• Αρχική
  • Άρθρα
  • Νέο «χτύπημα» στον Ελληνισμό! Ο Ερντογάν ανακοίνωσε το άνοιγμα της Αμμοχώστου (vid)

Νέο «χτύπημα» στον Ελληνισμό! Ο Ερντογάν ανακοίνωσε το άνοιγμα της Αμμοχώστου (vid)

Ξεπερνά τα όρια ο «σουλτάνος».

Να «βάλει χέρι» στην Αμμόχωστο θέλει τώρα η Άγκυρα, η οποία εκμεταλλευόμενη το πολωμένο πολιτικά κλίμα στο ψευδοκράτος είναι έτοιμη να προκαλέσει για ακόμη μία φορά τον ελληνισμό.

Πιο συγκεκριμένα, αυτή τη φορά σε κοινή συνέντευξη τύπου Ταγίπ Ερντογάν και ο ψευδοπρωθυπουργός των κατεχόμενων, Ερσίν Τατάρ, ανακοίνωσαν το τμηματικό άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου.

Πρόκειται για ακόμη μία ιταμή πρόκληση κατά του Ελληνισμού και δη των Ελληνοκυπρίων που έχουν μπροστά τους μία άτολμη Ε.Ε. ανίκανη να επιβάλλει τις οποιεσδήποτε κυρώσεις στην Τουρκία.

Η Τουρκία επιχειρεί ενέργειες με πολλαπλά μηνύματα και στοχεύσεις παραβιάζοντας ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών του 1984 για επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους.

Το ταξίδι-αστραπή του ψευδοπρωθυπουργού των κατεχόμενων στην Άγκυρα ανακοινώθηκε από τον ίδιο με το εξής μήνυμα:

«Σας έχω μια μεγάλη έκπληξη. Οι καλές μέρες δεν θα έρθουν σε εσάς, αλλά εσείς θα περπατήσετε σε αυτές»:

Στη δε Λευκωσία επικρατεί διπλωματικός «πυρετός» τις τελευταίες ώρες, ενώ για το ζήτημα της Αμμοχώστου ενημερώθηκε μέχρι και ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι Τούρκοι εδώ και καιρό έχουν προαναγγείλλει εξελίξεις σχετικά με το ιδιαίτερο καθεστώς που επικρατεί στην Αμμόχωστο, επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα περί «μυστικών διαπραγματεύσεων και συμφωνιών» μεταξύ Άγκυρας και ψευδοκράτους. (Δείτε ΕΔΩ).

Αγνοώντας μάλιστα επιδεικτικά οποιοδήποτε διεθνή οργανισμό ή θεσμό, οι Τούρκοι ισχυρίζονται πως η κίνησή τους -σε πρώτη φάση- να ανοίξουν το παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου δεν παραβιάζει επουδενί λόγο τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

Η Αμμόχωστος έχει χαρακτηριστεί πόλη-φάντασμα, αφού από τις 14 Αυγούστου του 1974 οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοί της έχουν εκδιωχθεί, και από τότε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης παραμένει κλειστό και ερημωμένο.

Τώρα δεν αποκλείεται οι Τούρκοι να καλέσουν πίσω Έλληνες κατοίκους εφόσον εκείνοι αποδεχθούν παράνομη τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Η πόλη της Αμμοχώστου πριν από την τουρκική εισβολή αριθμούσε περίπου 40.000 κατοίκους και ήταν η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του νησιού. Μέχρι την αποφράδα ημέρα της 14ης Αυγούστου του 1974, το λιμάνι της Αμμοχώστου ήταν το κύριο λιμάνι της Κύπρου και ο τουρισμός ο τομέας στον οποίο η πόλη ξεχώριζε. Είναι ενδεικτικό ότι από τα περίπου 100 ξενοδοχεία που λειτουργούσαν σε ολόκληρο το νησί, τα 45 ήταν στην Αμμόχωστο.

Η τουριστική και γενικότερα η ραγδαία οικονομική ανάπτυξη της πόλης είχαν ως αποτέλεσμα να αναδειχθεί η Αμμόχωστος και στη σημαντικότερη πόλη όσον αφορά την πολιτιστική ανάπτυξη, αφού αποτελούσε τον κεντρικό πολιτιστικό πόλο του νησιού, με πλείστα φεστιβάλ και εκδηλώσεις.

Η Αμμόχωστος μπήκε στο στόχαστρο των Τούρκων κατά τη δεύτερη φάση της εισβολής. Η πρώτη φάση σημειώθηκε στις 20 Ιουλίου 1974, όταν περισσότεροι από 40.000 Τούρκοι στρατιώτες, υπό την υποστήριξη της τουρκικής αεροπορίας και του ναυτικού, εισέβαλαν στις βόρειες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

(φωτο:photo screenshot)