• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΤΕΛΟΣ! Το πάνε για σύγκρουση οι Τούρκοι – Δεν θα σταματήσουν οι απόπειρες ερευνών (vid)

ΤΕΛΟΣ! Το πάνε για σύγκρουση οι Τούρκοι – Δεν θα σταματήσουν οι απόπειρες ερευνών (vid)

Τραβάει το σχοινί μέχρι να σπάσει η Άγκυρα

Ο εκνευρισμός της Τουρκίας είναι έκδηλος, ύστερα από την προαναγγελία του Έλληνα πρωθυπουργού για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 μίλια, στην σκιά, μάλιστα, της παρέμβασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ως εκ τούτου, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως θα συνεχιστεί επ’ αόριστον η απόπειρα σεισμικών ερευνών:

«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα μας. Έχουμε την δύναμη και την θέληση και το δηλώνουμε. Θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες όσο χρειαστεί μέχρι ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες.

Δεν υπάρχει κανένας χρονικός περιορισμός. Εμείς ασκούμε τα δικαιώματα μας, κάνουμε συγκεκριμένες τεχνολογικές εργασίες εκεί. Όσο χρειαστεί εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις έρευνες. Το υπουργείο Ενέργειας κάνει τις εργασίες κι εμείς ως Ένοπλες δυνάμεις είμαστε εκεί.  Δεν θα υπάρξει καμία διακοπή».

«Δεν θα επιστρέψουμε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον μας από γειτονικής στεριάς ή θαλάσσης: Ας πάρει η Ελλάδα όποιον θέλει μαζί της, την Ευρώπη όλον τον κόσμο», δήλωσε ο Ακάρ, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή».

Μιλώντας για την νέα τουρκική NAVTEX, ο ίδιος είπε ότι αφορά σε διεξαγωγή ναυτικών ασκήσεων στα ανοιχτά των ακτών της πόλης Ισκεντερούν (σ.σ. Αλεξανδρέττα).

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία ανακοίνωσε μια νέα NAVTEX στην Ανατολική Μεσόγειο το πρωί της Πέμπτης, βάσει της οποίας θα πραγματοποιήσει άσκηση με πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο από 1 έως 2 Σεπτεμβρίου.

H άσκηση θα πραγματοποιηθεί ανοιχτά της Μερσίνας στα βόρεια της Κύπρου.

TURNHOS N/W : 1080/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 27-08-2020 09:30)

TURNHOS N/W : 1080/20
MEDITERRANEAN SEA
1. GUNNERY EXERCISE, ON 01 AND 02 SEP 20 FROM 0800Z TO 1500Z IN AREA BOUNDED BY;
36 40.00 N – 034 52.00 E
36 31.63 N – 035 14.20 E
36 27.11 N – 035 08.32 E
36 28.03 N – 035 05.55 E
36 24.23 N – 035 04.07 E
36 32.00 N – 034 42.00 E
CAUTION ADVISED.

Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας κάλεσε την Ελλάδα σε διάλογο, λέγοντας πως «είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους Έλληνες, αν θέλουν να έρθουν τις επόμενες μέρες».

Η θέση της Ελλάδα όμως είναι ΞΕΚΑΘΑΡΗ: Όχι στον διάλογο, μέχρι οι Τούρκοι να μαζέψουν καλώδια και γεωτρύπανα. Η Τουρκία διακινδυνεύει την σύγκρουση με την Ελλάδα, καθώς μέχρι στιγμής έχουν αποφευχθεί στο παραπέντε ατυχήματα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν θερμό επεισόδιο, με την Ελλάδα να διαμηνύει πως αν συμβεί αυτό, τότε η κρίση θα εξαπλωθεί από τον Έβρο μέχρι την Κύπρο.

«Αν οι Έλληνες ομόλογοί μας αποφασίσουν τις επόμενες ημέρες να έρθουν εδώ, θα είμαστε πολύ χαρούμενοι να τους φιλοξενήσουμε», είπε, με υποκριτικό τρόπο, ο Χουλουσί Ακάρ και συνέχισε: «για τα προβλήματα στο Αιγαίο η Τουρκία είναι υπέρ του διαλόγου. Ας μιλήσουμε. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, θέλουμε ειρήνη και ηρεμία αλλά θέλουμε και αυτά που μας ανήκουν».