεί αυτό κανείς δεν θα μπορέσει να το παρηγορήσει.Οι λέξεις που χρησιμοποιείτε κάνουν όλη τη διαφορά. Αν δεν είστε προσεκτικοί, μπορεί να στέλνετε λάθος μήνυμα και να ενθαρρύνετε το παιδί σε λάθος συνήθειες, τις οποίες δεν μπορεί να αποφορτίσει εύκολα και ξεπερνούν την ψυχική αντοχή του. 
Εάν θέλετε να δώσετε δύναμη στα παιδιά σταματήστε να λέτε αυτά τα 5 πράγματα.
1. «Δεν είναι μεγάλη υπόθεση»
Εάν το παιδί σας είναι ανήσυχο και αγωνιά για το διαγώνισμα της επόμενης ημέρας, μην ελαχιστοποιείτε και μη μηδενίζετε το πρόβλημα λέγοντας: «Δεν είναι τρομερό ή μεγάλη υπόθεση». Για το παιδί είναι ένα μεγάλο, άλυτο και αγχωτικό πρόβλημα. Προσπαθεί να σας πει ότι χρειάζεται βοήθεια γιατί δεν μπορεί να ελέγξει τα συναισθήματα του. Αντί να επιμένετε ότι δεν πρέπει να ανησυχεί, δώστε του την ικανότητα να αντιμετωπίσει την αγωνία.

2. «Σταμάτα να κλαις»
Μην ενοχοποιείτε το κλάμα. Είναι ένας υγιής τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων. Ένας λόγος που τόσοι πολλοί ενήλικες απολογούνται για το κλάμα, είναι γιατί το αποδέχθηκαν σαν κάτι κακό.  Φυσικά, αν το παιδί σας φωνάζει και κλαίει στο διάδρομο του σούπερ μάρκετ, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε την ανάρμοστη συμπεριφορά, εξηγώντας του ότι ενοχλεί τους άλλους ανθρώπους.  Φροντίστε να διορθώσετε τη συμπεριφορά του παιδιού σας, αλλά όχι το συναίσθημα. 

3. “Είσαι το πιο έξυπνο παιδί του σχολείου”
 Ο υπερβολικός έπαινος κάνει περισσότερη βλάβη παρά καλό.
Φροντίστε ο έπαινος, να είναι πάντα αυθεντικός και να επικεντρώνεστε περισσότερο στην προσπάθεια που δίνει το παιδί παρά στο επίτευγμα. Δώστε έμφαση στο χρόνο που θα πρέπει να δίνει στο διάβασμα, έτσι ώστε να καταλάβει την αξία της προσπάθειας.
Να είστε συγκρατημένοι και επιφυλακτικοί με το επιτυχημένο αποτέλεσμα του παιδιού, γιατί το κέρδος με κάθε κόστος, σημαίνει πολλές φορές εξαπάτηση των αρχών και αξιών του. Δεν θέλετε το παιδί σας να  πιστεύει ότι είναι άξιο επαίνου μόνο όταν υπερέχει – κάτι που μπορεί να το αποτρέψει να δοκιμάσει οτιδήποτε θεωρούν οι άλλοι σαν αποτυχία. 

4. “Όλα θα πάνε καλά”
Δεν μπορείτε να αποτρέψετε τις κακουχίες που θα αντιμετωπίσουν στο δρόμο τους- ή ακόμα και τις τραγωδίες.  Αντί να λέτε ότι δεν θα συμβεί τίποτα κακό, διδάξετε τους αυτό που μπορούν να κάνουν καλά, εξασκώντας ικανότητες, ταλέντα και δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους.
Δώστε τις κατάλληλες πρακτικές συμβουλές που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τις αναπόφευκτες προκλήσεις της ζωής. 

5. “Χαλάρωσε”
Ένα παιδί είναι πρώτα απ’ όλα παιδί. Είναι λάθος ν’ απαιτούμε απ’ αυτό την ωριμότητα ενός ενήλικα. Λέγοντας, “ηρέμησε”, δεν δημιουργεί ακριβώς αυτή την αίσθηση. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι γονείς λένε, “Χαλάρωσε!” απευθυνόμενοι στη δική τους απογοήτευση, αλλά το παιδί σας εκείνη τη στιγμή χρειάζεται επικοινωνία για να χαλαρώσει και όχι διαταγή. Δεν έχει τις ικανότητες που χρειάζεται για να ηρεμήσει και θα πρέπει να είστε εκεί για να τον βοηθήσετε. Υπενθυμίσετε στο παιδί μια συγκεκριμένη ικανότητα που έχει και το βοήθησε σε μια παλιότερη επιτυχία του. Όταν μάθει να ελέγχει και να χρησιμοποιεί τις δεξιότητές του θα μπορεί να ηρεμεί.  
Δώστε στα παιδιά σας υγιεινές συνήθειες, οι οποίες θα αναδύονται καθημερινά με φυσική σωματική δύναμη και ψυχική αντοχή. Πάρτε παράδειγμα από τον εαυτό σας και χρησιμοποιήστε τον ήρεμο επικοινωνιακό διάλογο για τα μηνύματα που θέλετε να περάσετε στο παιδί σας.  Μη ξεχνάτε ότι η προσωπικότητα του παιδιού, διαμορφώνεται από τη τη δική σας συμπεριφορά απέναντι του, αλλά σαν ξεχωριστό άτομο έχει τις δικές του επιθυμίες και απόψεις.
Δεν είναι ποτέ αργά να κάνετε μερικές απλές αλλαγές στις συνήθειες και να διδάξετε στα παιδιά, τις κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες που χρειάζονται για να πετύχουν την αυτονομία και τον έλεγχο της ζωής τους, δίνοντας βάση στις αξίες και την συναισθηματική ισορροπία. 
Ο έλεγχος  των αρνητικών προσδοκιών του και η εμπιστοσύνη που δείχνετε στα παιδιά, μπορούν να βοηθήσουν στην συνειδητοποίηση των δυνατοτήτων τους. Όσο περισσότερο ένα παιδί αισθάνεται ότι το εκτιμούν, τόσο σημαντικότερες θα είναι οι αξίες του στο μέλλον.Το κουράγιο – η δύναμη, είναι μία διάσταση νοημοσύνης της καρδιάς. Ακούστε την καρδιά του παιδιού σας και συνεργαστείτε μαζί του. 

Δέσπω

photo pexels

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...