• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αυτά που πρέπει να κάνετε αν θέλετε να ενισχύσετε τη γονιμότητά σας

Αυτά που πρέπει να κάνετε αν θέλετε να ενισχύσετε τη γονιμότητά σας

Η υπογονιμότητα αποτελεί πλέον μεγάλο πρόβλημα, με πάνω από ένα στα έξι ζευγάρια στη χώρα μας να αντιμετωπίζει σχετικό πρόβλημα.

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, το κεφάλαιο γονιμότητα δεν είναι όσο απλό ακούγεται, επομένως το σεξ δεν είναι αρκετό για να μείνει σίγουρα μια γυναίκα έγκυος.

Απλές καθημερινές συνήθειες μπορούν να αποσυντονίσουν τον οργανισμό και να αποδυναμώσουν τη γονιμότητα ανδρών και γυναικών.

Υπάρχει τρόπος να το διορθώσετε, ακολουθώντας τους παρακάτω απλούς τρόπους που θα σας βοηθήσουν.

Υγιεινή διατροφή: Όταν προσλαμβάνετε επαρκείς ποσότητες θρεπτικών συστατικών, οι πιθανότητες σύλληψης αυξάνονται. Βάλτε στη διατροφή σας πρωτεΐνες, σίδηρο, βιταμίνη C, ψευδάργυρο και βιταμίνη D, καθώς η ανεπάρκεια σε αυτά τα συστατικά σχετίζεται με παρατεταμένους έμμηνους κύκλους (και επομένως λιγότερο συχνή ωορρηξία) καθώς και αυξημένο κίνδυνο αποβολής.

Πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά: Αρκετά φυτοφάρμακα μπορεί να διαταράξουν τον έμμηνο κύκλο και να επηρεάσουν την ποιότητα και ποσότητα των σπερματοζωαρίων.

Ελαττώστε το αλκοόλ: Πληθώρα μελετών έχει συνδέσει την κατανάλωση αλκοόλ με μειωμένη ικανότητα εγκυμοσύνης και βλάβες στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Ο λόγος είναι ότι το αλκοόλ αλλάζει τα επίπεδα οιστρογόνων στο αίμα.

Κάπνισμα: Είναι γνωστό ότι το τσιγάρο με τις τοξίνες που περιέχει, προκαλεί αυξημένη βλάβη στα ωάρια και την εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα, ενώ προκαλεί και πρόωρη γήρανση των ωοθηκών.

Καφές με μέτρο: Καθώς η καφεΐνη επηρεάζει τα επίπεδα των ορμονών στις γυναίκες, προσπαθήστε να περιοριστείτε σε ένα, άντε δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

Διατηρήστε υγιές σωματικό βάρος: Τόσο τα περιττά κιλά, όσο και το χαμηλότερο βάρος από το κανονικό, υπονομεύουν τη γονιμότητά σας.

Σταθερό ωράριο εργασίας: Η εργασία σε κυλιόμενες βάρδιες επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα. Σύμφωνα με έρευνες, όσες γυναίκες έχουν κυλιόμενο ωράριο εργασίας, μπορεί να εμφανίσουν κατά 80% περισσότερα προβλήματα γονιμότητας απ’ ό,τι οι συνομήλικές τους με σταθερές ώρες εργασίας, ακόμα κι αν αυτές ήταν πάντοτε το βράδυ.

Κάντε σεξ: Έρευνες υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες που κάνουν σεξ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα έχουν πιο προβλέψιμο έμμηνο κύκλο και πιο φυσιολογική ωορρηξία απ’ ό,τι όσες κάνουν σεξ σποραδικά.

Κολπικές πλύσεις: Οι πλύσεις εξολοθρεύουν τα προστατευτικά βακτήρια που πρέπει να έχει ο κόλπος, διαταράσσοντας την ισορροπία της κολπικής χλωρίδας και αυξάνοντας τον κίνδυνο βακτηριακής κολπίτιδας, που σχετίζεται με πρόωρο τοκετό και αυξημένο κίνδυνο αποβολής και υπογονιμότητας.


photo