• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ζάεφ για Συμφωνία των Πρεσπών: «Είτε τα βρίσκουμε με την αντιπολίτευση είτε πηγαίνουμε σε πρόωρες εκλογές»

Ζάεφ για Συμφωνία των Πρεσπών: «Είτε τα βρίσκουμε με την αντιπολίτευση είτε πηγαίνουμε σε πρόωρες εκλογές»

Ανοικτά όλα τα σενάρια στα Σκόπια, μία μόλις μέρα μετά το δημοψήφισμα-παρωδία για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές τόσο για την πολιτική ισορροπία στο γειτονικό κρατίδιο όσο και για το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε σήμερα τα εξής:

«Τις επόμενες ημέρες θα ξέρουμε αν υπάρχει το κλίμα για συμφωνία με την αντιπολίτευση, για την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται προκειμένου να περάσουν από τη Βουλή οι συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η συμφωνία με την Ελλάδα.

Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν από την Τρίτη, σημείωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους. Υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν πρόωρες εκλογές, που είναι η τελευταία λύση αν δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία.

Βεβαίως υπάρχει η δυνατότητα για εκλογές. Η νομοθεσία και το σύνταγμα προβλέπουν τι θα ακολουθήσει. Ομως, ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να συμφωνήσουμε. Οι διαδικασίες δεν μπορεί να είναι αδιέξοδες, να μην οδηγούν πουθενά. Τα πράγματα πρέπει να προχωρήσουν».

Μάλιστα ο ίδιος γνωστοποίησε πως αν δεν βρεθεί η «χρυσή τομή» ανάμεσα στην κυβέρνησή του και την αξιωματική αντιπολίτευση (VMRO), τότε η χώρα θα συρθεί σε πρόωρες εκλογές, πιθανότατα ακόμη και μέσα στον Νοέμβριο.

«Για την ώρα δεν υπάρχει πραγματική υποστήριξη για τις συνταγματικές αλλαγές από τους βουλευτές του VMRO-DPMNE. Επειτα από τις συζητήσεις με την αντιπολίτευση που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες, θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το κλίμα σε αυτό το ζήτημα».

Η εκλογολογία στο γειτονικό κρατίδιο φουντώνει για τα καλά, με υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης Ζάεφ να μιλούν ανοικτά για το ενδεχόμενο αυτό:

«Την επόμενη εβδομάδα θα αποτιμήσουμε αν μπορούμε να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη πλειοψηφία για τις συνταγματικές αλλαγές. Αν όχι, μπορούμε να προκηρύξουμε πρόωρες εκλογές», δήλωσε ΥΠΑΜ των Σκοπίων, Ραντμίλα Σεκερίνσκα στο Reuters.

Η ίδια συμπλήρωσε:

«Το αρνητικό είναι ότι οι εκλογές θα αναβάλουν την υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών κατά 45-60 ημέρες»

 

 

  • 18
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...