Τουρκικό παραλήρημα! Ζητάνε δικαιώματα στο μισό Αιγαίο!

Στην σφαίρα των προκλήσεων συνεχίζουν να κινούνται τουρκικά δημοσιεύματα.

Τρανό παράδειγμα αποτελεί η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet, η οποία προβάλλει το θέμα της αποστρατικοποίησης μίας σειράς από ελληνικών νησιών στο Αιγαίο.

Μάλιστα ο Τούρκος αρθρογράφος ασκεί κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση θεωρώντας πως οι τόνοι από πλευράς Άγκυρας είναι αρκετά χαμηλοί, κάτι που κατά τον ίδιοι δίνει το δικαίωμα στους Έλληνες για ανακήρυξη ΑΟΖ.

(screenshot)

«Είναι γνωστό πως 18 νησιά και 2 βραχονησίδες που βρίσκονται στο Αιγαίο και ανήκουν στην Τουρκία, από το 2004 βρίσκονται υπό την ελληνική κατοχή. Πρέπει να τονίσουμε πως το καθεστώς του Αιγαίου καθορίστηκε με τις συνθήκες Λονδίνου, Αθηνών, Λωζάννης και Παρισίων. Στις συνθήκες δεν γίνεται αναφορά πως «ανήκουν στην Ελλάδα τα νησιά που βρίσκονται πίσω από αυτή τη γραμμή.

Οι συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων ορίζουν ονομαστικά σε ποια χώρα ποια νησιά ανήκουν .Η Τουρκία δεν έχει καμία αντίρρηση στα νησιά που έχουν καθοριστεί ονομαστικά. Όμως είναι δικαίωμα της Τουρκίας να ζητάει να σεβαστεί η Ελλάδα όσα έχει υπογράψει. Κυρίως η Ελλάδα δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Για όσα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που τις ανήκουν και δεν έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα, η Τουρκία έχει αντιρρήσεις στη δημιουργία τετελεσμένων, στην εγκατάσταση στρατευμάτων αλλά και στην εγκατάσταση κατοίκων. Η σιωπή της Τουρκίας στην κατοχή της Ελλάδας στα 18 νησιά και τις 2 βραχονησίδες δίνει πλεονέκτημα κινήσεων στην Ελλάδα. Της δίνει θάρρος στις επεκτατικές βλέψεις της στα ζητήματα χωρικών υδάτων, Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης».

(φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί