Τουρκικές φιέστες αύριο στην Αμμόχωστο – Ρωσικά «πυρά» και προσφυγή της Λευκωσίας στο Σ.Α. του ΟΗΕ (ΒΙΝΤΕΟ)

Αδύναμη να εμποδίσει την ιταμή αυτή πρόκληση από μόνη της η Κυπριακή Δημοκρατία.

Στις 11:00 το πρωί της Πέμπτης θα επιτραπεί η είσοδος από το σημείο διέλευσης απέναντι από το δημοτικό στάδιο της Αμμοχώστου, στην περίκλειστη πόλη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του παράνομου «Μπαϊράκ», που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως η ψευδοαστυνομία σε συνεργασία με τον κατοχικό στρατό επιχειρούν από νωρίς σήμερα το πρωί να ανοίξουν περάσματα και να καθαρίσουν τους δρόμους που θα οδηγούν στο «ανοικτό» κομμάτι της πόλης-«φάντασμα».

Απομακρύνθηκαν συρματοπλέγματα ενώ υπολογίζεται πως αύριο το πρωί θα ανοίξει και η λεωφόρος της Δημοκρατίας από την οποία θα παρέχεται η πρόσβαση προς τον δρόμο που οδηγεί στο σημείο εισόδου στην περίκλειστη Αμμόχωστο.

Όλο το παραλιακό μέτωπο θα ανοίξει, τη στιγμή που το δημοτικό στάδιο της πόλης εν ονόματι «Φαζίλ Κουτσιούκ» θα αποτελέσει ένα ιδιότυπο «σύνορο».

Έτσι σε εκείνο το σημείο στις Βαρωσιές οι κατοχικές δυνάμεις έστησαν οδοφράγματα.

Τις ετοιμασίες δεν μπορούσαν να μην καλύψουν τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, ενώ…πανηγυρικές ήταν οι αναφορές σήμερα για το άνοιγμα της Αμμοχώστου και από τον τουρκικό τύπο:

Δείτε εικόνες και από τους δρόμους της Αμμοχώστου όπου θα ανοίξουν από αύριο για το κοινό και στους οποίους ήδη έχουν αρχίσει εργασίες συντήρησης:

Προσφυγή της Λευκωσίας στο Σ.Α. του ΟΗΕ – Ρωσικά «πυρά» στην Τουρκία

Η κυπριακή κυβέρνηση γνωστοποίησε σήμερα πως προβαίνει στις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά και τις χθεσινές εξαγγελίες για την Αμμόχωστο.

Συγκεκριμένα ο  Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, υπογράμμισε τα εξής:

«Βρισκόμαστε σε επαφή μέσω της διπλωματικής οδού με τα πέντε Μόνιμα Μέλη του ΣΑ. Χθες το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογο του κ. Σεργκέι Λαβρόφ η χώρα του οποίου προεδρεύει αυτή την περίοδο του ΣΑ. Επίσης, υπήρξαν τηλεφωνικές επαφές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον ΓΓ των ΗΕ και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ, καθώς και με την προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ, Γερμανία.

Η διπλωματική μας αποστολή είναι συνεχής και δεν θα φεισθούμε κόπων και ενεργειών για να μπορέσουμε να εμποδίσουμε την Τουρκία να παραβαίνει τα ψησίματα του ΣΑ, 550 και 789. Είναι μια σοβαρή εξέλιξη, με κανένα τρόπο δεν την υποτιμούμε και υποβαθμίζουμε. Η αλλαγή του status quo, η παράβαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΣΑ είναι ενέργεια που επιβαρύνει το κλίμα για συνέχιση των συνομιλιών, ιδιαίτερα μετά τη δήλωση του ΓΓ των ΗΕ ότι προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ανάδειξη του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη».

Την ίδια ώρα η Μόσχα θεωρεί απαράδεκτη την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει το παραλιακό μέτωπο της περιοχής των Βαρωσίων που βρίσκεται στην ουδέτερη ζώνη της Κύπρου, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Σοβαρή ανησυχία προκαλούν οι δηλώσεις περί ανοίγματος τμήματος των Βαρωσίων της περίκλειστης περιοχής της πόλης Αμμοχώστου (Κυπριακή Δημοκρατία). Θεωρούμε απαράδεκτη την απόφαση για το άνοιγμα της έκτασης των Βαρωσίων» δηλώνει το ρωσικό ΥΕΠΞ.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι μονομερείς ενέργειες, που παραβιάζουν τις ληφθείσες κατά το παρελθόν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ζήτημα. «Η ρωσική ομοσπονδία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παραμένει συνεπής στους τρόπους διευθέτησης που ορίζονται από τις εν λόγω αποφάσεις και είναι έτοιμη να συνδράμει στην εφαρμογή τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί