• Αρχική
  • Άρθρα
  • Το ελληνικό μήνυμα πήγε στην Δύση – Εν αναμονή ρωσικής παρέμβασης (vid)

Το ελληνικό μήνυμα πήγε στην Δύση – Εν αναμονή ρωσικής παρέμβασης (vid)

PUTIN
Κομβικής σημασίας η στάση της Μόσχας

«Την υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μέγιστη επαγρύπνηση και ανάληψη του ρόλου της, προκειμένου να αποκατασταθεί το περιβάλλον ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, επισήμανε μεταξύ άλλων χθες», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, κατά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στο Βερολίνο, την ώρα που υπάρχουν φωνές, όπως είδαμε χθες, που στηρίζουν ξεδιάντροπα τις τουρκικές θέσεις (ΕΔΩ).

Ενημερώνοντας τους ομολόγους του, τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ  Γενς Στόλτενμπεργκ (Jens Stoltenberg) και τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αρμόδιο για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, Ζαν Πιερ Λακρουά (Jean -Pierre Lacroix),  για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, ο κ. Παναγιωτόπουλος κατέδειξε τις προκλήσεις ασφάλειας και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο από την τουρκική παραβατική συμπεριφορά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, υπογραμμίζοντας πως οι αποσταθεροποιητικές και έκνομες ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο, συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και εγείρουν τον κίνδυνο να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. 

Παράλληλα κατέστησε σαφές στους ομολόγους του ότι η Ελλάδα, με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο αντιμετωπίζει με συνέπεια την παρούσα πρόκληση και υπερασπίζεται στο έπακρο την εθνική της κυριαρχία και τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., αφήνοντας να εννοηθεί πως θα αντιδράσει ακόμα και στρατιωτικά. Το μήνυμα πήγε στην Δύση.

Τέλος, ο ΥΠΕΘΑ τόνισε πως «η πολιτική ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ είναι επιζήμια για τη χώρα μας αλλά και για την συνοχή της Συμμαχίας και συνεπώς δεν είναι αποδεκτή».

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ Η ΡΩΣΙΚΗ ΣΙΩΠΗ

Την ώρα που η Αθήνα ζητά από το ΝΑΤΟ να σταθεί απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, ενώ υπήρξε και επικοινωνία Μητσοτάκη-Τραμπ, ερωτηματικό προκαλεί η στάση της Ρωσίας. Η Μόσχα έχει αναφέρει πολλάκις πως τάσσεται υπέρ της διευθέτησης των προβλημάτων με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αλλά αυτή την στιγμή τηρεί στάση αναμονής.

Μην ξεχνάμε πως η «Αρκούδα» όχι μόνο παραμένει μια χώρα με ισχυρή παρουσία στην ευρύτερη περιοχή – ενδεικτικό ότι ήταν τελικά αυτή που διαμόρφωσε το συσχετισμό στη συριακή σύγκρουση και όλοι την ρωτάνε σχετικά με το τι θα γίνει στην Λιβύη- αλλά είναι μια χώρα από την οποία η Τουρκία εξαρτάται σε κρίσιμα πεδία.

Είναι κοινό μυστικό πως η Μόσχα καλοβλέπει μία ένταση στην νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αλλά, στην παρούσα φάση, όχι με την Άγκυρα ανεξέλεγκτη.

Η παρέμβαση της Ρωσίας θα είναι κομβικής σημασίας…