• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τρέμουν τον στρατό μας! Αυτό ζητάει σήμερα μετά μανίας η Άγκυρα στο Αιγαίο

Τρέμουν τον στρατό μας! Αυτό ζητάει σήμερα μετά μανίας η Άγκυρα στο Αιγαίο

Τρέμουν τα νησιά που μπορούν να μετατραπούν σε δυνητικές στρατιωτικές βάσεις σε περίπτωση σύρραξης.

Δεν πέρασαν παρά μόνο λίγες ώρες από την απόσυρση του “Oruc Reis” από την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς αργά το βράδυ της Δευτέρας, η Τουρκία εξέδωσε αντι-Navtex από τον Σταθμό της Σμύρνης, με την οποία…απαιτεί την αποστρατικοποίηση του νησιού της Χίου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην προκλητική αντι-Navtex, υποτίθεται πως…παραβιάζεται η Συνθήκη της Λωζάνης.

Η ειρωνεία είναι πως η ίδια η τουρκική ηγεσία θέτει υπό αμφισβήτηση την συγκεκριμένη Συνθήκη σε αρκετές των περιπτώσεων!

Δείτε την τουρκική αντι-Navtex που εκδόθηκε τη Δευτέρα το βράδυ:

Οι Τούρκοι γνωρίζουν πολύ καλά πως τα καλά εξοπλισμένα νησιά μας αρκετά δύσκολα μπορούν να αντιμετωπιστούν σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης, προσφέροντας έτσι στην Ελλάδα το στρατηγικό πλεονέκτημα να διαθέτει «φυσικές βάσεις».

Για αυτόν τον λόγο εξάλλου διακινούν κατά καιρούς χάρτες σαν και τον παρακάτω:

Προάγγελος της ενέργειας αυτής ήταν οι πρότερες δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΑΜ, Χουλουσί Ακάρ:

«Υπάρχουν νησιά νησίδες και βραχονησίδες των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με κάποια συμφωνία. Εδώ είναι το άνοιγμα EGAYDAAK. Εδώ δυστυχώς οι Έλληνες γείτονές μας συμπεριφέρονται εξαιρετικά εγωιστικά ερμηνεύοντας το δίκαιο κατά το δοκούν και πρέπει να συζητήσουμε αυτή την κατάσταση, τη μεταβίβαση της κυριότητας μέσω συνθηκών, ενώ πρέπει να ανακτήσουμε τα δικαιώματά μας και το δικαίωμά μας εδώ. Τα δικαιώματά μας και του δίκαιο μας πρέπει να αναγνωριστούν. Το θέμα αυτό το θέλουμε ξανά και ξανά στην επικαιρότητα και το παρακολουθούμε.

Για αυτό το λόγο κάποιες δραστηριότητες και εργασίες που γίνονταν μέχρι σήμερα, ζητάμε να γίνονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και με τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Ζητάνε να μην παραβιάζεται το δικαίωμά μας και το δίκιο μας και να μην επιτρέπουν εδώ τετελεσμένα. Στο σημείο αυτό θα ολοκληρώσουμε τις εργασίες μας και σίγουρα στο τέλος θα αποσπάσουμε αποτέλεσμα. Στο θέμα αυτό η τουρκική Δημοκρατία είναι απόλυτα αποφασισμένη. Εμείς υποστηρίζουμε το διάλογο. Αυτό επιθυμώ να το εκφράσω εξαρχής»