• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τουρκία: «Δεν μπορεί κάθε νησί να έχει υφαλοκρηπίδα. Το Καστελόριζο το έχουμε στα 2χλμ. και η Ελλάδα στα 570χλμ»

Τουρκία: «Δεν μπορεί κάθε νησί να έχει υφαλοκρηπίδα. Το Καστελόριζο το έχουμε στα 2χλμ. και η Ελλάδα στα 570χλμ»

An.Mesogeios
«Ζει» σε όνειρο η Ελλάδα, λένε τώρα οι Τούρκοι.

Η ελληνική διπλωματία στο θέμα της ΑΟΖ ξυπνά -αν και αργά- από τον λήθαργο και αυτό είναι κάτι που εκνευρίζει αφάνταστα την Άγκυρα.

Η συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και οι συζητήσεις σε κορυφαίο διπλωματικό επίπεδο με την Αίγυπτο δίνουν στους Τούρκους να καταλάβουν πως με μερικές στοχευμένες ενέργειες, το περιβόητο τουρκολιβυκό σύμφωνο, που «σπάει» στα δύο την ελληνική υφαλοκρηπίδα , μπορεί στην πράξη να ακυρωθεί.

Έτσι, μετά και τη χθεσινή επίσκεψη Δένδια στο Κάιρο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ήταν αυτός που «ξέσπασε» λέγοντας:

«Η Ελλάδα λέει ότι κάθε νησί έχει υφαλοκρηπίδα. Εμείς λέμε ότι κάθε νησί δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα. Ειδικά όταν ένα νησί είναι πολύ μακριά από την ηπειρωτική χώρα δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα».

Ο ίδιος, φανερά ενοχλημένος από τις ελληνικές διπλωματικές κινήσεις, παραχωρώντας συνέντευξη στο CNNTurk ανέπτυξε όλες τις…παράλογες τουρκικές θέσεις για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ:

«Προσπαθούν να μας αφήσουν μόνο αυτή την κόκκινη ζώνη. Αυτός είναι ο χάρτης της Σεβίλλης. Κι ενώ λέμε ότι αυτό δεν είναι δυνατό, η Ελλάδα ζει μέσα σε ένα τέτοιο όνειρο.

Αν προσέξετε, κοιτάξτε αυτή τη γραμμή, ακριβώς δίπλα στα ελληνικά νησιά, εμείς σε αυτά τα νησιά δώσαμε 6 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων. Τα νησιά έχουν χωρικά ύδατα, αλλά όχι υφαλοκρηπίδα. Όπως λέει και το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα παλαιότερα ήθελε να τα επεκτείνει στα 12 (ν.μ.), όπως ξέρετε, προσπαθούσε να αποδείξει ότι αποτελούν κι αυτά ηπειρωτική χώρα. Δεν το έκανε βασικά μόνο με εμάς, το ίδιο προσπάθησε να κάνει και με τη Λιβύη και την Αίγυπτο. Ο λόγος που δεν έχει συμφωνήσει με την Αίγυπτο είναι αυτός.

Όσον αφορά το Καστελόριζο, αυτό είναι ορατό 2 χιλιόμετρα από την Τουρκία, ενώ από την Ελλάδα είναι 570 χλμ. μακριά».

Τι είπε για την επίσκεψή-«αστραπή» στη Λιβύη;

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας πρόβαλε μία «win-win» κατάσταση ανάμεσα στην Άγκυρα και την Τρίπολη εξηγώντας:

«Πήγαμε να δείξουμε ότι στηρίζουμε τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχουμε άλλες σχέσεις με τη Λιβύη. Έχουμε μια συμφωνία για τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Συζητήσαμε πώς μπορούμε να μοιραστούμε αυτόν τον πλούτο. Έχουμε οικονομική συνεργασία – Συζητήσαμε το κατά πόσο οι εταιρείες μας μπορούν να επιστρέψουν στις περιοχές που έχουν σταθεροποιηθεί. Συζητήσαμε όλες τις πτυχές της οικονομίας».

(φωτο:screenshot)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •