Το μήνυμα στην Άγκυρα: Ο Ελληνικός Στόλος που συντρίβει τον τουρκικό (ΒΙΝΤΕΟ)

Εξοργίστηκαν για δεύτερη οι Τούρκοι λίγο πριν την διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη...

Τα βλέμματα σήμερα είναι στραμμένα στο Βερολίνο, όπου λαμβάνει χώρα η διεθνής διάσκεψη για την Λιβύη.

Σήμερα όμως κάνει τον γύρο των ΜΜΕ μία εικόνα από την Ελλάδα, η οποία σίγουρα βάζει σε σκέψεις την Άγκυρα. Πρόκειται για τον πίνακα με την σκηνή από την Ναυμαχία της Έλλης, το 1912. Σε αυτή είχαν αναμετρηθεί ο ελληνικός και ο τουρκικός (οθωμανικός) στόλος, κατά του Βαλκανικούς Πολέμους.

Μπροστά από αυτόν στάθηκε κατά την είσοδό του στο υπουργείο Εξωτερικών, ο στρατάρχης της Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα”, ο συγκεκριμένος πίνακας του ζωγράφου Βασιλείου Χατζή, φαίνεται πως τραβά τα βλέμματα των επισκεπτών γενικώς, αφού σε αυτόν είχε κοντοσταθεί και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, όταν είχε βρεθεί πέρυσι στην Αθήνα.

Ωστόσο, σε ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, φαίνεται ο Έλληνας ΥΠΕΞ να δείχνει στον Χάφταρ την συντριβή του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο κατά την Ναυμαχία της Έλλης, η οποία απεικονίζεται στον πίνακα, που είναι αναρτημένος στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. 

ΠΗΓΗ: facebook

Όπως αναφέρεται μάλιστα, ο Ν.Δένδιας εξηγεί κάθε φορά στους καλεσμένους του και την ιστορία της ναυμαχίας και τους χειρισμούς του Κουντουριώτη, χάριν των οποίων απωθήθηκαν οι τουρκικές δυνάμεις.

Η κίνηση, να σταθούν ως σύμμαχοι, μπροστά από τον πίνακα με την συντριβή στόλου των Τούρκων χαρακτηρίζεται ως «έξυπνη», καθώς στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα, την ώρα που ο τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν απειλεί να στείλει σεισμογραφικά με συνοδεία πολεμικών πλοίων κοντά σε Καστελόριζο και Κρήτη.

Θυμίζουμε πως πριν από λίγους μήνες, οι Τούρκοι είχαν εξοργιστεί με την φωτογραφία που έδειχνε τον Νίκο Δένδια και τον Μάικ Πομπέο να γελούν μπροστά από τον εν λόγω πίνακα του Βασίλη Χατζή, που αναπαριστά την συντριβή του τουρκικού στόλου.

Η ναυμαχία της Έλλης, τον Δεκέμβριο του 1912, ήταν η πρώτη από τις δύο κορυφαίες μάχες μεταξύ του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και του Οθωμανικού Στόλου κατά τον Πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο. Έλαβε χώρα, στο Αιγαίο, στην έξοδο των στενών των Δαρδανελλίων. Η ναυμαχία έληξε με την ολοκληρωτική  νίκη του ελληνικού στόλου και τον εγκλεισμό των Τούρκων, εντός των Στενών.

φωτο EUROKINISSI

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί