• Αρχική
  • Άρθρα
  • 6 μαθήματα οικονομίας που μπορείς να διδάξεις στο μικρό σου ακόμα και σήμερα

6 μαθήματα οικονομίας που μπορείς να διδάξεις στο μικρό σου ακόμα και σήμερα

kid money
Η σχέση ενός παιδιού με τα χρήματα καλλιεργείται από μικρή ηλικία.

Από το χαρτζιλίκι που του δίνεις ή τα μικρά δωράκια στα γενέθλια και τις γιορτές. Σε έναν κόσμο, λοιπόν, γεμάτο από πιστωτικές κάρτες, οικονομικούς όρους, αγορές, παιδικά (και μη) αντικείμενα, δεν είναι καθόλου δύσκολο να τα “βάψεις” μαύρα. Πόσω μάλλον, ένα μικρό παιδάκι, το οποίο, χρειάζεται, πριν καν ενηλικιωθεί να γνωρίζει τα βασικά του τομέα αυτού. Μην το καθυστερήσεις! Η καλύτερη ευκαιρία είναι τώρα. Σήμερα. Ποια είναι τα μαθήματα οικονομίας που πρέπει να διδάξεις στο μικρό σου;

Η υπομονή είναι αρετή
Μήπως το νέο του κινητό είναι λίγο πιο ακριβό από τα προηγούμενα; Και για αυτό υπάρχει λύση. Μπορεί στην αρχή το μικρό σου να γκρινιάξει, μακροπρόθεσμα, όμως, θα συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να αφήνει λίγα χρήματα από το χαρτζιλίκι του στην άκρη, ούτως ώστε, αρκετά σύντομα, να έχει συγκεντρώσει το ποσό που χρειάζεται. Υπομονή, λοιπόν! Εξάλλου, μην ξεχνάς ότι είναι αρετή και ατού…

Κάνε λίστα!
Σαν εκείνη που “κρατάς” όταν πας στο σούπερ – μάρκετ. Για παράδειγμα, το Σεπτέμβριο θα αγοράσετε μαζί μολύβια, τετράδια με υπέροχα σχέδια, γόμες, μαρκαδόρους και οτιδήποτε άλλο αντικείμενο γραφικής ύλης περάσει από το μυαλό του. Το καλοκαίρι – που πλησιάζει απειλητικά – οτιδήποτε σχετίζεται με την παραλία, τη θάλασσα, τις διακοπές. Με μέτρο, όμως! Έτσι, θα μάθεις στο παιδί σου και την έννοια της αποταμίευσης. Win – Win!

Ανοίξτε το Notepad και… Καταγράψτε!
Δες το σαν ένα μικρό απολογισμό. Μία καταγραφή του τι αγόρασε μέσα στο μήνα που τελειώνει. Τι πήρε από το περίπτερο, που κάθε φορά το τιμά, όταν φοράτε τις μάσκες σας, στέλνετε το σωστό sms και απολαμβάνετε το παιχνίδι στην πλησιέστερη πλατεία της γειτονιάς.

Δημιουργήστε μία λίστα… Επιθυμιών!
Ποια είναι τα παιχνίδια που θα ήθελε να αποκτήσει το φετινό καλοκαίρι; Τι θα έλεγες το ένα (το πιο φθηνό, φυσικά) να το πληρώσει με τα δικά του χρήματα; Ή έστω αυτό να πιστέψει το ίδιο; Έχοντας ετοιμάσει από νωρίς τη λίστα επιθυμιών, γνωρίζετε και οι δύο πολύ καλά τι θέλει να αποκτήσει.

Και η επιλογή είναι προνόμιο
Μα, να θέλει και τα δέκα κουκλάκια Spiderman τον ίδιο μήνα; Νομίζω δύο είναι υπεραρκετά. Άντε τρία… Για αυτό, φρόντισε να του εξηγήσεις ότι η ποιότητα είναι πολύ πιο σημαντική από τον ποσότητα και ότι μερικές φορές το ένα ίσως είναι καλύτερο από δέκα.

Μην υπερβάλλεις, όταν μιλάς για λεφτά
Το πιο πιθανό; Να μοιάζουν σαν ξένη γλώσσα για τα παιδιά. Όπως εσύ δεν μπορείς να καταλάβεις όταν σου μιλάνε με οικονομικούς όρους, έτσι και τα παιδιά δεν θα μπορούν να καταλάβουν, αν δεν τους το εξηγήσεις απλά και βήμα – βήμα.

tlife/ photo pexels