Το Κυπριακό και πάλι στο προσκήνιο – Έντονη κινητικότητα στον ΟΗΕ

Του Γιώργου Φαρμάκη

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, υπάρχει έντονη κινητικότητα μέσα στον ΟΗΕ. Από ότι φαίνεται, η λύση του Κυπριακού μπήκε και πάλι στις ράγες. Βέβαια η λύση δεν θα είναι Εθνική αν τελικά εφαρμοστεί διότι στην ουσία προβλέπει την κατάργηση του Κυπριακού Κράτους, ώστε οι Έλληνες και οι Τούρκοι να ζήσουν κάτω από μια κυβέρνηση.

‘Όπως μπορεί να καταλάβει ο καθένας και η καθεμιά, την συγκεκριμένη λύση την προωθούν οι Παγκοσμιοποιητές, με σκοπό να κλείσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι, για τους οποίους θέλουν επιτέλους να εφαρμοστεί η «λύση».

1) Θέλουν να χτυπήσουν τον Ελληνισμό διότι δεν ανέχονται το ελεύθερο πνεύμα των Ελλήνων, το οποίο μπορεί να αφυπνίσει όλους τους λαούς.

2) Προκειμένου να ολοκληρωθεί η δημιουργία του Παγκόσμιου γκρι λαού, δεν θα πρέπει να υπάρχουν κόντρες μεταξύ των χωρών, αφού δεν θα πρέπει να υπάρχουν Εθνικά συμφέροντα και γενικότερα Έθνη.

Η κινητικότητα που υπάρχει στον ΟΗΕ

Προτροπή προς όλα τα μέρη «να εμπλακούν ουσιαστικά στις διαβουλεύσεις των Ηνωμένων Εθνών και να αδράξουν την ευκαιρία που αυτές αντιπροσωπεύουν για να οικοδομήσουν επειγόντως πάνω στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην κατεύθυνση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδιακής λύσης στο Κυπριακό ζήτημα, σε συμφωνία με τα ψηφίσματα του ΣΑ», απηύθυνε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με δήλωση που ανέγνωσε στους δημοσιογράφους εκ μέρους των μελών του ο προεδρεύων, μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης του σώματος από την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ στην Κύπρο, την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Ο Σουηδός πρόεδρος του ΣΑ στη δήλωσή του εξέφρασε την ισχυρή υποστήριξη του Συμβουλίου στις προσπάθειες της κ. Σπέχαρ και της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και καλωσόρισε το διορισμό της Τζέιν Χολ Λουτ ως «συμβούλου του ΓΓ για τη διευθέτηση του Κυπριακού».

Παράλληλα, απηύθυνε πρόσκληση εκ μέρους των μελών του ΣΑ προς όλα τα μέρη «να επιδείξουν πραγματική πολιτική βούληση και υπευθυνότητα και να προβούν στους αναγκαίους συμβιβασμούς για να φτάσουν σε διευθέτηση η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κυπρίους και την ευρύτερη περιοχή».

Ο προεδρεύων του ΣΑ καλωσόρισε τις προσπάθειες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΓΓ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την ενίσχυση της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών, των γυναικών και της νεολαίας σε μια μελλοντική διαδικασία για τη διευθέτηση.

Σε δηλώσεις της η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ χαρακτήρισε «καλή την ανταλλαγή» με τα μέλη του ΣΑ για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Κύπρο και τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών και εξέφρασε ικανοποίηση για την συνεχιζόμενη έκφραση υποστήριξης από μέρους του ΣΑ στον ρόλο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ επί του πεδίου, όσο και τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ στο Κυπριακό.

Όπως είπε, πολλά μέλη του ΣΑ εγκωμίασαν την εκπλήρωση από μέρους της ΟΥΝΦΙΚΥΠ σχεδόν όλων των εισηγήσεων που υπήρχαν στην έκθεση για την στρατηγική της αξιολόγηση, η οποία έγινε πέρυσι και συμπεριλήφθηκε σε έκθεση του ΓΓ.

Τέλος ανέφερε ότι τα μέλη καλωσόρισαν θερμά την παρούσα στις διαβουλεύσεις Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία θα διεξαγάγει σύντομα διαβουλεύσεις με τα μέρη της Διάσκεψης για την Κύπρο.

  • 12
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...