• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΘΕΜΑΤΑ
  • Τουρκία: Η υφαλοκρηπίδα μας φτάνει μέχρι την Κύπρο – Απίστευτες δηλώσεις και κλίμα «θερμού επεισοδίου» (ΒΙΝΤΕΟ-ΧΑΡΤΗΣ)

Τουρκία: Η υφαλοκρηπίδα μας φτάνει μέχρι την Κύπρο – Απίστευτες δηλώσεις και κλίμα «θερμού επεισοδίου» (ΒΙΝΤΕΟ-ΧΑΡΤΗΣ)

Η Άγκυρα να ξανά το παιχνίδι των τσαμπουκάδων, προκαλώντας συνθήκες θερμού επεισοδίου, αυτή την φορά ανοιχτά της Κύπρου.

Αρχικά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας έκανε λόγο για συμφέροντα της Άγκυρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

‘Έπειτα επικεντρώθηκε στους υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Τουρκία ξεκαθαρίζει ότι επιθυμεί κοινή εκμετάλλευση επικαλούμενη τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων:

«Αυτή η απόφαση της ε/κ διοίκησης αποτελεί απόδειξη ότι συνεχίζει τη στάση της, η οποία δεν υπολογίζει καθόλου τα ίσα και αδιαφιλονίκητα δικαιώματα των Τ/Κ στις φυσικές πηγές ενέργειας του νησιού καθώς και τα συμφέροντά τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Εν συνεχεία γίνεται αναφορά για υφαλοκρηπίδα μέχρι τα νότια της Κύπρου.

«Από την άλλη πλευρά, η εν λόγω απόφαση, παραβιάζει τα δικαιώματά μας, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο σχετικά με την υφαλοκρηπίδα της χώρας μας στην περιοχή. Ένα σημαντικό μέρος του οικοπέδου 7 βρίσκεται μέσα στα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, όπως αυτή έχει γνωστοποιηθεί στα ΗΕ», αναφέρει νέα ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της γείτονας.

Επομένως, όχι απλά η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει κυπριακή ΑΟΖ, αλλά μιλάει και για δική της υφαλοκρηπίδα σχεδόν ως τα όρια της κυπριακής με την αιγυπτιακή ΑΟΖ!

Δείτε στον χάρτη:

Διαβάστε ΕΔΩ τι είναι ΑΟΖ και ΠΩΣ μπορούν Ελλάδα και Κύπρος να «στριμώξουν» την Τουρκία στα νερά της, ώστε να καταλάβετε γιατί η Τουρκία συμπεριφέρεται έτσι.

 Ο ορισμός της υφαλοκρηπίδας, κατά την γεωλογία είναι το τμήμα το οποίο αποτελεί την ομαλή προέκταση της ακτής κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας ως το σημείο στο οποίο αυτή διακόπτεται απότομα. 

Στην ουσία η Τουρκία μας λέει πως οι ακτές προεκτείνονται μέχρι την Κύπρο και θα εμποδίσει τις όποιες γεωτρήσεις.

Επικαλείται μάλιστα τα Ηνωμένα Έθνη και απαιτεί να ζητηθεί άδεια για τις εκεί έρευνες από την ίδια και όχι από την Κύπρο:

«γνωστοποιήσαμε στα ΗΕ ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα χρειαστεί να διεξαχθεί για την αναζήτηση φυσικών πόρων στα εξωτερικά σύνορα της υφαλοκρηπίδα μας, μπορεί να διεξαχθεί μόνο με την επιφύλαξη της παροχής άδειας από τη χώρα μας».

Η ανακοίνωση καταλήγει με την εξής προειδοποίηση:

Επισημαίνουμε ότι η χώρα μας δεν θα επιτρέψει σε οποιαδήποτε ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να πραγματοποιήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες χωρίς την άδειά μας.

Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην υφαλοκρηπίδα και θα διεξάγουμε κάθε είδους δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων και γεωτρήσεων.

Στην πραγματικότητα σχεδιάζονται γεωτρήσεις στο εγγύς μέλλον στην υφαλοκρηπίδα μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στις αδειοδοτημένες περιοχές της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», σημειώνει το τουρκικό υπουργείο.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος χθες αποφάσισε να κληθούν οι αδειούχοι στα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ που συνορεύουν με το τεμάχιο 7 να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για αδειοδότηση του τεμαχίου.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu