ΒΙΝΤΕΟ-«ράπισμα» Ιταλικού ιστορικού στην Αλβανία – Η αλήθεια για όσα κλέβουν

Το βίντεο της είδησης που είχε δημοσιεύσει το el.gr

Πριν από τρεις μέρες σας είχαμε μεταδώσει για την πρόσφατη επίσκεψη του γνωστού Ιταλού ιστορικού, κριτικού τέχνης και πολιτικού Vittorio Sgarbi στην αρχαία Βύλλιδα στην σημερινή νοτιοδυτική Αλβανία. Ο ιστορικός έδωσε ηχηρό «ράπισμα» στην αλβανική προπαγάνδα, η οποία αναφέρει πως οι Αλβανοί δεν κατάγονται από τον Καύκασο και τον ποταμό «Αλβανό» (διαβάστε ΕΔΩ), αλλά από τους Ιλλύριους, βαφτίζοντας καθετί ελληνικό ως ιλλυρικό, άρα αλβανικό, βάσει των ψεμάτων τους.

Σήμερα σας παραθέτουμε το βίντεο ντοκουμέντο, μεταφρασμένο, όπου θα δείτε τις δηλώσεις του Sgarbi περί ελληνικότητας της Βυλλίδας, να πέφτουν ως άλλος κεραυνός εν αιθρία στην αλβανική προπαγάνδα.

Ο ιταλικός ιστορικός όχι μόνον αναφέρεται στην Βύλλιδα ως αρχαία ελληνική πόλη, αλλά συνεχίζοντας τις δηλώσεις του, κάνει λόγο για δημοσιογραφική ηλιθιότητα.

Πράγματι το γεγονός να βαφτίζονται ιλλυρικά ή οποιασδήποτε άλλης καταγωγής (πλην της ελληνικής) πολιτιστικά μνημεία και αρχαίες πόλεις στην Αλβανία, δεν είναι σημερινό. Εξάλλου, για να υπάρξει αλβανικό κράτος έπρεπε, όπως οι Σκοπιανοί «άρπαξαν» από την Μακεδονία, οι Αλβανοί να κλέψουν ιστορία από την ελληνική Ιλλυρία, τότε που οι Έλληνες μεγαλουργούσαν και σε αυτή την περιοχή.

Ο Ιταλός ιστορικός βγαίνει από τα ρούχα, επειδή κρύβουν ακόμα και την ελληνική αρχιτεκτονική της Βύλλιδας, όπως θα δείτε στο βίντεο-ντοκουμέντο.

Βυλλίδα

Η Βύλλιδα υπήρξε πρωτεύουσα των Βυλλιόνων και ιδρύθηκε στη δεξιά όχθη του Αώου ποταμού κοντά στο Μπάλς της σημερινής νοτιοδυτικής Αλβανίας. Η πόλη ακολουθούσε το ιπποδάμειο σύστημα, διαθέτοντας αγορά που πλαισιώνονταν από το πρυτανείο και μια καλά οχυρωμένη ακρόπολη.

Το θέατρό της ανάγεται στον 3ο π.Χ. αιώνα και περιλάμβανε είκοσι σειρές εδωλίων με χωρητικότητα επτά χιλιάδων θεατών. Ενώ ο ρυθμός του ήταν δωρικός, σε αντίθεση με τις στοές του οι οποίες ήταν ιωνικού.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί