• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ξεκινά ΝΕΑ ΦΑΣΗ στα Ελληνοτουρκικά: Σημαντική δήλωση που ρίχνει φως για την συνέχεια

Ξεκινά ΝΕΑ ΦΑΣΗ στα Ελληνοτουρκικά: Σημαντική δήλωση που ρίχνει φως για την συνέχεια

kalin
Προς τα που συνεχίζουμε...

O εκπρόσωπος της Τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, εξέδωσε ανακοίνωση σχολιάζοντας την αποχώρηση του Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο!

Η εν λόγω ανακοίνωση ρίχνει ίσως λίγο φως στην νέα φάση, στην οποία περνά η ελληνοτουρκική κρίση, που δεν σταματά, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και ένα περίπου μήνα.

Ο Καλίν, στην ανακοίνωσή του επισημαίνει μεν τα γνωστά ότι δηλαδή «η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της», αλλά συμπληρώνει με νόημα πως αυτό που ζητάει η γειτονική χώρα είναι το εξής: «δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία που δόθηκε στην διπλωματία».

Με άλλα λόγια οι Τούρκοι περνούν από την κλειδαρότρυπα την απειλή πως αν δεν βρεθεί λύση, η οποία να ικανοποιεί τις απαιτήσεις τους, τότε, όπως αναφέρει ο Καλίν, δεν θα υπάρξει δεύτερη μεγάλη ευκαιρία.

Φυσικά, οι Τούρκοι τα έχουν πει ξανά αυτά, ωστόσο για ακόμα μία φορά αποτυπώνεται η διπλωματική «κουτοπονηριά» τους.

Η Τουρκία, γνωρίζοντας πως υπάρχουν διεθνείς πιέσεις για «ειρηνική επίλυση» την κρίσης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, δηλώνει υπέρμαχος της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, όπως θα δείτε στην ανακοίνωση του Καλίν, αλλά προειδοποιεί πως άπαξ και δεν βρεθεί λύση, αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία για την ειρήνη και θα ευθύνεται η Ελλάδα, αν δεν ευοδωθεί.

Περνάμε λοιπόν σε μία νέα φάση της ελληνοτουρκικής κρίσης: ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ!!!

Ενδεχομένως (κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος), μέχρι την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, με αντικείμενο την τουρκική προκλητικότητα και την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, δεν υπάρξει νέα τουρκική πρόκληση.

Η ανακοίνωση του Ιμπραχίμ Καλίν:

«Η Τουρκία, υπό την ισχυρή ηγεσία του προέδρου μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως ισχυρός παίκτης, θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Η Ελλάδα και η Ε.Ε. δεν πρέπει να αφήσουν να χαθεί η ευκαιρία που δόθηκε στη διπλωματία και πρέπει να κάνουν αμοιβαία βήματα.

Είναι εφικτή ειρηνική επίλυση των προβλημάτων στην ανατολική Μεσόγειο. Θα συμβάλλουν θετικά οι δίκαιες, ολοκληρωμένες και λογικές προσεγγίσεις,

Η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα εδάφη κανενός, όμως έχει την αποφασιστικότητα να μην επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματα της».