• Αρχική
  • Άρθρα
  • Βαρύ το κλίμα! Η Ελλάδα καλεί τον τούρκο Πρέσβη, τι απαντά εκείνος

Βαρύ το κλίμα! Η Ελλάδα καλεί τον τούρκο Πρέσβη, τι απαντά εκείνος

i athina kalei ton tourko presvi
Κλιμακώνεται η ένταση Αθήνας – Άγκυρας...

…μετά τα αιτήματα της κρατικής εταιρείας πετρελαίων της Τουρκίας για έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Συγκεκριμένα, στο υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα, στον οποίον διενεργήθηκε διάβημα με αφορμή την δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Αυτό αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Το κλίμα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας βαραίνει όλο και περισσότερο!

Νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών είχε στείλει αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα, με δήλωσή του.

«Η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα – βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», αναφέρει ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σε δήλωσή του.

«Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει», κατέληξε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Burak Ozugergin απάντησε «οι τουρκικές θέσεις στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων οριοθέτησης, του Κυπριακού προβλήματος, των ερευνών και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, της Λιβύης και της περιοχής ως συνόλου είναι γνωστές και διαφανείς, ότι δηλαδή οι θέσεις αυτές κινούνται εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου».

Επανέλαβε επίσης ότι οι συνεχείς εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο με την Ελλάδα δεν έχουν μέχρι στιγμής απαντηθεί.

Με άλλα λόγια η Τουρκία δεν υποχωρεί και θέλει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για διαμοιρασμό στο Αιγαίο.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •