• Αρχική
  • Άρθρα
  • «ΒΟΜΒΑ» από Τουρκικά ΜΜΕ: Οθωμανική ΕΞΑΠΛΩΣΗ στην Μεσόγειο – Ελληνική επιστολή στον Ο.Η.Ε.

«ΒΟΜΒΑ» από Τουρκικά ΜΜΕ: Οθωμανική ΕΞΑΠΛΩΣΗ στην Μεσόγειο – Ελληνική επιστολή στον Ο.Η.Ε.

Η Άγκυρα βάζει «φωτιά» στην περιοχή...

Μετά την απόφαση των ΗΠΑ για μερική άρση του εμπάργκο αμερικανικών όπλων στην Κύπρο, η Τουρκία επιταχύνει τις ενέργειές της για «οθωμανική εξάπλωση» στην Μεσόγειο, ανεβάζοντας όλο και πιο ψηλά το θερμόμετρο.

Η απόφαση των ΗΠΑ οδηγεί σε αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως γράφει η τ/κ εφημερίδα Kibris Postasi, σύμφωνα με τον “Φιλελεύθερο” της Κύπρου.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο τουρκοκυπριακός αλλά και ο τουρκικός Τύπος γράφουν πως η Άγκυρα έχει στα άμεσα σχέδια της να δημιουργήσει ναυτική-αεροπορική βάση τόσο στο ψευδοκράτος όσο και στην Λιβύη, ενώ θα ενισχύσει στρατιωτικά τα Κατεχόμενα με μονάδες τεθωρακισμένων και θα εγκαταστήσει πυραυλικό σύστημα.

Στα σχέδια της Αγκυρας, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο είναι:

  • Να κατασκευαστούν θαλάσσιες και αεροπορικές βάσεις τόσο στα Κατεχόμενα όσο και στην Λιβύη
  • Στρατός, μονάδες τεθωρακισμένων και αντι-πυραυλικά συστήματα να σταλούν στα Κατεχόμενα
  • Να ανοίξει τα Βαρώσια στα Κατεχόμενα
  • Η βάση UAV στο Γκετσίτκαλε (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) να μετατραπεί σε ισχυρή αεροπορική βάση
  • Να επανεξετάσει τη χρήση της βάσης Ιντζιρλίκ
  • Στην ανατολική Μεσόγειο η έκδοση NAVTEX για νέες περιοχές να συνεχιστούν.

Οι εν λόγω ενέργειες δικαιώνουν την Ελλάδα, η οποία προειδοποιεί τις Μεγάλες Δυνάμεις για τον κίνδυνο, τον οποίο προκαλούν οι τουρκικές ενέργειες.

Μάλιστα, σήμερα βρέθηκε στον Ο.Η.Ε., που ζητά ειρηνική διευθέτηση και μείωση των εντάσεων στην περιοχή της Μεσογείου, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, ο οποίος επανέλαβε στην Άγκυρα πως διάλογος δεν μπορεί να γίνει με τα τουρκικά πλοία στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Παράλληλα με την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, η Αθήνα κινείται διπλωματικά σε όλα τα επίπεδα ενημερώνοντας τους πάντες.

Ο Ν.Δένδιας παρέδωσε επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον γ.γ. του ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με την Τουρκία.

Ο κ. Δένδιας είπε ότι η συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ήταν ένα ευχάριστο γεγονός από μόνο του. «Του παρέδωσα επιστολή του Πρωθυπουργού, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με την παράκληση του Πρωθυπουργού να την διαβιβάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ν.Δένδιας.

Στο ερώτημα αν είναι στις σκέψεις της Ελλάδας προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις τουρκικές απειλές οι οποίες στρέφονται και κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή είπε:

«Η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι πάντα δικαίωμα οποιουδήποτε μέλους των Ηνωμένων Εθνών, και κατά συνέπεια και της χώρας μας. Το πότε όμως, κάτω από ποιες συνθήκες πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτή η δυνατότητα, αυτό είναι πάντα θέμα το οποίο αποφασίζεται υπό τις συνθήκες της συγκεκριμένης στιγμής».