• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ξεδιάντροπη στάση Ευρωπαίων υπέρ των Τουρκοισλαμιστών – Ποιές χώρες στηρίζουν Ελλάδα και Κύπρο (vid)

Ξεδιάντροπη στάση Ευρωπαίων υπέρ των Τουρκοισλαμιστών – Ποιές χώρες στηρίζουν Ελλάδα και Κύπρο (vid)

tourkia_ee
Αύριο η Σύνοδος Κορυφής...

Την άμεση προετοιμασία, από την επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας «εξαιτίας της απαράδεκτης συμπεριφοράς της προς κράτη-μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των απειλών πολέμου», την οριστική διακοπή από την ΕΕ των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το «καθεστώς Ερντογάν» και την αναστολή της προενταξιακής βοήθειας προς την Άγκυρα ζητά σε σημερινές δηλώσεις του ο Λούκας Μαντλ, ευρωβουλευτής του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Τουρκίας πρέπει να προετοιμαστούν αμέσως, είναι η λογική συνέπεια, και πρέπει να είναι σε θέση να τεθούν σε ισχύ χωρίς καθυστέρηση, εάν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα είναι για άλλη μια φορά απλός ελιγμός από την τουρκική ηγεσία, και εάν ο Ερντογάν συνεχίσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο σε βάρος των κρατών-μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου», αναφέρει.

Ο Αυστριακός ευρωβουλευτής επισημαίνει πως το καθεστώς του Ερντογάν προφανώς κάνει ό, τι μπορεί για να τοποθετήσει την Τουρκία ως ένα είδος περιφερειακού επιταχυντή πυρκαγιάς, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ούτε απώλειες ούτε και τις σχέσεις με την ΕΕ, και μετά τις παράνομες έρευνες στα χωρικά ύδατα των κρατών της ΕΕ, Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και τις αμφιλεγόμενες πολεμικές αποστολές στην Λιβύη και την Συρία, ο Τούρκος πρόεδρος πυροδοτεί τώρα τον εκ νέου αναφλεγόμενο πόλεμο μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στον Καύκασο.

«Με ένα τέτοιο καθεστώς δεν επιτρέπεται να υπάρξουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις, για αυτήν την τουρκική ηγεσία δεν πρέπει να υπάρχουν από την ΕΕ χρήματα φορολογούμενων υπό μορφή προενταξιακής βοήθειας, και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ πρέπει τώρα να επανεξετάσουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία», τονίζει ο Λούκας Μαντλ, ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ από αύριο, Πέμπτη.

Και ενώ η Αυστρία είναι ΞΕΚΑΘΑΡΗ, μπερδεμένα τα λέει η Γερμανία, η οποία, μη θέλοντας να δυσαρεστήσει τους φονιάδες τουρκοισλαμιστές συμμάχους της, αναζητά ισορροπίες, δηλαδή, δήθεν αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά όχι σκληρές κυρώσεις αυτή την στιγμή στην Τουρκία, για να μην τιναχθεί η… διπλωματία στον αέρα, αλλά να υπάρχουν και κάποιες μικρό-κυρώσεις στο τραπέζι για να μην βγάλει αύριο ο Ερντογάν τα πλοία.

«Έχουμε ανάγκη την Τουρκία», δήλωσε η Μέρκελ με πρόσχημα το «μεταναστευτικό». «Έχουν 4.000.000 μετανάστες».

Εν κατακλείδι, οι Ευρωπαίοι φαίνεται να έχουν σχηματίσει δύο μπλοκ με την Γερμανία που προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το τρέχον εξάμηνο να προσπαθεί δήθεν να γεφυρώσει την στάση των δύο πλευρών και να προωθεί έντονα την έναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας.

Από την μία πλευρά είναι η Γαλλία, η Ελλάδα και η Κύπρος μαζί με κάποιες άλλες χώρες όπως η Αυστρία και η Ιρλανδία. Από την άλλη πλευρά υπάρχει ένα μπλοκ χωρών του Βορρά, οι οποίες στηρίζουν ότι δεν πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις και ότι πρέπει να ανοίξουμε μια γέφυρα προς την Τουρκία.

Η Λευκωσία τονίζει διαρκώς ότι η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην παραβίαση των βασικών αρχών και αξιών της δεν μπορεί να είναι α λα καρτ και το ίδιο υπογραμμίζει και η Ελλάδα.