• Αρχική
  • Άρθρα
  • Το σενάριο που ελπίζουμε να ΜΗΝ ζήσουμε: Τι αποκάλυψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΒΙΝΤΕΟ)

Το σενάριο που ελπίζουμε να ΜΗΝ ζήσουμε: Τι αποκάλυψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΒΙΝΤΕΟ)

Μια αποκαλυπτική συνέντευξη παραχώρησε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο ΥΠΕΘΑ Νικόλαος Παναγιωτόπουλος.

Αρχικά αναφέρθηκε στις ολοένα και αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές, λέγοντας «είμαι φιλόξενος, μπορώ να φιλοξενήσω 5-10, όταν γίνονται 150, ανησυχώ για το σπίτι μου». Στις κυβερνητικές συσκέψεις το περασμένο Σαββατοκύριακο, είπε πως αποφασίστηκε η ενίσχυση της επιτήρησης των συνόρων, τόσο των θαλάσσιων, όσο και των χερσαίων.

Σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα μίλησε για ενίσχυση των πλωτών μέσων. «Το Λιμενικό έχει την εποπτεία, σπεύδουν μαζί στην περιοχή περίπου 20 σκάφη». Όταν τον ρώτησαν πως θα λειτουργεί το σύστημα, είπε πως «σε πρώτη φάση θα έχει μία σχετική αποτρεπτική ισχύ», ενώ εκτιμησε ότι «αυτό θα είναι πρόσκαιρο», αφού «για άλλους λειτουργεί ως «φάρος» και πάνε κοντά για να διασωθούν».

Αναφορικά με τον Έβρο, είπε πως δόθηκε εντολή για ενίσχυση της επιτήρησης. «Πήγα, είδα πώς λειτουργούν εκεί, είναι απαραίτητη η συνεργία πολλών υπουργείων», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Κατόπιν, δέχθηκε την κρίσιμη ερώτηση περί των εθνικοτήτων των ανθρώπων που φτάνουν στα νησιά της χώρας μας από τα τουρκικά παράλια και για το αν πρόκειται για πρόσφυγες ή μετανάστες. Απάντησε ότι «ξέρουμε πόσοι ακριβώς έρχονται, όμως είναι χρονοβόρα η διαδικασία διαχωρισμού προσφύγων και μεταναστών».

Το πιο ανησυχητικό σημείο της συνέντευξης ήταν όταν ο Ν.Παναγιωτόπουλος τόνισε τον κινδύνο για την Ιντλίμπ, την πόλη της Συρίας κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, αφού είπε πως πρόκειται για τον «τελευταίο θήλακα αντίστασης του ISIS». «Αν καταρρεύσει, είναι πιθανό να εισρεύσουν στην Ελλάδα και φανατικοί τζιχαντιστές», υπογράμμισε. «Έχουμε μπροστά μας το στοιχείο και προσαρμοζόμαστε. Η μπάντα άλλαξε, θα παίξει διαφορετικά μουσική», πρόσθεσε.

Σχετικά με τη φύση του μεταναστευτικού προβλήματος, ο Υπουργός Άμυνας έκανε λόγο για «ευρωπαϊκό πρόβλημα», στο οποίο οι εταίροι μας δεν μπορούν να «γυρίσουν την πλάτη» και να πουν «δε μας αφορά αυτό».

«Ζητήσαμε και ζητάμε περισσότερη και ενισχυμένη παρουσία από την Frontex και το ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε ωστόσο ότι, «δεν ‘πολυϊδρώνει’ το ΝΑΤΟ».

Μίλησε όμως και για τις ΜΚΟ. Ο Υπουργός Άμυνας είπε πως «ο τρόπος που λειτουργούν οι ΜΚΟ δεν είναι εντελώς ξεκάθαρος» κι έφερε ως παράδειγμα ότι, «οι ΜΚΟ διαχειρίζονται στρατόπεδα και αν ζητήσω να ρωτήσω τι γίνεται μέσα, θα μου πουν «δε σε αφορά».

Τόνισε πως «το ζητούμενο είναι να υπάρχει περισσότερος έλεγχος και θα υπάρχει».«Έχουμε αναπτύξει την αμυντική μας βιομηχανία, όμως υπολειπόμαστε από την Τουρκία», είπε ο Υπουργός Άμυνας.

Σχετικά με τον αμυντικό εξοπλισμό της Ελλάδας, είπε πως«όλα γίνονται σε σχέση με τις δυνατότητες της χώρας. Είμαστε πάντα σε συζήτηση και εξετάζουμε έξυπνες λύσεις. Όπως να αναπτύξουμε εμείς τα δικά μας μη επανδρωμένα», σημείωσε ο Ν.Παναγιωτόπουλος, ενώ απαντώντας στο αν θα αγοραστούν F-35, είπε πως «προτεραιότητα έχει το πρόγραμμα για τα F -16, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει τη γέφυρα για το αεροσκάφος της επόμενης γενιάς, το F-35».

Επίσης, αναφορά έκανε και στις σχέσεις με τους Αμερικανούς, λέγοντας πως, «πρέπει να χτίσουμε μαζί και να παράγουμε αμυντική βιομηχανία».

«Αυτό που παίρνεις δεν είναι η αγορά ενός οπλικού συστήματος, είναι χτίσιμο από τη βάση μαζί. Όποιος σκεφτεί να θίξει μέρος όπου έχουν συμφέροντα οι Αμερικανοί, θίγονται συμφέροντα και των Αμερικανών», σημείωσε, προσθέτωντας πως «σε κάποια σημεία θα εμβαθύνουμε τη σχέση μας, δε θα κάνουμε όλη τη χώρα αμερικανική βάση».

Απαντώντας στο αν υπήρξε κάποιο ακραίο σκηνικό με τους Τούρκους, κατά τη διάρκεια της θητείας του, είπε κατηγορηματικό όχι. «Άλλωστε, η Τουρκία γνωρίζει άνθιση στον τουρισμό της. Κι όταν κι οι δύο χώρες πάνε καλά, δε συμφέρει κανέναν να πάμε σε σύγκρουση».


(φώτο:Eurokinissi)