«Βόμβα» Κοτζιά: «Οι Τούρκοι ήξεραν για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης» (ΒΙΝΤΕΟ)

Παραδοχή από τον πρώην ΥΠΕΞ που έρχεται να ταράξει τα νερά στα ελληνοτουρκικά.

Παραχωρώντας χθες συνέντευξη στο κυπριακό κανάλι ΣΙΓΜΑ, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε μία δήλωση-«βόμβα» υποστήριξε πως η Άγκυρα ήταν ενήμερη για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης πριν καν αυτή γίνει!

«Οι Τούρκοι ήξεραν για τις αποφάσεις της Ελλάδας για την επέκταση στην αιγιαλίτιδα. Δεν αιφνιδιάστηκαν αφού το ξέρουν από καιρό ότι θα επεκτείνουμε την αιγιαλίτιδα».

Δείτε στο 26:30

 

Τι είπε για το Κυπριακό

Για το παρασκήνιο από τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στο Κρανς Μοντανά, τον ρόλο του Έσπεν Μπαρθ Έιντε, το περιβόητο «έγγραφο της 30ης Ιουνίου» και για το μέλλον των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό μίλησε μεταξύ άλλων ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, σύμφωνα με το sigmalive.

Ο κ. Κοτζιάς μίλησε για την συνάντηση στον ΟΗΕ τον Ιανουάριο του 2017 με τον Τσαβούσογλου και τον Τζόνσον του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου η Τουρκία επεχείρησε να ανοίξει συζήτηση για τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, πράγμα που απετράπη.

Αναφερόμενος στον Γ.Γ του ΟΗΕ είπε ότι τρέφει σεβασμό και εκτίμηση για το πρόσωπό του, επειδή αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορούν να υπάρξουν μετα-αποικιοκρατικά καθεστώτα. «Η φράση που είπε στο Μοντανά ότι δεν μπορεί να επιβιώνει ένα καθεστώς μετα-αποικιακό, όπως αυτό των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων είναι μια πάρα πολύ μεγάλη κατάκτηση για την ε/κ πλευρά»

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επόμενη διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει από καλύτερη θέση επειδή έχει μπει πάνω στο τραπέζι το θέμα των εγγυήσεων και των συμμαχιών, όπου είναι το θεμελιακό ζήτημα της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού.

«Είναι δυο πεδία διαπραγμάτευσης τα οποία πρέπει να γίνουνε και είναι ενιαίος στόχος. Το πρώτο είναι τα λίγα στρατεύματα που προβλέπονται από την Συνθήκη Συμμαχίας και η απόλυτη πλειοψηφία των κατοχικών στρατευμάτων. Τα πρώτα βρίσκονται στην κακή συνθήκη συμμαχία που πρέπει να καταργηθει και το υπόλοιπο 99% είναι παράνομα με το δίκαιο το οποίο εκείνη επικαλείται.

Η τουρκική εξωτερική πολιτική βρίσκεται σε αντίφαση αλλά θεωρώ ότι η Τουρκία θεωρεί την Κύπρο μια σημαντική γεωπολιτική κατάκτηση. Όπως είπε και ο πρηγούμενος Τουρκος Υπεξ, ακόμη και αν δεν υπήρχε τ/κ στο νησί θα έπρεπε να τους ανακαλύψει. Θέλουν να έχουν παρουσία στο νησί , αλλα και εγώ θέλω να είμαι στην Ανταρκτική αυτή την στιγμή. Είναι εκβιασμός του ισχυρού και όχι το δίκαιο του ισχυρού », είπε.

Ο κ. Κοτζιάς είπε πως δεν ευσταθούν τα όσα λέγονται, ότι Τσίπρας και Ερντογάν ήταν έτοιμοι να μεταβούν στο Κρανς Μοντανα, και εξήγησε πως αυτό είχε ενορχηστρωθεί από τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε

«Πήγα ένα πρωί στο τραπέζι μιας συνάντησης και μου λέει ο Έιντε έρχονται οι Πρωθυπουργοί. Ποιοι πρωθυπουργοί μου του λέω και πήρα τον Τσίπρα τηλέφωνο και μου λέει ‘’μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Ουδείς μου είπε να έρθω και ούτε θέλω να έρθω’. Πάω πίσω και λέω στον Έιντε και του λέω λες ψέματα και μου απάντησε ότι έκανε μια προσπάθεια. Υπήρξε και τηλεφωνημα Ερντογάν-Τσίπρα όπου συμφώνησαν ότι δεν υπήρχε πρόοδος για να έρθουν. Η Τερέζα Μέι έβαλε τον Τζόνσον να με ρωτήσει εμένα αν υπάρχει πρόοδος», είπε

Ο πρώην ΥΠΕΞ της Ελλάδας είπε πως ο κ. Έιντε ήταν γενικά φιλικός, αλλά έλεγε ψέματα και έπαιζε το Κυπριακό σαν μια παρτίδα πόκερ.

 

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...