• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τούρκοι: «Δικιά μας η Αγιά Σοφιά, την κατακτήσαμε» – Αυτό ισχύει ΟΜΩΣ πραγματικά (ΒΙΝΤΕΟ)

Τούρκοι: «Δικιά μας η Αγιά Σοφιά, την κατακτήσαμε» – Αυτό ισχύει ΟΜΩΣ πραγματικά (ΒΙΝΤΕΟ)

H TOYRKIA THELEI TZAMI THN AGIA SOFIA
«Τα νησιά έχουν μόνο έξι μίλια, όχι υφαλοκρηπίδα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

«Η Αγιά Σοφιά κατακτήθηκε και ανήκει στην Τουρκία»!

Αυτό διαμήνυσε σήμερα Τετάρτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι Τούρκοι, αν θέλουν μπορούν να την μετατρέψουν ξανά σε τζαμί, στον απόηχο της ισλαμικής προσευχής που έλαβε χώρα ανήμερα της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν έχει λόγο να μιλάει για την Αγιά Σοφιά και με το τι θα κάνει η Τουρκία στην επικράτειά της.

Τι ισχύει όμως με την Αγιά Σοφιά;

Μετά την Άλωση του 1453 ο ναός της Αγίας Σοφίας μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τζαμί και το 1934 σε μουσείο.

Τον τελευταίο καιρό εντάθηκε η φημολογία από τις τουρκικές αρχές για ανήκουστη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Στις 29 Μαΐου 2020, το τουρκικό καθεστώς διοργάνωσε φιέστα αναπόλησης της κατάκτησης. Στήθηκε ένα υπερβολικά κακόγουστο σκηνικό με ψεύτικα τείχη και στο τέλος αναγνώστηκε το Κοράνι εντός της Αγίας Σοφίας.

Η Αγία Σοφία όμως πλέον αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και προστατεύεται από την Συνθήκη της UNESCO για την προστασία των Μνημείων και Χώρων Παγκόσμιας Κληρονομιάς του 1972! Στόχος της UNESCO, όπως αναγράφεται, είναι η προστασία των Μνημείων από φθορές και καταστροφή, προκειμένου αυτά να κληροδοτηθούν στις γενιές του μέλλοντος.

Παρότι αρμόδια για την διαφύλαξη των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς είναι τα κράτη στα οποία αυτά κείνται, δυνάμει του άρθρου 6 παρ. 1 της Συνθήκης αναγνωρίζεται και το καθήκον της διεθνούς κοινότητας να διατηρούνται τα Μνημεία αυτά αναλλοίωτα.

ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ βάσει της διάταξης του άρθρου 6 παρ. 3 τα κράτη αναλαμβάνουν την υποχρέωση να απέχουν από ενέργειες που αμέσως ή εμμέσως αλλοιώνουν τον χαρακτήρα των Μνημείων. Η Τουρκία δεσμεύεται από τις προαναφερθείσες διατάξεις, δοθέντος ότι έχει επικυρώσει την Συνθήκη το 1983.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ, οι Τούρκοι δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν με την Αγιά Σοφιά.

H UNESCO οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων αλλά και η Ελλάδα να θυμίζει τον πλανήτη πως οι Τούρκοι δεν μπορούν να κάνουν του κεφαλιού τους, αναφορικά με το σύμβολο του Ελληνοχριστιανισμού και ολόκληρης της Χριστιανοσύνης.

Θυμηθείτε τι είχε δηλώσει πριν από έναν χρόνο η UNESCO για την Αγιά Σοφία, για την οποία η Τουρκία μπορεί να υποβάλλει αίτηση προς έγκριση από την Επιτροπή και όχι να δράσει μονομερώς:

Αναφορικά με τα ελληνικά νησιά, ο Τσαβούσογλου είπε πως δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, μόνο χωρικά ύδατα που φτάνουν τα 6 ναυτικά μίλια», δείχνοντας το χάρτη με τις περιοχές για τις οποίες ζητείται άδεια για έρευνες και γεωτρήσεις ανατολικά των ελληνικών νησιών

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •