• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ξεκινά «ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ»! Σκιώδες δίκτυο διεθνών δυνάμεων στις επαφές Ελλάδας-Τουρκίας (vid)

Ξεκινά «ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ»! Σκιώδες δίκτυο διεθνών δυνάμεων στις επαφές Ελλάδας-Τουρκίας (vid)

Κίνδυνος για το «μέτωπο» Ελλάδας-Κύπρο, τι πρέπει να κάνει η Αθήνα!!!

Οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας θα ξεκινήσουν μάλλον 5-9 Οκτωβρίου με πολύ συγκεκριμένη ατζέντα τουλάχιστον από την ελληνική πλευρά που αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας αλλά και το καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό είναι η πάγια θέση της Ελλάδας.

Εδώ υπάρχουν δύο θέματα πολύ σοβαρά σχετικά με την Σύνοδο Κορυφής που θα προηγηθεί των επαφών Αθήνας Άγκυρας (1-2 Οκτωβρίου).

  • Η Ελλάδα κατάφερε οι διερευνητικές επαφές, για τις οποίες πιέζει η διεθνιστική Δύση, να γίνουν μετά από απόσυρση του Oruc Reis και του τουρκικού Στόλου άνωθεν της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μιλώντας για αποκλιμάκωση.
  • Ωστόσο, η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Η Ελλάδα έχει ηθική και ιστορική υποχρέωση απέναντι στην Κύπρο. Πέραν τούτου είναι ζήτημα πολιτικών αρχών. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποδέχεται η Ελλάδα ότι μία τρίτη χώρα, πόσο μάλλον η Τουρκία, θα παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα μίας χώρας κράτους-μέλους της ΕΕ, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για την Κύπρο και να μένει ατιμώρητη για αυτό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει απόφαση για τις κυρώσεις και να τις επιβάλει στην περίπτωση που η Τουρκία επανέλθει με τα πολεμικά της, τα ερευνητικά της και τα γεωτρύπανά της στο Καστελόριζο ΚΑΙ στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η πραγματική αποκλιμάκωση πρέπει να αφορά και την Κύπρο. Οφείλει να αποχωρήσει η Τουρκία άμεσα και από την κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό πρέπει να το τονίσει η Αθήνα στην Σύνοδο Κορυφής. Η Κύπρος δεν κάνει πίσω και αρνείται μέχρι στιγμής να πάρει πίσω το ΒΕΤΟ για την Λευκορωσία. Οι Ευρωπαίοι «καίγονται» να επιβάλλουν κυρώσεις σε μία χώρα που δεν απειλεί άμεσα κάποιο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΠΟΥ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΚΡΑΤΟΥΣ-ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΡΟΥΣΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Από την άλλη θα αναρωτηθεί κάποιος τι να πρωτοκάνει η Αθήνα, ωστόσο το θέμα της Κύπρου δεν μπορεί να παραβλεφθεί, γιατί ενδεχομένως η Αθήνα το βρει μπροστά της. Ας έχουμε λίγη υπομονή να δούμε πως θα κυλήσουν τα πράγματα.

Πάντως, προς ώρας, οι Τούρκοι έχουν καταφέρει να παρουσιάσουν πως στην Κύπρο κάνουν ό,τι θέλουν.

Ας δούμε τι θα γίνει στην Σύνοδο Κορυφής και αν οι Τούρκοι πάρουν ή έχουν ήδη πάρει διαβεβαιώσεις πως δεν θα γίνουν κυρώσεις, παρά τις αντιδράσεις της Κύπρου.

Το λιγότερο που θα μπορούσε να εξασφαλίσει η Ελλάδα είναι ένας μηχανισμός κυρώσεων, αν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις, ο οποίος θα ενεργοποιείται αυτόματα σε περίπτωση αθέτησης των όποιων τουρκικών δεσμεύσεων. Ακόμα και αυτό είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Δεν πρέπει όμως η Ελλάδα, παρά τις όποιες πιέσεις να επικεντρωθεί μόνο στα δικά της και να αφήσει ΕΝΤΕΛΩΣ απ’ έξω την Κύπρο.

ΣΚΙΩΔΕΣ ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΕΘΝΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Οι πιέσεις θα είναι ισχυρές, καθώς παράλληλα ΜΕ τις επαφές Ελλάδας-Τουρκίας θα υπάρχει ένα σκιώδες δίκτυο διεθνών δυνάμεων που θα ασκεί πίεση για αμοιβαίες υποχωρήσεις. Ελλάδα και Κύπρος θα υποστούν εκβιασμούς προκειμένου να «σπάσουν» ακόμα και το κοινό τους μέτωπο ή ακόμα η Αθήνα να προχωρήσει σε μερική αποστρατικοποίηση νησιών απέναντι σε μία χώρα που μας απειλεί με πόλεμο, έχει εισβάλλει σε γειτονικές χώρες και διαθέτιε την Στρατιά του Αιγαίου.

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ: ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΙΜΕΡΕΙΣ. ΤΡΙΤΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΘΑ ΠΙΕΖΟΥΝ…

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΛΟΓΟ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΑΓΚΥΡΑ

Τα πρόσωπα που θα πάρουν την ευθύνη και το βάρος των συζητήσεων είναι από την Ελληνική πλευρά ο κ. Παύλος Αποστολίδης, πρέσβης επι τιμή και ο κ. Ετσιγές ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας από την πλευρά της Άγκυρα. Και οι δύο είναι έμπειροι σε αυτές τις συζητήσεις. Οι επαφές αυτές θα γίνουν στην Κωνσταντινούπολη. 

Τα πρόσωπα κλειδιά για τον διάλογο που ρυθμίζουν όλες τις λεπτομέρειες είναι η κα Σουρανή, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού και ο εκπρόσωπος του κου Ερντογάν, κος Ιμπραήμ Καλίν.