Όπως ξεκαθάρισε, «προτεραιότητά μας είναι η προστασία των συμφερόντων της Τουρκίας», ενώ διεμήνυσε ότι «τίποτε δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς εμάς στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Όταν το κάλεσμά μας για διάλογο στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είχε αποτέλεσμα, αναλάβαμε δράση ενάντια σε μονομερείς ενέργειες» δήλωσε ο Τσαβούσογλου, επισημαίνοντας ότι «δείξαμε τη σημαία μας με τα σκάφη μας “Oruc Reis”, “Barbaros Hayreddin” και “Yavuz”».
Όπως υποστήριξε, η Τουρκία θέλει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, με βάση τον δίκαιο διαμερισμό των φυσικών πόρων.
«Η Τουρκία απέστειλε τα γεωτρύπανα τους προηγούμενες μήνες για να ερευνήσει τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας τα δικαιώματά της στην περιοχή και αυτά της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”» σημείωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
«Η Τουρκία έχει επανειλημμένα εναντιωθεί στις προσπάθειες της Ελλάδας να ανακηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στα ελληνικά νησιά που βρίσκονται κοντά στις τουρκικές ακτές, παραβιάζοντας τα συμφέροντα μιας χώρας με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο» τόνισε.
Ενώ επανέλαβε ότι οι ενεργειακοί πόροι κοντά στην Κύπρο θα πρέπει να διαμοιραστούν δίκαια ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους και στην «ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου».
O επικεφαλής της τουρκικής διπλωματάς υποστήριξε επίσης ότι «οι εκλογές στα Κατεχόμενα επιβεβαίωσαν τη βούληση για δύο κράτη», ενώ αναφέρθηκε σε «σκαμπανεβάσματα» στη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σχολίασε πως στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής «επικράτησε η κοινή λογική», ενώ σχολίασε πως Τουρκία είναι διατεθειμένη για σχέσεις σε πιο θετικό περιβάλλον.
Επίσης, κάλεσε τη Γαλλία να είναι «πιο ειλικρινής αν επιθυμεί εξομάλυνση σχέσεων».
(Από sputniknews)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- ΕΦΕΤ για Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή: Στο επίκεντρο ασφάλεια προϊόντων και εμπιστοσύνη καταναλωτών
- Λίβανος: Ήγετικό στέλεχος της παλαιστινιακής Χαμάς σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα
- Πόλεμος στο Ιράν: Το Ισραήλ εγκρίνει “έκτακτο” κονδύλι στον προϋπολογισμό
- Λίβανος: Ηγετικό στέλεχος της παλαιστινιακής Χαμάς σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα
- Αλεξανδρούπολη: Συνελήφθη αλλοδαπός ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες
- Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο Γ. Γεραπετρίτης
- Πόλεμος στο Ιράν: Οι “ονειρικές διακοπές” που ακυρώθηκαν και τα υπερατλαντικά ταξίδια που μετατράπηκαν σε εφιάλτη
- Φιντάν: «Τεράστιο σφάλμα αυτός ο πόλεμος – Η Τουρκία δεν θέλει να εμπλακεί ούτε πρόκειται να απαντήσει στο Ιράν»
- Βρετανία: Εξετάζουμε πιο ενεργή συμμετοχή στον πόλεμο με πλοία και drones
- Ν. Ανδρουλάκης: Μαζί μπορούμε να κερδίσουμε την Ελλάδα που αξίζουμε









