• Αρχική
  • Άρθρα
  • Του ξέφυγε του Αμερικανού πρέσβη: «Νικητής ο Πούτιν» – Τι θέλει η Νέα Τάξη για το Αιγαίο (ΒΙΝΤΕΟ)

Του ξέφυγε του Αμερικανού πρέσβη: «Νικητής ο Πούτιν» – Τι θέλει η Νέα Τάξη για το Αιγαίο (ΒΙΝΤΕΟ)

Τι ειπώθηκε για Έβρο και Λιβύη...

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. 

Τηρώντας τα προσχήματα, εξέφρασε την στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε Έβρο και Αιγαίο.

Βέβαια δεν ξεκαθάρισε ποια αμερικανική στήριξη έχει η Ελλάδα δεδομένου ότι η εξωτερική πολιτική της Ουάσινγκτον έχει δύο φωνές:

  • Εκείνη του Προέδρου των ΗΠΑ, Ν.Τραμπ (Δεξιά)
  • Εκείνη του Κογκρέσου (Αριστερά, Βαθύ Κράτος, Νέα Τάξη)

Ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Παιατ, ανήκει πάντως στο Βαθύ Κράτος, έχει αντιρωσικό μένος και είχε διατάξει, κατά πολλούς, την επίθεση των Ουκρανών φιλοναζιστών κατά των ρωσικών και ρωσόφιλων πληθυσμών (Ελλήνων) της Ανατ. Ουκρανίας, όταν διατελούσε Πρέσβης στο Κίεβο.

«Μπορείτε να στηρίζεστε στις ΗΠΑ ότι θα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Στηρίζουμε την σχέση μας με την Ελλάδα. Η στρατιωτική σχέση είναι πιο ισχυρή από ποτέ, η οποία ενισχύεται από τις διαπροσωπικές σχέσεις υψηλά ιστάμενων προσώπων των κυβερνήσεων μας και των  στρατιωτικών ακολούθων μας αλλά και του σημαντικού βήματος που έγινε το περασμένο έτος με την επέκταση της συμφωνίας  αμυντική συνεργασίας. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολύπλοκη γειτονιά. Δεν χρειάζεται εγώ να σας το πω αυτό», δήλωσε αρχικά ο Πάιατ.

Πράγματι η γειτονιά μας είναι πολύπλοκη και αναμένεται να ξεσπάσουν σύντομα γεγονότα, αν λάβουμε υπόψη την τουρκική επιθετικότητα, μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά ελέω σοβαρής και διαρκώς αυξανόμενης εσωτερικής κρίσης στην Τουρκία.

Ο Πρέσβης αναφέρθηκε στο θέμα της θαλάσσιας οριοθέτησης και την συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας:

«Οι ΗΠΑ και εγώ προσωπικά έχουμε ξεκαθαρίσει… ότι έχουμε μια εκ διαμέτρου αντίθετη ερμηνεία του διεθνούς δικαίου της θάλασσας σε σχέση με την Τουρκία. Πιστεύουμε ότι τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα σχετικά με τις παράκτιες δραστηριότητες. Πιστεύουμε επίσης ότι τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης δεν μπορούν να τεθούν από μια μονομερή ενέργεια, όπως αυτή που έκανε πέρυσι η Τουρκία. Τα ζητήματα αυτά μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω του διαλόγου. Έχουμε τεθεί ανοιχτά στο θέμα αυτό».

Βέβαια δεν καταδίκασε ως παράνομο του τουρκολιβυκό μνημόνιο, παρά έκανε λόγο απλά για μία μονομερή τουρκική ενέργεια.

«Έχουμε πάρει σαφή θέση για την κατάσταση στον Έβρο .Είδα με προσοχή την δήλωση του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια πριν από δυο μέρες .Τα ελληνικά σύνορα δεν μπορούν να αλλάξουν! Αυτό είναι βέβαιο. Η ελληνική κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη και οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι προκλητικές ενέργειες όπως αυτές που έγιναν τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο, όταν η τουρκική κυβέρνηση ενθάρρυνε μετανάστες να περάσουν τα ελληνικά σύνορα –συχνά και λόγω παραπληροφόρησης, ορισμένοι από  τους μετανάστες ήταν θύματα… τους είπαν ότι τα ευρωπαϊκά σύνορα άνοιξαν και για αυτό ήρθαν στον Έβρο. Οι ΗΠΑ όμως ξεκαθάρισαν ότι αυτό έπρεπε να σταματήσει», είπε για τον Έβρο καλοπιάνοντας το Ελληνικό κοινό.

Στην συνέχεια ήρθε η σημαντική ερώτηση, η οποία φανέρωσε τις επιδιώξεις και τους φόβους του Βαθέως Κράτους της Νέας Τάξης στις ΗΠΑ:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχουν κόκκινες γραμμές  για τις ΗΠΑ για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, τόσο στα σύνορα του Έβρου ή της υφαλοκρηπίδας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΪΑΤ: «Η δική μας κόκκινη γραμμή είναι ότι είναι απαράδεκτο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να εμπλέκονται σε δραστηριότητες που μπορούν να προκαλέσουν στρατιωτική συμπλοκή – τυχαία ή εσκεμμένη –   μεταξύ δυο σημαντικών συμμάχων του ΝΑΤΟ σε μια γεωπολιτικά ιδιαίτερα σπουδαία περιοχή. (…)

Αν θα υπήρχε οποιαδήποτε κλιμάκωση, οι μόνοι που θα επωφελούντο από αυτή, θα ήταν οι αντίπαλοί μας. Ο νικητής θα είναι ο Vladimir Putin. Είναι αυτοί που αντιτίθενται  την ευρωατλαντική κοινότητα με τις αξίες και τις αρχές από αυτή και οι θεσμοί της αντιπροσωπεύει».

Ιδού λοιπόν ο πραγματικός φόβος των διεθνιστών της Νέας Τάξης που εκπροσωπεί ο Πάιατ: Η επικράτηση του Πούτιν στο Αιγαίο. Το διεθνιστικό σχέδιο προβλέπει «ειρηνική» -ή έστω με ένα ελεγχόμενο «θερμό επεισόδιο»- επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών μέσω διαλόγου και διαμοιρασμού του Αιγαίου και όχι με κλιμάκωση και πόλεμο, κάτι που θα έδινε ευκαιρία στην Ρωσία να παρέμβει άμεσα.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.