Την Δευτέρα η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας στην Ελλάδα

Η επικύρωση της συμφωνίας για την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών Rafale μαζί με όλα τα παρελκόμενα που τη συνοδεύουν, από την ελληνική Βουλή, ολοκλήρωσε το βασικό μέρος για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας. Με τον έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο να έχει ολοκληρωθεί, απομένουν οι τελικές υπογραφές ανάμεσα στην ελληνική και τη γαλλική πλευρά.

Την ερχόμενη Δευτέρα 25/1/2021 θα αφιχθεί στην Αθήνα η γαλλίδα Υπουργός Αμύνης Florence Parly με το πρόγραμμα που έγινε γνωστό να αναφέρει ότι στις 13:45 θα επισκεφθεί το ΥΠΕΘΑ όπου θα την υποδεχτεί ο κ. Παναγιωτόπουλος και στις 14:00 θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο πλευρών. Με την ολοκλήρωση των συναντήσεων αυτών θα γίνει και η υπογραφεί η συμφωνία για την προμήθεια των Rafale.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε εξαιρετικό κλίμα αφού η συμφωνία για την απόκτηση των Rafale από την Ελλάδα είναι μία εκ των κορυφαίων πωλήσεων για του μαχητικού για τη Γαλλία αφού μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ ( πλην της ίδιας της Γαλλίας) προμηθεύεται το εξελιγμένο μαχητικό και δη η Πολεμική Αεροπορία. Το γεγονός αποτελεί διαφήμιση για τους Γάλλους και αυτό είναι ένα επιπλέον κέρδος εκτός των χρημάτων που θα λάβουν.

Εκτός της υπογραφής της συμφωνίας λέγεται ότι η Γαλλίδα ΥΠΑΜ έρχεται στην Αθήνα με ν΄’εα πρόταση για το πρόγραμμα προμήθειας νέων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό η οποία θα περιλαμβάνει πιθανόν, τη ναυπήγηση 2 [email protected] HN ( ελληνικής διαμόρφωσης ), 2 [email protected] γαλλικής διαμόρφωσης και 2 πλοία ενδιάμεσης λύσης με τη φημολογία περί αυτών να είναι ανάμεσα σε φρεγάτες La Fayette ή σε FREMM ( λιγότερο πιθανό σενάριο) ή στην ταχέα ναυπήγηση 2 κορβετών Gowind 2500 ή 3000. Σε κάθε περίπτωση αυτό μένει να γίνει γνωστό μετά την επίσκεψη της Γαλλίδας ΥΠΑΜ τη Δευτέρα.