σε μια περίοδο τεταμένων σχέσεων ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Άγκυρα, διέρρευσε η πληροφορία ότι η τουρκική κυβέρνηση πρότεινε στις ΗΠΑ την εγκατάσταση των ρωσικής προέλευσης πυραύλων S-400 στα κατεχόμενα, όπως αναφέρεται στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Τζουμχουριέτ».
Σύμφωνα με την «Καθημερινή» της Κύπρου, ο αρθρογράφος της Τζουμχουριέτ, Μεχμέτ Αλί Γκιουλλέρ, αναφέρει πως στους διπλωματικούς κύκλους της Άγκυρας κυκλοφορεί η πληροφορία ότι, η τουρκική πλευρά, η οποία αναζητεί φόρμουλες για την εξομάλυνση των σχέσεων της με τις ΗΠΑ εν όψει της συνάντησης του Αμερικανού και Τούρκου Προέδρου, εισηγήθηκε την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στα κατεχόμενα.
Ο κ. Γκιουλλέρ στο σημερινό άρθρο γνώμης του στην Τζουμχουριέτ αναφέρει ότι η Τουρκία χτύπησε την πόρτα των ΗΠΑ με έξι προτάσεις. Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ χθες έστειλε νέο μήνυμα συνεργασίας και διαλόγου στις ΗΠΑ.
Ο αρθρογράφος της «Τζουμχουριέτ» προσθέτει ότι η τουρκική πρόταση περί εγκατάστασης των S-400 στα κατεχόμενα απορρίφθηκε από τις ΗΠΑ με το σκεπτικό ότι θα δημιουργούσε επιπλοκές στις σχέσεις με την Κύπρο.
Σύμφωνα πάντα με την «Τζουμχουριέτ», η τουρκική πλευρά εισηγήθηκε επίσης, στην Ουάσιγκτον την επίλυση του προβλήματος των S-400 με βάση το «μοντέλο της Κρήτης». Σύμφωνα με αυτήν την φόρμουλα, η τουρκική πλευρά θα διαχειρίζεται τους ρωσικούς πυραύλους με τον ίδιο τρόπο που διαχειρίζεται σήμερα η ελληνική πλευρά τους κυπριακής ιδιοκτησίας ρωσικούς πυραύλους που είναι εγκαταστημένοι στην Κρήτη.
Οι τουρκικές προτάσεις
Η τουρκική πλευρά πρότεινε επίσης, στις ΗΠΑ, την δημιουργία ενός κοινού, αμερικανοτουρκικού αρχηγείου, το οποίο θα παρακολουθεί και θα εποπτεύει την λειτουργία των S-400. Ο κ. Γκιουλλέρ ονομάζει αυτό το μοντέλο ως «μοντέλο του Πακιστάν».
Ο κ. Γκιουλλέρ αναφέρεται και σε δυο άλλες τουρκικές φόρμουλες για τα S-400, στα «μοντέλα» του Ίντζιρλικ και του Ναχιτσεβάν.
Συγκεκριμένα, η Άγκυρα προσεγγίζει θετικά την ιδέα της εγκατάστασης των S-400 στην βάση Ίντζιρλικ, όπου ο αμερικανικός στρατός θα έχει την δυνατότητα να επιτηρεί την χρήση τους. Εναλλακτικά, τα S-400 θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στην αυτόνομη περιοχή του Αζερμπαϊτζάν στα σύνορα με την Τουρκία, στο Ναχιτσεβάν από όπου θα παρέχουν ασπίδα προστασίας σε Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν.
(protothema)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ζαχάροβα: Επανάληψη των πυρηνικών δοκιμών από τις ΗΠΑ θα προκαλούσε σοβαρές αντιδράσεις
- Η Κάγια Κάλας επιτίθεται κατά των… Ρώσων πολιτών
- Βορίζια Ηρακλείου: Νέο μπαράζ ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. σε σπίτια και οχήματα
- Κάθειρξη οκτώ ετών σε καθηγητή ΤΕΙ για χρηματισμό από σπουδαστές του
- Κρεμλίνο: Δεν υπάρχει κανέα ρήγμα ανάμεσα σε Πούτιν και Λαβρόφ
- Κοντογεώργης: «Τις επόμενες ημέρες, πολύ άμεσα, θα παρουσιασθεί μια συνολική δέσμη μέτρων
- Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο…ενθουσιασμένος με Μαμντάνι! BINTEO
- Η πολεμική ταινία του Μελ Γκίμπσον που παίζει τώρα στο Netflix ενθουσίασε το διαδίκτυο, vid
- Γιώργος Αυτιάς: Τι δήλωσε στην ΕΕ για την Τουρκία
- Σε ετοιμότητα ο ΟΑΣΘ για τις αυξημένες ανάγκες μετακίνησης λόγω της προσωρινής διακοπής του Μετρό









