δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, αναφερόμενος στη ρύθμιση αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για την εθνική σύνταξη των ομογενών, η οποία έχει περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.
Ο Μάκης Βορίδης ανέφερε ότι «με τα νομοθετικά κείμενα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούσαν να πάρουν σύνταξη, έρχεται όμως τώρα η σημερινή κυβέρνηση αυτό να το διορθώσει».
Με το νομοσχέδιο ορίζεται, ειδικά για τους ομογενείς με αλβανική ιθαγένεια και ομογενείς που προέρχονται από την πρώην Σοβιετική Ένωση, ποσοστό μείωσης της εθνικής σύνταξης κατά 1/30 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των τριάντα (30) ετών νόμιμης και μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα, αντί κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των σαράντα (40) ετών διαμονής στην Ελλάδα, όπως γενικά ισχύει, με έτος αφετηρίας υπολογισμού το 1992. Το ως άνω ποσοστό μείωσης της εθνικής σύνταξης, προσαυξάνεται ανά έτος αναλογικά μέχρι και το 2032, οπότε και εφαρμόζονται οι γενικές προϋποθέσεις απόδοσης της εθνικής σύνταξης. Επίσης, επανυπολογίζεται, αναδρομικά από την 1η .1.2022, το ποσό της εθνικής σύνταξης με βάση τριάντα (30) έτη νόμιμης και μόνιμης διαμονής, για τους ανωτέρω ομογενείς και τα δικαιοδόχα αυτών πρόσωπα.
Οι τομεάρχες Εσωτερικών, Εργασίας – Κοινωνικών Υποθέσεων και Ομογένειας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Θεοδώρα Τζάκρη, αναφερόμενοι στις ρυθμίσεις για την εθνική σύνταξη των ομογενών από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση, σημειώνουν ότι «παρά τις υποσχέσεις του κ.Μητσοτάκη», με το νομοσχέδιο θα απαιτούνται 30 έτη διαμονής προκειμένου να λάβουν πλήρη εθνική σύνταξη οι ομογενείς από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση. «Πρόκειται για μία ανεπαρκή ρύθμιση με μεγάλη καθυστέρηση! Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι ότι η εθνική σύνταξη πρέπει να καταβάλλεται στα 15 τουλάχιστον έτη διαμονής στους ομογενείς από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση, όπως αποτυπώθηκε και με τη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε τον Φεβρουάριο του 2020», αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τονίζουν ότι η κυβέρνηση «είναι υπόλογη επειδή δεν εφαρμόζει επί 32 μήνες τη διάταξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ του 2019, με την οποία προβλέπεται η απόδοση του πλήρους επιδόματος στους ανασφάλιστους υπερήλικες ομογενείς από την Αλβανία». Όπως υπογραμμίζουν, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία τον Φεβρουάριο του 2020, προκειμένου αυτή η ρύθμιση να καλύπτει όλους τους ανασφάλιστους υπερήλικες ομογενείς από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση, που επίσης δεν αποδέχθηκε η κυβέρνηση της ΝΔ.
photo vid screenshot
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Η μεγάλη έκπληξη του Bono των U2 στην Dolly Parton για τα 80ά γενέθλιά της – Της ευχήθηκε με… γκάιντα, vid
- Οι «σοκολατένιοι λόφοι» στις Φιλιππίνες και ο θρύλος της δημιουργίας της από μια… γιγαντομαχία, vid
- Ο απίστευτος τρόπος που σώθηκε το κομμένο αυτί μιας γυναίκας – Το εμφύτευσαν στο πόδι της για 5 μήνες
- Σέρρες: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές του δήμου Σιντικής – Απεγκλωβίστηκε ζευγάρι κτηνοτρόφων
- Ρούτε: Όποιος πιστεύει πως η Ευρώπη μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της χωρίς τις ΗΠΑ, απλώς ονειρεύεται
- Πάνω από 40.000 κεραυνοί έπεσαν σήμερα Δευτέρα – Οι περιοχές με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής – ΧΑΡΤΕΣ
- Οι «σκιές» της ήττας πάνω από τον Ζελένσκι στον απόηχο των συνομιλιών στο Άμπου Ντάμπι
- Βουλή: Οι υφυπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για το εργατικό δυστύχημα στα Τρίκαλα
- Επιστήμονες ανακάλυψαν τσιτάχ διατηρημένα σαν μούμιες μέσα σε σπηλιές της Αραβικής Χερσονήσου
- Αιμορραγεί η αγορά της Θεσσαλονίκης: Μείωση τζίρου κατέγραψε το 77% των καταστημάτων στις γιορτές









