• Αρχική
  • Άρθρα
  • Την «καρδιά» του Αιγαίου δεσμεύουν παράνομα οι Τούρκοι – Απλώνονται κι άλλο στην Κυπριακή ΑΟΖ (ΧΑΡΤΗΣ)

Την «καρδιά» του Αιγαίου δεσμεύουν παράνομα οι Τούρκοι – Απλώνονται κι άλλο στην Κυπριακή ΑΟΖ (ΧΑΡΤΗΣ)

Αλωνίζει παντού ή Άγκυρα…

Με παράνομη οδηγία προς ναυτιλομένους δεσμεύουν την καρδιά του Αιγαίου, μεταξύ των νησιών Σκύρο, Εύβοια, Ψαρά και Άνδρο, οι Τούρκοι, για άσκηση μεσημέρι της Παρασκευής, με πυρά από τις 15:00 μέχρι τις 17:00 το απόγευμα.

Δείτε τον χάρτη:

Το πρωί της Πέμπτης σημειώθηκε και η πρώτη αερομαχία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών μετά από μικρό χρονικό διάστημα που τα αεροσκάφη των δύο πλευρών δεν είχαν εμπλακεί.

Συγκεκριμένα στις 12:20 τουρκικά μπήκαν στο FIR Αθηνών στην περιοχή της Σάμου. Ελληνικά F-16 είχαν απογειωθεί από το Καστέλι της Κρήτης και αναχαίτισαν τους εισβολείς οι οποίοι δεν υπάκουσαν στις υποδείξεις με αποτέλεσμα να σημειωθεί εμπλοκή που ήταν σύντομη καθώς γρήγορα οι τούρκοι ήταν στα σκοπευτικά των ελληνικών μαχητικών. Αποχώρησαν στις 12:35.  

Στο σύνολο, την Πέμπτη, τα τουρκικά μαχητικά σημείωσαν 26 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου ενώ δύο, από τα συνολικά 8 μαχητικά που έστειλε η Άγκυρα, ήταν οπλισμένα, όπως αναφέρει το news.gr.

Ταυτόχρονα, η Άγκυρα διατηρεί την ένταση και στην Κύπρο, προχωρώντας σε περιοχές του τεμαχίου 9 και του τεμαχίου 12 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, με το τουρκικό σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός».

H νέα παράνομη Navtex που εξέδωσε η Τουρκία αναφέρει πως το «Μπαρμπαρός», με συνοδευτικά σκάφη τα «Tanux-1» και «Apollo Moon», θα πραγματοποιήσει (παράνομες) σεισμογραφικές έρευνες στην περιοχή που περιγράφεται, μέχρι και τις 20 Αυγούστου.

Στο μεταξύ, το τελευταίο τριήμερο το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz, κινείται σε διάφορες κατευθύνσεις και σε ακτίνα μέχρι και ένα χιλιόμετρο περίπου από την αρχική θέση που βρισκόταν τις τελευταίες δύο εβδομάδες και δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμα σε συγκεκριμένο σημείο. Πληροφορίες του philenews.gr, αναφέρουν ότι με βοηθητικό πλοίο που θα έπρεπε να εξυπηρετεί το άλλο τουρκικό γεωτρύπανο – το Fatih (Πορθητής), στην περιοχή κατεβάζουν υποβρύχια ρομπότ ώστε να μελετήσουν την διαμόρφωση του βυθού και να καθορίσουν το σημείο γεώτρησης.

Δείτε τον χάρτη:

ΦΩΤΟ eurokinissi

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •