Τι θα γίνει τώρα με την Συμφωνία των Πρεσπών

Οι υπουργοί της ΝΔ καλούνται πλέον να διαχειριστούν την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και τις αντιδράσεις που ήδη ξέσπασαν...

του Κίμωνα Χαραλάμπους

Εξαρχής, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε προειδοποιήσει ότι άπαξ και η συμφωνία των Πρεσπών ψηφιζόταν από την Βουλή, η χώρα θα είχε δεσμευθεί με μία διεθνή συμφωνία την οποία δε θα μπορούσε να ακυρώσει.

Αυτή δυστυχώς είναι η αλήθεια.

Εξάλλου, αν η Ελλάδα δηλώσει πως δεν θα σεβαστεί την Συμφωνία, τότε, για παράδειγμα η Τουρκία, θα μπορεί να «πατήσει» σε αυτό και να αμφισβητήσει διεθνείς συμφωνίες με την χώρα μας, (βλ. Συνθήκη Λωζάνης).

Η διεθνής και εγχώρια πολιτική είναι ένα «βρώμικο» μεν παιχνίδι, αλλά με κανόνες, οι οποίοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί, ειδικά από τους πολιτικά μικρούς.

Ποιά είναι τα «όπλα» που διαθέτει η Ελλάδα για να καταγγείλει ή τυχόν να διορθώσει την αρνητική αυτή Συμφωνία για την χώρα που μας κληροδότησε η Αριστερά;

1. μη τήρηση της Συμφωνίας από την πλευρά των Σκοπιανών.

Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ξεσήκωσε αντιδράσεις, επειδή, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, είπε ότι δεν αμφισβητεί την πρόθεση κανενός ότι η συμφωνία των Πρεσπών «επετεύχθη για καλό σκοπό, για να ενισχύσει τη σταθερότητα στη περιοχή και τις γεωπολιτικές σταθερές ώστε να μην υπάρξουν ανατροπές» και πρόσθεσε: «Απλά ή άποψη μου είναι ότι για να σταθεί αυτή η συνθήκη και να παράξει θετικά αποτελέσματα θα πρέπει και τα δύο μέρη να σταθούν με προσήλωση στην τήρηση των όρων αυτής. Αυτή είναι και η θέση μου ως νομικός. Εάν εφαρμοστεί με απαρέγκλιτη τήρηση των ουσιωδών όρων η συμφωνία, τότε θα μπορούμε να πάμε σε ένα καλύτερο μέλλον».

Αμέσως ο υπουργός Άμυνας κατηγορήθηκε ότι αποδέχεται την Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ ο ίδιος απάντησε αργότερα πως χρησιμοποίησε διπλωματική γλώσσα και προφανώς δεν του αρέσει η μειοδοτική Συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΙΠΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Τι είπε ο ΥΠΕΘΑ;

«Για να σταθεί αυτή η συνθήκη και να παράξει θετικά αποτελέσματα θα πρέπει και τα δύο μέρη να σταθούν με προσήλωση στην τήρηση των όρων αυτής».

Αν δεν συμβεί αυτό, τότε ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ, με βάση αυτά που ισχύουν, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να ζητήσει την καταγγελία της. Αυτό ισχύει νομικά και η Ελλάδα το υπογραμμίζει, ειδικά την ώρα που οι Σκοπιανοί αρέσκονται στο να παρουσιάζουν τους εαυτούς τους ως «μοναδική Μακεδονία».

Κάποιοι φυσικά θα θέλαμε, να καταλάβουμε τα Σκόπια, απελευθερώνοντας τις κατεχόμενες εκεί μακεδονικές περιοχές των Ελλήνων, ωστόσο υπάρχουν κανόνες και η Συμφωνία είναι κληροδότημα, επαναλαμβάνουμε, της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο υπουργός στάθηκε με έμφαση στην «ΕΦΑΡΜΟΓΗ των ουσιωδών όρων». Αν εκείνοι δεν τηρηθούν, τότε η Ελλάδα μπορεί να ενεργοποιήσει τα όποια νομικά όπλα της.

2. Υπεράσπιση ελληνικών εταιρειών που χρησιμοποιούν το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στις τουριστικές ροές, το εμπόριο και τις επενδύσεις μεταξύ των δύο χωρών και εκτίμησε ότι τα πολιτικά ζητήματα αντιμετωπίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τη συμφωνία των Πρεσπών, αφήνοντας χώρο για σύσφιγξη οικονομικών σχέσεων. Τόνισε όμως ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους πως δίνονται οι ονομασίες των προϊόντων και ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί τις ελληνικές εταιρείες που έχουν ξοδέψει χρόνο και χρήματα στον τίτλο και την αναγνώριση των προϊόντων τους.

Αυτό ήταν και το σημείο στο οποίο θέλησε να δώσει έμφαση, καθώς δεδομένου ότι η νέα κυβέρνηση γνωρίζει και ΕΙΧΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ότι δεν μπορεί να ακυρωθεί μονομερώς μία διεθνής συμφωνία, έχει υποσχεθεί μία διεθνή καμπάνια προβολής των μακεδονικών προϊόντων για την διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων των παραγωγών και εταιρειών της Βόρειας Ελλάδας.

3. Δικαίωμα ΒΕΤΟ

Ο Κ.Μητσοτάκης ήδη από την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών είχε εστιάσει από την πλευρά του στην διατήρηση του δικαιώματος βέτο της χώρας στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

4. Υπεράσπιση Ελληνικής Ιστορίας

Εν κατακλείδι:

Η Συμφωνία μπορεί να ακυρωθεί;

ΟΧΙ, γιατί την υπέγραψε η ελληνική πλευρά μέσω ΣΥΡΙΖΑ και η χώρα δεσμεύεται πλέον (και) έναντι τρίτων.

Μπορεί να καταγγελθεί;

Μόνο αν αποδειχθεί πως οι Σκοπιανοί παραβιάζουν τους όρους της.

Μπορεί να «διορθωθούν» κάποια σημεία της;

Ενδεχομένως ναι, με «όπλο» την οικονομική διαπραγμάτευση ή την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΥΓ. Αν κάτι μπορεί να παρατηρηθεί είναι πως δεν χρειάζεται πάντα ήπια διπλωματική γλώσσα, αλλά, ενίοτε, δεν απαγορεύεται, οι όποιες δηλώσεις να εμπεριέχουν μία δόση πυγμής.

ΥΓ2. Στην Νέα Δημοκρατία, υπάρχουν αριστερόστροφες φωνές, οι οποίες, ναι μεν δεν μπορούν να αγνοηθούν έτσι απλά, λόγω πολιτικών ισορροπιών, ωστόσο δεν πρέπει να επικρατήσουν, σε περίπτωση που το κυβερνών κόμμα έχει την διάθεση να προσφέρει κάτι στην χώρα. Ειδάλλως θα υπάρξουν προβλήματα ακόμα και αναφορικά με την Συμφωνία των Πρεσπών…

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •