Την τουρκική προκλητικότητα θα θέσει στη Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Χθες, ο Τούρκος πρόεδος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του πρωθυπουργού σημειώνοντας ότι πλέον δεν είναι συνομιλητής του.

Σε μία κρίσιμη διεθνή συγκυρία οι 27 ηγέτες της Ευρωπαικής Ένωσης συνέρχονται σε λίγες ώρες στις Βρυξέλλες σε μία έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, που καλείται να αντιμετωπίσει ζητήματα, όπως η οικονομική στήριξη και η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, η ασφάλεια της επισιτιστικής αλυσίδας, η ενέργεια και η άμυνα.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αν και δεν είναι στην ευρωπαϊκή ατζέντα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για την κλιμάκωση από την πλευρά της γειτονικής χώρας και την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς και για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, σε μια κρίσιμη συγκυρία που το τελευταίο που χρειάζεται είναι ακόμη μια εστία έντασης σε ένα ήδη φορτισμένο γεωπολιτικά ευρωπαϊκό τοπίο. Αναμένεται, μάλιστα, να τονίσει πως η Ελλάδα είναι πάντα υπέρ του διαλόγου, όμως η παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν θα γίνει αποδεκτή.

Άλλωστε, χθες, ο Τούρκος πρόεδος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη σημειώνοντας ότι πλέον δεν είναι συνομιλητής του. 

Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα απείλησε ότι «όσοι μας βλέπουν ως εχθρούς, κάνουμε αυτό που πρέπει». 

Και πρόσθεσε ότι «δώσαμε τέλος στις συνομιλίες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Τους λέγαμε “συμμαζευτείτε, αλλά δεν το έκαναν”», σημείωσε. 

Στον ίδιο προκλητικό τόνο, υπογράμμισε ότι «δεν είναι πλέον συνομιλητής μου. Δεν απευθύνομαι στον Μητσοτάκη, δεν έχω επαφές μαζί του. Πρέπει να κάνει πολιτική με αξιοπρέπεια. Ενώ τρώμε, συνεργαζόμαστε, συνομιλούμε, λέμε να μη βάλουμε τρίτους, μετά από 15 μέρες πηγαίνει στις ΗΠΑ και απευθύνεται στο Κογκρέσο μιλώντας εναντίον της Τουρκίας για να πάρει χειροκροτήματα».

«Δεν υπάρχει τίποτα πια που να μπορούμε να κάνουμε μαζί τους», τόνισε. 

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο ζήτημα των αμερικανικών βάσεων, αλλά και στην ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο. 

«Τον χειροκρότησαν τον Μητσοτάκη. Έθεσε το θέμα των F-16. Δε θα κάνουμε το ίδιο λάθος και με τη Φινλανδία και τη Σουηδία», επισήμανε υπονοώντας ότι η Τουρκία είχε συναινέσει για την είσοδο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. 

«Όσο ο Ταγίπ Ερντογάν είναι επικεφαλής της Δημοκρατίας της Τουρκίας, δεν μπορούμε να πούμε το ‘’ναι’’ για την ένταξη στο ΝΑΤΟ σε χώρες που στηρίζουν την τρομοκρατία», πρόσθεσε.

«Τι θα κάνουμε εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κάνουν το μέρος που τους αναλογεί στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας; Θα τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας. Δεν μπορεί να διεξαχθεί η μάχη κατά της τρομοκρατίας ζητώντας την άδεια κάποιου», ανέφερε ο Ερντογάν.

Μικρό καλάθι για τα ενεργειακά

Στο μέτωπο της ενέργειας, κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν πως κατά τις παρεμβάσεις του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επαναλάβει την πρόταση του για τη λήψη μέτρων στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού της αγοράς, ώστε να μειωθεί η τελική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που φθάνει στον καταναλωτή. Τα ίδια πρόσωπα, υπενθυμίζουν, εξάλλου, πως η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή το δικό της εθνικό σχέδιο στήριξης, που προβλέπει αυξημένες επιδοτήσεις για το ρεύμα για τον Μάιο και τον Ιούνιο, καθώς και αναδρομική επιστροφή έως και 600 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των καταναλωτών με εισόδημα μέχρι 45.000 ευρώ για τις αυξήσεις, που δεν επιδοτήθηκαν το διάστημα Δεκεμβρίου 2021-Μαΐου 2022.

Επιπλέον, το εθνικό σχέδιο στήριξης προβλέπει την έμμεση κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής με τον μηχανισμό που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου και ο οποίος θα μειώσει τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά 70-90%. Ωστόσο, και πέραν των παρεμβάσεων σε εθνικό επίπεδο, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει, όπως επιβεβαιώνουν κυβερνητικά στελέχη, να διεκδικεί ευρωπαϊκή λύση καθώς, όπως επανειλημμένα έχει πει ο πρωθυπουργός, πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει ότι η μεγάλη εικόνα της ανάγκης απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα δεν πρέπει να να επισκιάσει τη συζήτηση για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων προκειμένου να μπει φρένο στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και να ανακουφιστούν οι πολίτες.

Συναφείς με τα προαναφερθέντα είναι και οι τελευταίες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενέργεια και το RepowerEU, οι οποίες κατά την Αθήνα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Σημειώνεται, δε, ότι η Ελλάδα μπορεί ακόμη να αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ρύπων (ETS), καθώς και από τα αδιάθετα δάνεια του RRF, ωστόσο, αυτές οι προτάσεις διευκρινίζεται ότι δεν λαμβάνουν επαρκώς υπόψιν την ανάγκη στήριξης των καταναλωτών.

skai/ photo intime

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί