• Αρχική
 • Άρθρα
 • Το πραγματικό σχέδιο για Ελλάδα και Τουρκία και ο «Μαίανδρος» – Τα λόγια που δεν προσέξατε (ΒΙΝΤΕΟ)

Το πραγματικό σχέδιο για Ελλάδα και Τουρκία και ο «Μαίανδρος» – Τα λόγια που δεν προσέξατε (ΒΙΝΤΕΟ)

ERDOGAN_AGIA_SOFYA
Ο Θεόδωρος Πάγκαλος έκανε μία πολύ σημαντική ιστορική αναφορά…

Είναι πλέον βέβαιο! Οι Μεγάλες Δυνάμεις ναι μεν βρίσκονται σε συνεννόηση με την Τουρκία, αλλά ανησυχούν για τις βλέψεις του Ερντογάν, ο οποίος θέλει να επαναφέρει στο προσκήνιο την Οθωμανική Αυτοκρατορία μέσω:

 • Αύξησης της τουρκικής επιρροής σε Μαύρη Θάλασσα (Ουκρανία), Μέση Ανατολή (Συρία, Παλαιστίνη) και Μεσόγειο (Λιβύη)
 • Ελέγχου των ισλαμικών «μεταναστευτικών» ροών προς Ελλάδα και Ευρώπη
 • Κινητοποίηση τούρκων και μουσουλμάνων που ζουν ήδη στην Ευρώπη (βλ. πρόσφατα επεισόδιά με Γκρίζους Λύκους στην Βιέννη).

Ως εκ τούτου ακόμα και πολιτικοί εντός Ελλάδας, οι οποίοι δεν μπορούν να χαρακτηριστούν και ως φανατικοί αντιτουρκιστές, αρχίζουν και εκφράζονται με εχθρικά λόγια απέναντι στον Πρόεδρο της Τουρκίας, καθώς το «όραμα» για την περιοχή δεν είναι μία ισχυρή οθωμανική αυτοκρατορία που προκαλεί συνεχώς προβλήματα, αλλά μία ειρηνική ανακατανομή εδαφών μέσω της δημιουργίας ανεξαρτήτων κρατιδίων (βλ. Θράκη, Πόντος, Μακεδονία, κράτος Ιωνίας με Σμύρνη και μισό Αιγαίο κ.α.).

Λίγοι πρόσεξαν την δήλωση του Θεόδωρου Πάγκαλου για τον Πρόεδρο της Τουρκίας:

«Η Αγία Σοφία είναι χριστιανικός ναός και ένα αρχιτεκτονικό μνημείο (ο θόλος της είναι απορίας άξιον πως στηρίζεται). Έτσι έμεινε για περίπου 1000 χρόνια μέχρις ότου βεβηλώθηκε από τον Μωάμεθ τον Πορθητή. Ουδείς αμφισβήτησε την στρατιωτική νίκη των Τούρκων. Η λογική τους είναι αμφισβητήσιμη και η ευαισθησία τους. Καλό είναι να το ξανασκεφτούν. Όσο για τον Ερντογάν, έχουν ξανακρεμάσει οι Τούρκοι Πρωθυπουργό. Θυμάμαι κάποιον Μεντερές που δεν τον ξέρει πια κανείς στη χώρα του».

Ο Αλί Αντνάν Ερτεκί Μεντερές ήταν ο 13ος πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Γεννήθηκε το 1899 στις Τράλλεις. Ήταν φοιτητής στο Αμερικανικό Κολέγιο της Σμύρνης και στην συνέχεια στη Νομική Σχολή της Άγκυρας.

Κατά την διάρκεια της προσωρινής απελευθέρωσης της Μικράς Ασίας (1919 – 1922) ήταν επικεφαλής ομάδας ατάκτων (τσέτες), βαρυνόμενος με τη σφαγή των 31 νεαρών Ελλήνων προσκόπων του Αϊδινίου, τον Ιούνιο του 1919.

Το επίθετό του προέρχεται από την ελληνική λέξη Μαίανδρος. Του το έδωσε ο Κεμάλ Ατατούρκ από τον  ομώνυμο ποταμό. Ο Μαίανδρος ή Μεντερές είναι ποταμός στην αρχαία Καρία της Μικράς Ασίας. 

Το 1945 ίδρυσε ένα κόμμα, το Δημοκρατικό Κόμμα Τουρκίας και νικώντας στις εκλογές της 14 Μαΐου 1950, ανέλαβε την προεδρία της τουρκικής κυβέρνησης.

Επί των ημερών του, το 1952, ο Τούρκος Πρόεδρος Τζελάλ Μπαγιάρ, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Φουάτ Κιοπρουλού επισκέφθηκε την Αθήνα κατά τον Απρίλιο του 1952 και περιόδευσε μετά στην Καβάλα, την Ξάνθη και την Κομοτηνή.

Στην αρχή, όπως πάντα, υπήρχαν ελπίδες για μια νέα σχέση ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα. Ελπίδες που σύντομα θα διαψευστούν, όταν το 1955 ξεσπούν τα Σεπτεμβριανά, το πογκρόμ των Ελλήνων της Πόλης με εντολή του Μεντερές. Λίγα χρόνια μετά η τύχη του Μεντερές θα είναι ο θάνατος!!!

Μετά από πραξικόπημα του Στρατού θα απαγχονιστεί. Μαζί του θα καταδικαστεί σε θάνατο αλλά δεν θα εκτελεστεί λόγω της ηλικίας του και ο Τζελάλ Μπαγιάρ. Θα παραμείνει στην φυλακή μέχρι το 1966 και θα αφήσει την τελευταία του πνοή στην Κωνσταντινούπολη σε ηλικία 103 ετών.

Ο Μεντέρες καταδικάστηκε τετράκις σε θάνατο δι’ απαγχονισμού, καταδίκη η οποία εκτελέστηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1961 στην νήσο Ιμραλί στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Η αναφορά του Θ. Πάγκαλου στην τύχη του Μεντερές δεν είναι καθόλου τυχαία. Αν ο Ερντογάν εξακολουθήσει την πολιτική που ακολουθεί και η οποία έχει φέρει απέναντι Γαλλία, Ισραήλ, προβληματίζει την Ρωσία, ενώ η επιμονή του για την Αγιά Σοφιά έχει φέρει απέναντί του την διεθνή κοινότητα, που προτιμά τον διαθρησκειακό διάλογο και όχι την σύγκρουση, τότε δεν αποκλείεται να έχει την τύχη του Μεντερές.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •