Ποια Τουρκία;;; Για την Ρωσία ανησυχεί το ΝΑΤΟ. «Φωτιές» στην Αθήνα ήρθε να ανάψει ο Στόλτενμπεργκ (vid)

Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός...

Με τον γενικό γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και εν συνεχεία προχώρησαν σε κοινή συνέντευξη τύπου.

«Συζητήσαμε προφανώς όλα όσα μεσολάβησαν τους τελευταίους μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Γεγονότα που απειλούν την ειρήνη, την σταθερότητα και την ίδια την συνοχή του ΝΑΤΟ» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας τις κοινές δηλώσεις και εννοώντας προφανώς την Τουρκία.

«Δεν είναι διμερές ζήτημα. Αφορά όλους τους εταίρους του βορειοατλαντικού συμφώνου και πρόκληση προς την Ευρώπη συνολικά» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε. «Πρόκειται για κίνδυνο που καραδοκεί σε ζώνη ενδιαφέροντος και για τις ΗΠΑ».

Ωστόσο, ο Γραμματέας του ΝΑΤΟ περιορίστηκε, όπως θα δούμε παρακάτω, στο να πει πως συζητήθηκε, πέραν των προσπαθειών για αποκλιμάκωση στο Αιγαίο, ο «κίνδυνος της αυξανόμενης παρουσίας της Ρωσίας στην Μεσόγειο», εμπλέκοντας την Αθήνα σε αντιρωσική ρητορική.

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απόκτηση από την Τουρκία των S-400. η Ελλάδα όσο πιστή παραμένει στα εθνικά της δίκαια τόσο σταθερά επιδιώκει ειρηνική επίλυση διαφορών. Eίναι πάντα έτοιμη για διάλογο» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Υπηρετεί με προσήλωση την αποχή από κάθε απειλή ή χρήση βίας όπως προβλέπει η ιδρυτική συνθήκη της Ουάσιγκτον. Γι’ αυτό η χώρα μας υποδέχεται θετικά ένα πρώτο βήμα από την Τουρκία προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Μένει να φανεί αν πρόκειται για ειλικρινή κίνηση ή πρόσκαιρο ελιγμό. Προσδοκούμε συνέπεια και συνέχεια από τους γείτονές μας. Αναμένουμε άμεσο καθορισμό ημερομηνίας για την έναρξη διερευνητικών επαφών με μόνο θέμα την διευθέτηση των ζωνών στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο».

Και ο πρωθυπουργός κατέληξε: «Στο ίδιο πλαίσιο αποφασίστηκε να καθιερωθεί απευθείας 24ωρη γραμμή επικοινωνίας μεταξύ στρατιωτικών επιτελείων.

Είναι μέτρα που ακολούθησαν μια κρίση αλλά δεν την απέτρεψαν. Εναπόκειται στην Τουρκία να κλείσει το δρόμο της κρίσης και να ανοίξει το δρόμο της λύσης. Εμείς είμαστε έτοιμοι να την συναντήσουμε στο δεύτερο δρόμο».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ

«Η Ελλάδα είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ», σημείωσε, τύποις, από την πλευρά του ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, εκφράζοντας την θέση της Συμμαχίας για την ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση και να προχωρήσουν, προφανώς, τα όποια διεθνιστικά σχέδια σε Αιγαίο και Κύπρο.

«Είμαστε ευγνώμονες για τη συνεισφορά σας. Η συνεισφορά αυτή κρατά την Ελλάδα ισχυρή και το ΝΑΤΟ ισχυρό», συνέχισε.

«Ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης [στην ένταση με την Τουρκία] μπορεί να βοηθήσει ώστε να δημιουργηθεί χώρος για διπλωματικές προσπάθειες», συνέχισε και υπογράμμισε:

«Συζητήσαμε επίσης για τις ανησυχίες σχετικά με την αυξανόμενη ρωσική στρατιωτική παρουσία στην Μεσόγειο. Αυτό έχει συνέπειες στην ασφάλειά μας και ως εκ τούτου πρέπει να το αντιμετωπίσουμε μαζί».

Λίγο μετά τις 10 το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παρέθεσε πρόγευμα εργασίας στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ παρουσία και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Την Δευτέρα, ο Γενς Στόλτενμεργκ επισκέφτηκε την Άκυρα. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Στόλτεμπεργκ έγραψε στο Twitter:

«Καλή συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν στην ‘Αγκυρα για σειρά θεμάτων ασφαλείας. Συζητήσαμε για τον στρατιωτικό μηχανισμό αποτροπής που αναπτύχθηκε από το ΝΑΤΟ για την Ανατολική Μεσόγειο. Σταθερή μου ελπίδα είναι ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει χώρο για διπλωματικές προσπάθειες.»

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί