• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΦΗΜΕΣ βάζουν «φωτιά» στην Ανατ. Μεσόγειο – Στην βάση της Σούδας Μητσοτάκης-Πομπέο (vid)

ΦΗΜΕΣ βάζουν «φωτιά» στην Ανατ. Μεσόγειο – Στην βάση της Σούδας Μητσοτάκης-Πομπέο (vid)

mitsotakis_souda
Στο επίκεντρο η Τουρκία...

Στην ναυτική και αεροπορική βάση της Σούδας, έφτασαν το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την ώρα που στο τραπέζι των Χανίων θα συζητηθούν πολλά και διάφορα με τις ΦΗΜΕΣ να οργιάζουν, όπως θα δείτε παρακάτω.


Οι κύριοι Μητσοτάκης και Πομπέο ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν από τους διοικητές των δύο βάσεων της αμερικανικής και της ελληνικής και αμέσως μετά βρέθηκαν ναυτική βάση στο Μαράθι, στην προβλήτα Κ14.

Επισκέφτηκαν στην συνέχεια την φρεγάτα «Σαλαμίς»:

Στις 11.20 έγινε η διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών, στην 115 Πτέρυγα Μάχης, όπου εκτός από τον Πρωθυπουργό συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή. Από την πλευρά των ΗΠΑ θα συμμετάσχουν ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο βοηθός του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Ρίκερ και δυο σύμβουλοι του κ. Πομπέο.

Θα ακολουθήσει το «τραπέζι των Χανίων».

Σε αυτό αναμένεται να συζητηθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν τη γεωστρατηγική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, και στο πλαίσιο αυτό δεν πρέπει να αποκλειστεί μία πρώτη κουβέντα για το μέλλον της βάσης του Ινσιρλίκ στην Τουρκία.

Σύμφωνα με ανταποκριτές από τις ΗΠΑ, κυκλοφορούν πολλές φήμες ότι οι Αμερικανοί ξεκίνησαν να μεταφέρουν τις πυρηνικές κεφαλές εκτός της βάσης, αν και δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση από το Πεντάγωνο.

Εάν οι Αμερικανοί αποφασίσουν να φύγουν από την Τουρκία, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι δύο χώρες που θα μπορούσαν να την αντικαταστήσουν, χωρίς να σημειωθεί κανένα πρόβλημα για τα στρατηγικά σχέδια των ΗΠΑ, εκτιμούν στρατιωτικοί αναλυτές.

Μάλιστα Αμερικανοί θεωρούν πως η Αθήνα και η Λευκωσία θα αποδεχθούν τον νέο ρόλο με επιτυχία.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ flashnews.gr, zarpanews.gr