• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τατάρ: «Στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη λόγω ελληνοκυπριακής κατοχής»

Τατάρ: «Στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη λόγω ελληνοκυπριακής κατοχής»

Ο Ερσίν Τατάρ προχώρησε σε μία προκλητική δήλωση στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες σχετικά με την κατάσταση στην Κύπρο.

Σύμφωνα με το philenews, o Τατάρ στην συνομιλία τους ανέφερε πως «το ίσο καθεστώς των δύο πλευρών είναι μια αποδεκτή ιστορική πραγματικότητα στην Κύπρο», καθώς και ότι ούτε λίγο, ούτε πολύ, στην Κύπρο υπάρχουν «δύο διαφορετικά κράτη εξαιτίας της ελληνοκυπριακής κατοχής»

Οπως αναφέρουν τα κυπριακά ΜΜΕ, ο ίδιος υποστήριξε ότι ο λόγος που συγκροτήθηκαν δύο χωριστές διοικήσεις με διοικητικά και δικαστικά όργανα, είναι ο τερματισμός του κοινού κράτους που είχε δημιουργηθεί το 1960 από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, με την κατοχή το 1963 του συνταγματικού συνεταιρισμού από τους Ελληνοκύπριους.


Η εκπρόσωπος του τουρκοκύπριου ηγέτη, Μπερνά Τσιελίκ Ντογρούγιολ, αναφέρει σε δήλωσή της πως ο τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε στη συνομιλία με τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι στις 30 Ιουλίου 1974 στη Γενεύη, με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ Τουρκίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας, επιβεβαιώθηκε ότι στην Κύπρο υφίστανται δύο αυτόνομες διοικήσεις, σημειώνοντας ότι «τα δύο κράτη στο νησί εντός των συνόρων τους, εργάζονται εδώ και μισό αιώνα σχεδόν για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης και την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των λαών τους».

«Υπό το φως της “πραγματικότητας” αυτά δεν μπορούν να αναιρεθούν», ισχυρίστηκε ο κ. Τατάρ τονίζοντας πως μια πιθανή συμφωνία στην Κύπρο θα πρέπει να γίνει στη βάση των υφιστάμενων δύο κρατών και της κυριαρχικής ισότητας.

Τατάρ: Οι Τουρκοκύπριοι εγκλωβίστηκαν σε απάνθρωπη απομόνωση
Ο Ερσίν Τατάρ είπε επίσης στον ΓΓ, σύμφωνα με τη δήλωση της εκπροσώπου του, ότι οι διαπραγματεύσεις στη βάση της ομοσπονδιακής λύσης που ξεκίνησαν στη Βηρυτό το 1968 και συνεχίζονται για πάνω από μισό αιώνα τώρα, κατέληξαν σε αποτυχία λόγω της «αδιάλλακτης στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς, που αρνείται να μοιραστεί την εξουσία, τη διοίκηση και την ευημερία στο νησί με τους Τουρκοκύπριους».

Αυτό το διάστημα οι Τουρκοκύπριοι «εγκλωβίστηκαν σε απάνθρωπη απομόνωση και αυτό δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί», πρόσθεσε ο κ. Τατάρ, προβάλλοντας στον κ. Γκουτέρες τον ισχυρισμό ότι υπάρχει ανάγκη νέας διαπραγματευτικής βάσης στην Κύπρο ανάλογη με τις πραγματικότητες των ημερών μας και ενάντια στην αμετάβλητη νοοτροπία επικυριαρχίας της ελληνοκυπριακής πλευράς.

«Ενας δίκαιος, ρεαλιστικός και βιώσιμος συμβιβασμός πρέπει να βασίζεται στην κυρίαρχη ισότητα και τη συνεργασία δύο κρατών με ισότιμο διεθνές καθεστώς», είπε.

(philenews)