Τους…”ξεράναμε” πάλι τους Τούρκους! «Δεν παρασυρόμαστε από την έξαρση της τουρκικής ρητορικής, απαντάμε με σύνεση» λέει το ΥΠΕΞ

«Δεν παρασυρόμαστε από την έξαρση της τουρκικής ρητορικής ούτε από την έξαρση των προκλητικών ενεργειών, αντιδρούμε πάντα με ψυχραιμία, αλλά δεν αφήνουμε τίποτα αναπάντητο και θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα εθνικά μας συμφέροντα»,

υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών.

Όπως ανέφερε, η Ελλάδα, με την επιστολή την οποία έστειλε πρόσφατα στον γγ του ΟΗΕ, με ξεκάθαρα νομικά επιχειρήματα αποδομεί ένα προς ένα τα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς.

«Βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες μία αύξηση της τουρκικής ρητορικής σε αντίδραση των ενεργειών μας αυτών», σημείωσε και πρόσθεσε: «Η εξωτερική μας πολιτική βασίζεται πάνω σε συγκεκριμένες αξίες, αρχές, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και πάνω σε αυτές τις αξίες και αυτές τις αρχές θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε».

Ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε πως η Ελλάδα δεν απαντά ποτέ σε προσωπικό επίπεδο, μιλά πάντα για τις ενέργειες μίας χώρας και όχι για πρόσωπα, ενώ επεσήμανε ότι η χώρα μας επιθυμεί τον διάλογο με την Τουρκία αλλά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

«Απαντάμε με σύνεση και ψυχραιμία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και παράλληλα ενημερώνουμε και τους ομολόγους μας και τους συμμάχους μας για όλα αυτά», υπογράμμισε.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε στην περιοδεία του υπουργού, Νίκου Δένδια, στα Βαλκάνια, η οποία θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες και σημείωσε ότι το κεντρικό μήνυμα που μεταφέρει είναι ότι δεν πρέπει να χαθεί το μομέντουμ παρά την κόπωση που παρατηρείται στην περιοχή, καθώς για καιρό δεν προχωρά η ευρωπαϊκή διεύρυνση.

«Δεν πρέπει αυτό να αποτελέσει εμπόδιο ούτε για την ΕΕ ούτε όμως και για τις χώρες που πρέπει να συνεχίσουν στην πλευρά των μεταρρυθμίσεων», τόνισε επισημαίνοντας πως η ευρωπαϊκή πορεία «είναι προς όφελος της περιοχής γιατί αποφεύγεται η παρείσφρηση άλλων αποσταθεροποιητικών δυνάμεων, αλλά και προς όφελος της ΕΕ για να διευρύνει την περιοχή σταθερότητας και ασφάλειας σε μία ιδιαίτερη περιοχή της Ευρώπης».

«Εμείς καταβάλουμε κάθε προσπάθεια και θέση μας είναι ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, ένα μήνυμα που μεταφέρουμε σε όλους τους συνομιλητές μας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, το δεύτερο βασικό μήνυμα που μεταφέρεται είναι ότι «οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγή συνόρων, του στάτους κβο που υπάρχει σε αυτήν την περιοχή, θα έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο στην περιοχή όσο και ευρύτερα».

Το τρίτο μήνυμα είναι ότι τώρα που η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση είναι ευκαιρία να υπάρξει ενδυνάμωση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με αυτές τις χώρες και συνεργασία στον ενεργειακό τομέα. Σε αυτό το σημείο υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας που μετατρέπεται σε έναν διαμετακομιστικό κόμβο.

Για την κατάληψη των πλοίων στο Ιράν, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι το υπουργείο έχει προβεί σε όλες τις ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο: «Έγινε έντονο διάβημα στον Ιρανό πρέσβη, στην ευρωπαϊκή υπηρεσία εξωτερικής δράσης και παράλληλα σε στενή συνεργασία και συντονισμό με το υπουργείο Ναυτιλίας και στον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοϊας, τον ΙΜΟ».

Επίσης, υπενθύμισε πως υπήρξαν τηλεφωνικές συνομιλίες του υπουργού Εξωτερικών με ομολόγους του από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, κατά τη διάρκεια των οποίων συζητήθηκε και αυτό το θέμα, ενώ η Ελλάδα πάντα βρίσκεται σε στενό συντονισμό με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών.

(ΦΩΤΟ:Eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί