• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΘΡΙΛΕΡ στις Βρυξέλλες – Νέο προσχέδιο με ρητή αναφορά στην Τουρκία για να καμφθούν οι αντιδράσεις Ελλάδας-Κύπρου

ΘΡΙΛΕΡ στις Βρυξέλλες – Νέο προσχέδιο με ρητή αναφορά στην Τουρκία για να καμφθούν οι αντιδράσεις Ελλάδας-Κύπρου

Έχει διακοπεί η Σύνοδος...Καμία αναφορά στην Τουρκία σπεύδουν να το διορθώσουν...

ENHMEΡΩΣΗ 23:56

Καταιγιστικές είναι εξελίξεις στο ολονύχτιο -κατά τα φαινόμενα- θρίλερ της Συνόδου Κορυφής.

Νέο προσχέδιο (τρίτο κατά σειρά) συμπερασμάτων για την Τουρκία παρέδωσε ο Σαρλ Μισέλ στις 27 αντιπροσωπείες των Κρατών Μελών.

Το νέο αυτό προσχέδιο θα περιλαμβάνει εκτός των άλλων την έντονη καταδίκη της ΕΕ για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, σε μία κίνηση καλής θελήσεως από τις Βρυξέλλες προκειμένου να μην θέσει βέτο η ελληνική πλευρά.

Παράλληλα διατηρείται η φράση περί «χρήσης όλων των μέσων» σε περίπτωση μονομερών ενεργειών της Τουρκία, κάτι που ικανοποιεί τόσο την Αθήνα όσο και τη Λευκωσία, ενώ ταυτόχρονα αποσαφηνίζεται ότι δεν πρόκειται απόψε να ληφθεί κανένα μέτρο κατά της Άγκυρας.

Το νέο προσχέδιο συμπερασμάτων αναμένεται να συζητηθεί μετά το δείπνο των ηγετών.

.

Ολοκληρώθηκε η πενταμερής έκτακτη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες για να αρθεί το αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Α. Μέρκελ, τον Εμ. Μακρόν και τον Νίκο Αναστασιάδη καθώς και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Οι ηγέτες θα μπουν για το δείπνο όπου θα συζητηθεί ένα νέο προσχέδιο συμπερασμάτων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται πως ούτε το δεύτερο draft θα ικανοποιήσει τα ελληνικά αιτήματα, οπότε οδεύουμε για νέο γύρο διαβουλεύσεων και νύχτα-θρίλερ.

Η Ελλάδα φέρεται να έχει καταθέσει ήδη συμβιβαστική πρόταση.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Νωρίτερα, βέτο στο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ έβαλε η Ελλάδα, καθώς δεν περιέχει αναφορά στην Τουρκία.

Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για διαφωνία της Ελλάδας με το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Η Αθήνα αρνείται το προσχέδιο, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλούνται μέσα ενημέρωσης, οι οποίες σημειώνουν ότι θα πρέπει να αλλάξουν πολλά για να το κάνει η Αθήνα δεκτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες το προσχέδιο δεν είχε αναφορά για κυρώσεις στην Τουρκία, αλλά ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία και τα μέσα που έχει στη διάθεση της προκειμένου να διασφαλίσει το σεβασμό και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου», κάτι που δεν έγινε δεκτό από την ελληνική πλευρά.

Στο προσχέδιο επίσης προβλέπεται και πολυμερής Σύνοδος για την Ανατολική Μεσόγειο, ενω υπάρχει και μια παράγραφο για την Κύπρο όπου καλέιται η Άγκυρα να σταματήσει όλες τις θαλάσσιες δραστηριότητες στην περιοχή και να μπουν οι δύο πλευρές σε διάλογο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Μετά την ελληνική άρνηση, η Σύνοδος έχει διακοπεί. Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες το σημείο του προσχεδίου στο οποίο θα αναφέρεται η τουρκική προκλητικότητα αναμένεται να ξαναγραφεί και να παρουσιαστεί εκ νέου στους 27, μετά από τις  αντιρρήσεις Ελλάδας και Κύπρου. 

ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΑΠΕΡΡΙΨΕ Η ΕΛΛΑΔΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες το προσχέδιο που απορρίφθηκε ανάφερε τα εξής:

«Η ΕΕ έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στη Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελής σχέση με την Τουρκία. Όλες οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν μέσω ειρηνικού διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο, των οποίων τα κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά. Η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για την προώθηση αυτών των στόχων.

Η ΕΕ χαιρετίζει τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς και την ανακοίνωση ότι θα συνεχίσουν τις διερευνητικές συνομιλίες τους. Αυτές οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν και να διευρυνθούν.

Ταυτόχρονα, πρέπει να σταματήσουν οι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να απέχει από μονομερείς δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, και να αρχίσει διάλογο με στόχο την επίλυση όλων των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει την ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για την επίτευξη συμφωνίας για την ίδρυση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν ζητήματα μετανάστευσης, καθώς και κατανομή εσόδων από πόρους υδρογονανθράκων. Η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη των διαπραγματεύσεων, μεταξύ άλλων διορίζοντας, μετά την επανάληψη (των συζητήσεων), έναν εκπρόσωπο στην αποστολή του ΟΗΕ.

Εφόσον διατηρηθούν εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε:

– υποστήριξη και ενθάρρυνση της εμβάθυνσης των άμεσων συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο ·

– να ξεκινήσει μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου, τις επαφές μεταξύ ανθρώπων, τους διαλόγους υψηλού επιπέδου, τη συνεχιζόμενη συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης, σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τον Πρόεδρό του, με την υποστήριξη του Προέδρου της Επιτροπής και του Υπάτου Εκπροσώπου να αναπτύξει πρόταση για την αναζωογόνηση της ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας προς τούτο».

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί για μια Πολυμερή Διάσκεψη  για την Ανατολική Μεσόγειο και καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο να ξεκινήσει συνομιλίες σχετικά με την οργάνωσή της. Λεπτομέρειες όπως η συμμετοχή, το πεδίο εφαρμογής και το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να συμφωνηθούν με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Η διάσκεψη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ζητήματα για τα οποία απαιτείται πολυμερής λύση, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας οριοθέτησης, της ασφάλειας, της ενέργειας, της μετανάστευσης και της οικονομικής συνεργασίας».

ΤΙ ΖΗΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Σ. Πέτσα, χρειάζεται να οικοδομηθεί ένα σχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο θα έχει τουλάχιστον τέσσερις πυλώνες:

πρώτος είναι φυσικά η έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.

Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με την ΕΕ να καλεί την Τουρκία να σταματήσει αμέσως κάθε παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και φυσικά να τερματίσει τις υπόλοιπες προκλητικές τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι άλλοι δύο πυλώνες είναι αλληλένδετοι κι έχουν να κάνουν με το καρότο, όταν η Τουρκία επιδείξει με συνέπεια και συνέχεια ότι εννοεί την αποκλιμάκωση δηλαδή οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί στην Τουρκία στο πλαίσιο αυτό.

Και το τελευταίο, είναι το μαστίγιο αν δεν δείξει η Τουρκία τη διάθεση έμπρακτης αποκλιμάκωσης επαναλαμβάνω, με συνέπεια και συνέχεια», τόνισε ο κ. Πέτσας.

ΤΟΥΡΚΙΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Είναι προφανές ότι το draft που δεν περιλαμβάνει αναφορά στην Τουρκία είναι απόρροια της επιρροής της Γερμανίας, η οποία δεν επιθυμεί κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

Μάλιστα σήμερα οι Τούρκοι αποκάλεσαν την Γερμανία «ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΕΛΦΗ».

Άλλωστε οι δηλώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ ήταν άκρως φιλοτουρκικές, καθώς προσερχόμενη στην Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ότι θέλουμε εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία και τάχθηκε κατά των κυρώσεων.

Είναι πραγματικά τραγέλαφος για την «ενωμένη Ευρώπη» η παντελής απουσία οποιασδήποτε αναφοράς σε μία χώρα που όλο το καλοκαίρι απειλούσε με πόλεμο και παραβίαζε συστηματικά την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου αντίστοιχα.

Έτσι με φόντο την…επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου -που βρίσκεται ακόμη στη θεωρία- οι Ευρωπαίοι ξαφνικά ξέχασαν τα πάντα περί κυρώσεων και αφήνουν στο απυρόβλητο την Άγκυρα.

ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΒΕΤΟ Η ΚΥΠΡΟΣ

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο Κύπριο διπλωμάτη, μεταδίδει πως η Λευκωσία επιμένει να ασκήσει βέτο για την λήψη απόφασης κυρώσεων εναντίον της Λευκωσίας, εάν δεν υπάρξει αυστηρότητα και κυρώσεις έναντι της Άγκυρας.

“Για να αποδεσμεύσουμε τον φάκελο της Λευκορωσίας, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και επί των δικών μας προτάσεων επίσης”» ανέφερε η ίδια πηγή.

“Φαντάζομαι ότι θα γίνει μακρά συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν αποκλείω ότι μπορεί τελικά να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα, αλλά αυτή τη στιγμή, δεν θα πόνταρα σε μια ευτυχή έκβαση”, πρόσθεσε ο Κύπριος διπλωμάτης.