Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δίδυμο Ελλάδας-Ε/κ’ που προκαλεί ζημιά στα συμφέροντα της ΕΕ

Εξολοκλήρου στα επιχειρήματα της Ελλάδας και της Κύπρου, βασίζονται τα τμήματα για την ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και το Αιγαίο στην Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ και ισχυρίζεται ότι “το δίδυμο Ελλάδα – Ε/Κ απομακρύνει την ΕΕ από το στρατηγικό όραμα και προκαλούν ζημιά στα συμφέροντα της ΕΕ”. […]

Εξολοκλήρου στα επιχειρήματα της Ελλάδας και της Κύπρου, βασίζονται τα τμήματα για την ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και το Αιγαίο στην Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ και ισχυρίζεται ότι “το δίδυμο Ελλάδα – Ε/Κ απομακρύνει την ΕΕ από το στρατηγικό όραμα και προκαλούν ζημιά στα συμφέροντα της ΕΕ”.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ, αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το Έγγραφο Στρατηγικής Διεύρυνσης 2020 ανακοίνωσε τις Εκθέσεις Χωρών για όλα τα υποψήφια κράτη μέλη περιλαμβανομένης και της Τουρκίας καθώς και για τα πιθανά υποψήφια κράτη. “Και φέτος στην Έκθεση για την Τουρκία για το 2020 αντικατοπτρίζεται η προκατειλημμένη, με δύο μέτρα και δύο σταθμά προσέγγιση της ΕΕ η οποία απέχει από την πραγματικότητα. Σε αυτή την έκθεση ενώ η ΕΕ δεν αναφέρει τις ευθύνες και υποσχέσεις που δεν έχει εκπληρώσει, επικρίνει τη χώρα μας με αβάσιμα επιχειρήματα. Ειδικά οι μεροληπτικές, άδικες και δυσανάλογες επικρίσεις στην έκθεση σχετικά με τα νόμιμα μέτρα που έχουν ληφθεί εναντίον της τρομοκρατίας με κάποιες δικαστικές και διοικητικές αποφάσεις για το σύστημα διοίκησης, τις εκλογές, τα θεμελιώδη δικαιώματα καθώς και σχετικά με την εξωτερική μας πολιτική, την πολιτική ασφάλειας και οικονομίας μας, δείχνουν πόσο μακριά από την αντικειμενικότητα είναι η έκθεση”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι “πάνω από όλα η Τουρκία είναι μια χώρα η οποία έχει στηρίξει την διαδικασία ένταξης παρότι κάποιοι κύκλοι της ΕΕ με τη στενόμυαλη στάση τους εμποδίζουν την ενταξιακή της πορεία. Δεν απομακρύνεται από την ΕΕ και δεσμεύεται με τη διαδικασία ένταξης της ΕΕ παρά τις προσπάθειες κάποιων κύκλων να την απομακρύνουν”. Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι ανέμενε ότι αυτό θα τονιζόταν στην έκθεση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “τα τμήματα της έκθεσης για την ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο βασίζονται εξ ολοκλήρου στα επιχειρήματα της Ελλάδας – Ε/Κ. “Αυτή η κατάσταση αμαυρώνει την αμεροληψία της Επιτροπής. Απορρίπτουμε αυτή τη προκατειλημμένη και παράνομη άποψη η οποία δεν συμβάλλει ούτε στη λύση του Κυπριακού ούτε και διασφαλίζει την σταθερότητα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον το δίδυμο Ελλάδα-Ε/Κ έχοντας τη δυνατότητα σε αυτό το σημείο να καταστήσουν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας απομακρύνουν την Ένωση από το στρατηγικό όραμα και προκαλούν ζημιά στα συμφέροντα της ΕΕ. Η Τουρκία η οποία δεν έχει βλέψεις εναντίον κανενός, θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικά της συμφέροντα και των Τ/Κ”.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμη ότι στο κεφάλαιο για τη Δικαστική εξουσία και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα δεν λαμβάνεται υπόψη ο κίνδυνος της τρομοκρατίας τον οποίο αντιμετωπίζει η Τουρκία και πως η γλώσσα που χρησιμοποιείται σε αυτή την ενότητα δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό παρά να ευχαριστήσει τους ριζοσπαστικούς κύκλους οι οποίοι είναι ενάντια στην Τουρκία μέσα στην ΕΕ. Το τουρκικό ΥΠΕΞ επικρίνει την ΕΕ επειδή δεν έχει ανοίξει ακόμη το Κεφάλαιο 23 για την Δικαστική εξουσία και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα καθώς και το Κεφάλαιο 24 για τη Δικαιοσύνη, Ελευθερία και Ασφάλεια. “Η Τουρκία δεν αναμένει από την ΕΕ να την επαινέσει για την πολιτική της στη διαχείριση της άτακτης μετανάστευσης που βασίζεται σε ανθρωπιστικούς λόγους αλλά κατανομή του βάρους και εκπλήρωση όλων των δεσμεύσεών της στο Μνημόνιο της 18ης Μαρτίου”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί