Τρέμουν οι Τούρκοι μία συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ: «Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο» – Εβδομάδα εξελίξεων

Είναι εις γνώσιν των τρομερών συνεπειών μίας τέτοιας κίνησης.

Στις 18 Ιουνίου ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, πρόκειται να μεταβεί στο Κάιρο όπου και θα συναντήσει τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Στην κορυφή των διμερών συζητήσεων αναμένεται φυσικά να βρεθεί η -έστω και τμηματική- οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο.

Το ζήτημα αυτό είναι αρκετά σοβαρό και οι όποιες συζητήσεις γίνουν την ερχόμενη Πέμπτη θα παίξουν καταλυτικό ρόλο τις εξελίξεις -διπλωματικές και μη- που θα ακολουθήσουν μέσα στο καλοκαίρι.

Η Ανατολική Μεσόγειος μοιάζει με «καζάνι που βράζει» και για πρώτη φορά η ελληνική διπλωματία ενεργοποιείται έστω και μετά τις πρωτοφανείς προκλήσεις της Τουρκίας.

Μία τυχόν σύναψη συμφωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Κάιρο θα ακύρωνε στην πράξη το ούτως ή άλλως παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, κάτι που οι Τούρκοι γνωρίζουν πολύ καλά.

Αθήνα και Κάιρο ήδη από τα τέλη του 2019 δηλώνουν με κάθε τρόπο πως δεν αποδέχονται το σύμφωνο που υπέγραψε ο Ερντογάν με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Μένει τώρα να το κάνουν αυτό και στην πράξη.

Αρκεί μόνο να ρίξει κάποιος μία πρόχειρη ματιά τόσο στον περιβόητο προκλητικό χάρτη του τουρκολιβυκού συμφώνου και τον χάρτη της ελληνικής ΑΟΖ:

1.Χάρτης τουρκολιβυκού συμφώνου
Όρια ελληνικής ΑΟΖ

Η αγωνία των Τούρκων στο σενάριο κατά το οποίο Ελλάδα και Αίγυπτος υπογράψουν συμφωνία δεν κρύβεται, με τις επόμενες μέρες να χαρακτηρίζονται από «πυρετό» διπλωματικών διαβουλεύσεων.

Ενδεικτική είναι η παραδοχή ενός εκ των «πατέρων» του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου, Αντιναυάρχου ε.α. Τζιχάντ Γιαϊτζί:

«Η υπογραφή συμφωνιών Ελλάδας-Αιγύπτου όπως και Ελλάδας-Kύπρου για τον καθορισμό των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης θα είναι το χειρότερο σενάριο που θα προκαλέσει ζημιά στα εθνικά μας συμφέροντα. Στην περίπτωση αυτή οι δικές μας περιοχές που προκύπτουν απ’ το διεθνές δίκαιο θα περιοριστούν από 186.000 τ.χλμ. σε 41.000».

Ωστόσο οι δύο πλευρές μοιάζουν να απέχουν αρκετά από την υπογραφή της οποιαδήποτε συμφωνίας για οριοθέτηση ΑΟΖ, κάτι που έχει παραδεχθεί και ο Έλληνας ΥΠΕΞ σε προ ημερών τηλεοπτική του συνέντευξη.

Μεγάλο αίνιγμα αποτελεί το Καστελόριζο, αλλά και η μεγάλη τουρκική επιρροή στην Αίγυπτο.

Θυμίζουμε τι είχε δηλώσει αμέσως μετά τη συμφωνία με την Ιταλία ο Νίκος Δένδιας:

«Οι Αιγύπτιοι προσπαθούν να µην µπλέκονται µε άλλα, παράλληλα θέματα άλλων χωρών στην περιοχή. Αυτή είναι η στάση της γραφειοκρατίας τους. Δηλαδή, να το πούµε έτσι πιο λαϊκά, εάν µπορούσαν, θα απέφευγαν να πατήσουν τουρκικό κάλο».

(ΦΩΤΟ:screenshot)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί